Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. június 17., szerda 09:16 Állati hírek

Törpe szarvasborjú született

déli törpeszarvas (pudu)
déli törpeszarvas (pudu)

Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én. Az állatkert nagy hangsúlyt fektet a veszélyeztetett állatok mentésére.

Ez a kis törpeszarvas 15cm magassággal, súlya 0.9kg súllyal született, felnőtt korára is csak max. 50cm magasságot ér majd el. Jelenleg még szoptatva van, de a gondozók szerint hamarosan már szilárd táplálékot is fogyaszthat, mint pl. friss leveleket, magvakat, kelkáposztát, sárgarépát és szénát. A vadon élő társai egyéb dolgokat is megesznek: bambuszt, fakérget, ágakat, virágokat és gyümölcsöket egyaránt.

A déli törpeszarvas (pudu) az Andok mérsékelt övi esőerdeiben honos, és a sűrű aljnövényzet közt érzi otthon magát. A törpeszarvasoknak két fajtája létezik: a déli törpeszarvas Chile és Argentina délnyugati részén él, míg az északi törpeszarvas Ecuador, Peru és Kolumbia erdeiben lelhető fel. A kettő közül az északi a legkisebb termetű, többségüknek a Seattleben található Woodland Park Állatkert biztosít menedéket.

A törpeszarvasok soha nem élnek nagyobb csoportban: egyedül vagy párban élnek, nagy ritkán megfigyeltek már három példányt is együtt, de ennél nagyobb létszámot soha. Egy újszülött jellemzően 8-12 hónapig van az anyjával. 3-5 hónapos korában eltűnnek a foltok, majd a 8-dik hónapban megjelennek az első kis tüske szerű agancsok, amik aztán 5-10cm hosszúságúra nőnek meg.

Az apró termet nem véletlen: így könnyen rejtőzik az aljnövényzetben, és veszély esetén nagyon gyorsan tud menekülni, szükség esetén a patakokat is gond nélkül átússza. A veszélyt többnyire az erdei ragadozók (puma, róka) jelentik rá nézve, de esetenként a vadászkutyák is óvatosságra kényszerítik. Érdekesség, hogy vész esetén remekül utánozza a kutya ugatást.

Sajnos az emberi mezőgazdasági beavatkozások és vadászatok következtében az életterük és polulációjuk annyira leszűkült, hogy az egyetlen esélyük az életben maradásra a védelem alatt álló nemzeti parkokban van. Itt viszont sokkal kedvezőbbek a feltételek: míg vadon 12-14 évig élnek, a parkokban a 15 évet is megélik.

A törpeszarvast veszélyeztetett fajjá nyilvánították. A veszélyeztetett állatok megmentésére létrehozott program (SSP) az Akvárikumok és Állatkertek Szövetsége égisze alatt működik.

1521 Utoljára frissítve: 2015. június 17., szerda 09:45

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!