Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: tudomány hüllő
2015. június 24., szerda 18:09 Állati hírek

Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes

Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes

Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni. Viszont érdekes módon a fogságban élő példányok sokkal hamarabb meghalnak – és a vadon élő társaikkal szemben nem is mérgezők.

A nyílméregbékák a bőrükön át is kibocsáthatják a lipofil anyagokat. A bőrmirigyekben található alkaloidák célja, hogy védelmet nyújtson a békának a ragadozókkal szemben, így nappali életmód mellett sem kell tartaniuk az emlősöktől. Az élénk színű példányok így ugyan szembetűnőbbek lesznek a ragadozók számára, de bármi is venné a szájába például a rikító sárga rettenetes nyílméregbékát (Phyllobates terribilis), azonnal belehalna: egy milligramm mérgük tízezer egeret ölhet meg.

Igaz, még ez sem életbiztosítás: egyes ragadozók, mint a Leimadophis epinephelus kígyófaj, már kifejlesztették magukban az immunitást a békák mérge ellen.

A kutatók akkor jöttek rá, hogy a fogságban tartott példányok kevésbé vagy egyáltalán nem mérgezők, amikor a várható élettartamukat próbálták meghatározni. A szakértők szerint a békák nem maguk szintetizálják a mérget, hanem kinyerik az ehhez szükséges vegyi anyagokat az elejtett zsákmányállatokból – jellemzően a hangyákból, százlábúakból és atkákból.

Mivel a fogságban tartott állatok ezekhez nem mindig jutnak hozzá, az étrendjükből hiányozni fognak azok az alkaloidák, amikhez a vadonban elejtett rovarokból jutnának hozzá. Ezek olyan fontosak a békáknak, hogy még a szaporodáshoz is szükségük van hozzá - legalábbis a fogságban tartott nőstények gyakran terméketlen tojásokat (petéket) raktak. Ez viszont csak átmeneti állapot: amint a békák visszatérnek a vadonba, illetve a természetes étrendjük, tovább ölhetnek és szaporodhatnak. Ennek ellenére vigyázni kell velük: a frissen elfogott békák továbbra is mérgezők, és időbe telik, míg elvesztik ezt a képességüket.

Azt még mindig nem sikerült kideríteni, hogy a békák meddig élnek. A fogságban tartott példányok 1-3 év alatt elpusztulnak, de feltételezések szerint a vadon élő példányok akár 20-25 évig is húzhatják. Viszont erre sincs garancia, mert a szigorúan védett fajnak számító nyílméregbékák érzékenyek a környezeti változásokra: már abba is belepusztulhatnak, ha kisebb hőingadozásnak teszik ki őket, vagy huzamosabb ideig csökkentett páratartalomban kell élniük.

1212

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!