Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: kutya tudomány
2015. augusztus 13., csütörtök 08:55 Állati hírek

A kutyák is felismerik az emberi arcot

A kutyák is felismerik az emberi arcot
Fotó: Denis Charlet

Egy új kutatás szerint a kutyák az emberhez hasonlóan érzékelik, ha arcot látnak. Azt persze tapasztalati úton már jó ideje tudjuk, hogy a kutyák reagálnak az arcokra, a kutatók viszont most megfigyelték azt is, hogy hozzánk hasonlóan náluk is az agy egy specifikus régiója felel ezért.

Az Emory Egyetem csapata hat kutyát vetett alá funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak (fMRI), miközben emberi és kutyaarcokról, illetve élettelen tárgyakról készült videókat mutogattak nekik. Azt vették észre, hogy a kutyaalanyok halántéklebenyének egyik területe jelentősen nagyobb aktivitást mutatott az arcok esetében, mint mikor tárgyakat látott a kutya. "Arra az agyterületre összpontosítottunk, amelyről tudjuk, hogy a főemlősök esetében kifejezetten az arcokra reagál, hogy megnézzük, a kutyáknál is van-e ilyen. És úgy tűnik, van" – mondta el Gregory Berns, a tanulmány egyik szerzője.

Ez az első alkalom, hogy az arcot látó kutyák viselkedését kísérleti úton is sikerült megmagyarzáni. Eddig kérdéses volt például, hogy valóban magukra az arcokra reagálnak-e, vagy csak azért változik meg a viselkedésük, mert az arcokhoz a várható eledelt társítják. Ha azonban ez lenne a helyzet, akkor a mostani kísérletben inkább az agy jutalomért felelős területe lett volna aktív. Ezzel szemben a legintenzívebben kisülő terület a látórendszerhez kapcsolódik, ami arra utal, hogy nem eltanult viselkedési formáról van szó.

Abban viszont még mindig nem biztosak a kutatók, hogy ez a tulajdonság az ember mellett töltött évezredek során alakulhatott-e ki, vagy pedig minden közösségi állatban alapvetően megtalálható. Berns szerint inkább az utóbbiról van szó. Úgy gondolja, hogy ha farkasokkal is sikerülne megismételni a kísérletet, náluk is ugyanezt találnák (farkasarcokkal kapcsolatban legalábbis). Azzal se foglalkozott a mostani kísérlet, hogy a különböző arckifejezéseket felismerik-e a kutyák, de egy korábbi kutatás szerint akár ez is lehetséges.

A kutyák már legalább 15 ezer éve az ember közeli társai, nem csoda, hogy nagyon sok kutatás foglalkozik a viselkedésükkel. Azt már korábban megfigyelték a tudósok, hogy a kutya is képes az emberi kisgyerekekhez hasonló érzelmekre, például a féltékenységre, és a gazdájára is hasonlóan tekint, mint egy gyerek a szüleire. Ráadásul már a beszéddel is próbálkozik.

597 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 13., csütörtök 09:03

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!