Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: óceán bálna video
2015. július 10., péntek 08:34 Állati hírek

Újra feltűnt Migaloo, a fehér bálna

Újra feltűnt Migaloo, a fehér bálna

Újra feltűnt Migaloo, a híres fehér bálna. Az állatot az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban látták – írja az MTI.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén fehér fickót jelent. Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is kialakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában is láttak egy másik, hasonlóan fehér bálnát, ráadásul Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak nevezték el.

A most felbukkant bálnáról egyelőre csak gyanítják, hogy Migaloo lehet az, mivel 1991 óta szinte minden évben feltűnt Kelet-Ausztrália partjainál. Az állatot az új-zélandi természetvédelmi hatóság észlelte, amely minden évben négyhetes bálnaszámlálást tart a Cook-szorosnál.

A fehér bálnát egy fekete púpos bálna társaságában láttak. A külső jegyei alapján valószínű, hogy Migaloo az, de vasárnap bőrmintát is vettek róla, hogy DNS-vizsgálatot végezhessenek. (Migaloo-ról már korábban is vettek bőrmintát, így a kutatóknak lesz összehasonlítási alapja.)

Az éves bálnaszámlálással a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta vizsgálják a púpos bálnák populációját. Az idei mérés rekorderedményt hozott: 122 egyedet számoltak össze. Az eddigi csúcsot 2012-ben mérték; akkor 106 bálna vonult át a szoroson.

399

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!