Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. június 17., szerda 09:16 Állati hírek

Törpe szarvasborjú született

déli törpeszarvas (pudu)
déli törpeszarvas (pudu)

Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én. Az állatkert nagy hangsúlyt fektet a veszélyeztetett állatok mentésére.

Ez a kis törpeszarvas 15cm magassággal, súlya 0.9kg súllyal született, felnőtt korára is csak max. 50cm magasságot ér majd el. Jelenleg még szoptatva van, de a gondozók szerint hamarosan már szilárd táplálékot is fogyaszthat, mint pl. friss leveleket, magvakat, kelkáposztát, sárgarépát és szénát. A vadon élő társai egyéb dolgokat is megesznek: bambuszt, fakérget, ágakat, virágokat és gyümölcsöket egyaránt.

A déli törpeszarvas (pudu) az Andok mérsékelt övi esőerdeiben honos, és a sűrű aljnövényzet közt érzi otthon magát. A törpeszarvasoknak két fajtája létezik: a déli törpeszarvas Chile és Argentina délnyugati részén él, míg az északi törpeszarvas Ecuador, Peru és Kolumbia erdeiben lelhető fel. A kettő közül az északi a legkisebb termetű, többségüknek a Seattleben található Woodland Park Állatkert biztosít menedéket.

A törpeszarvasok soha nem élnek nagyobb csoportban: egyedül vagy párban élnek, nagy ritkán megfigyeltek már három példányt is együtt, de ennél nagyobb létszámot soha. Egy újszülött jellemzően 8-12 hónapig van az anyjával. 3-5 hónapos korában eltűnnek a foltok, majd a 8-dik hónapban megjelennek az első kis tüske szerű agancsok, amik aztán 5-10cm hosszúságúra nőnek meg.

Az apró termet nem véletlen: így könnyen rejtőzik az aljnövényzetben, és veszély esetén nagyon gyorsan tud menekülni, szükség esetén a patakokat is gond nélkül átússza. A veszélyt többnyire az erdei ragadozók (puma, róka) jelentik rá nézve, de esetenként a vadászkutyák is óvatosságra kényszerítik. Érdekesség, hogy vész esetén remekül utánozza a kutya ugatást.

Sajnos az emberi mezőgazdasági beavatkozások és vadászatok következtében az életterük és polulációjuk annyira leszűkült, hogy az egyetlen esélyük az életben maradásra a védelem alatt álló nemzeti parkokban van. Itt viszont sokkal kedvezőbbek a feltételek: míg vadon 12-14 évig élnek, a parkokban a 15 évet is megélik.

A törpeszarvast veszélyeztetett fajjá nyilvánították. A veszélyeztetett állatok megmentésére létrehozott program (SSP) az Akvárikumok és Állatkertek Szövetsége égisze alatt működik.

1438 Utoljára frissítve: 2015. június 17., szerda 09:45

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!