Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: óceán bálna video
2015. július 10., péntek 08:34 Állati hírek

Újra feltűnt Migaloo, a fehér bálna

Újra feltűnt Migaloo, a fehér bálna

Újra feltűnt Migaloo, a híres fehér bálna. Az állatot az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban látták – írja az MTI.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén fehér fickót jelent. Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is kialakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában is láttak egy másik, hasonlóan fehér bálnát, ráadásul Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak nevezték el.

A most felbukkant bálnáról egyelőre csak gyanítják, hogy Migaloo lehet az, mivel 1991 óta szinte minden évben feltűnt Kelet-Ausztrália partjainál. Az állatot az új-zélandi természetvédelmi hatóság észlelte, amely minden évben négyhetes bálnaszámlálást tart a Cook-szorosnál.

A fehér bálnát egy fekete púpos bálna társaságában láttak. A külső jegyei alapján valószínű, hogy Migaloo az, de vasárnap bőrmintát is vettek róla, hogy DNS-vizsgálatot végezhessenek. (Migaloo-ról már korábban is vettek bőrmintát, így a kutatóknak lesz összehasonlítási alapja.)

Az éves bálnaszámlálással a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta vizsgálják a púpos bálnák populációját. Az idei mérés rekorderedményt hozott: 122 egyedet számoltak össze. Az eddigi csúcsot 2012-ben mérték; akkor 106 bálna vonult át a szoroson.

501

Ezt olvasta már?

 • 2014. márc. 02. 10:55 Állati hírek
  Elképesztő videó: a tévé előtt lazít egy háziasított rénszarvas
  Az Euronews kommentár nélkül közölt felvétele szerint lakik Finnországban egy fiatal nő, aki a lakását egy háziasított rénszarvassal is megosztja. Az állat egy kosárkából eszegeti a konyhában a feltálalt zuzmókat, néha pedig tévét néz pihenésképpen. Ha sétálni indulnak, ugyanúgy póráz…
 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2016. szept. 02. 11:09 Állati hírek
  Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
  Egy kutyánál az egyedüllét elfogadtatása és a helyzet megfelelően való kezelése mindig is nagy kihívás a gazdája részére. De nem lehetetlen, mint ahogy az ebből a cikkből is kiderül.
 • 2016. szept. 02. 10:48 Állati hírek
  Így védd kutyádat a szívférgességtől
  A szívférgesség a kutyák életét fenyegető megbetegedés, amelynek során súlyos panaszok léphetnek fel, és halállal is végződhet. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, és már hazánkban is egyre gyakrabban fordul elő.
 • 2014. márc. 13. 11:00 Állati hírek
  Az óceán tönkrement
  Egy ausztrál vitorlás versenyző döbbenetes beszámolója szerint tíz év alatt szinte kihalt a Csendes-óceán. A nyomasztó csend hökkentette meg Ivan Macfadyan newcastle-i vitorlásversenyzőt, aki nem először tette meg az utat Melbourne és Oszaka között Funnel Web nevű vitorlásán. Nem volt…

Segítsünk rajtuk!