Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: kutya tudomány
2015. augusztus 13., csütörtök 08:55 Állati hírek

A kutyák is felismerik az emberi arcot

A kutyák is felismerik az emberi arcot
Fotó: Denis Charlet

Egy új kutatás szerint a kutyák az emberhez hasonlóan érzékelik, ha arcot látnak. Azt persze tapasztalati úton már jó ideje tudjuk, hogy a kutyák reagálnak az arcokra, a kutatók viszont most megfigyelték azt is, hogy hozzánk hasonlóan náluk is az agy egy specifikus régiója felel ezért.

Az Emory Egyetem csapata hat kutyát vetett alá funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak (fMRI), miközben emberi és kutyaarcokról, illetve élettelen tárgyakról készült videókat mutogattak nekik. Azt vették észre, hogy a kutyaalanyok halántéklebenyének egyik területe jelentősen nagyobb aktivitást mutatott az arcok esetében, mint mikor tárgyakat látott a kutya. "Arra az agyterületre összpontosítottunk, amelyről tudjuk, hogy a főemlősök esetében kifejezetten az arcokra reagál, hogy megnézzük, a kutyáknál is van-e ilyen. És úgy tűnik, van" – mondta el Gregory Berns, a tanulmány egyik szerzője.

Ez az első alkalom, hogy az arcot látó kutyák viselkedését kísérleti úton is sikerült megmagyarzáni. Eddig kérdéses volt például, hogy valóban magukra az arcokra reagálnak-e, vagy csak azért változik meg a viselkedésük, mert az arcokhoz a várható eledelt társítják. Ha azonban ez lenne a helyzet, akkor a mostani kísérletben inkább az agy jutalomért felelős területe lett volna aktív. Ezzel szemben a legintenzívebben kisülő terület a látórendszerhez kapcsolódik, ami arra utal, hogy nem eltanult viselkedési formáról van szó.

Abban viszont még mindig nem biztosak a kutatók, hogy ez a tulajdonság az ember mellett töltött évezredek során alakulhatott-e ki, vagy pedig minden közösségi állatban alapvetően megtalálható. Berns szerint inkább az utóbbiról van szó. Úgy gondolja, hogy ha farkasokkal is sikerülne megismételni a kísérletet, náluk is ugyanezt találnák (farkasarcokkal kapcsolatban legalábbis). Azzal se foglalkozott a mostani kísérlet, hogy a különböző arckifejezéseket felismerik-e a kutyák, de egy korábbi kutatás szerint akár ez is lehetséges.

A kutyák már legalább 15 ezer éve az ember közeli társai, nem csoda, hogy nagyon sok kutatás foglalkozik a viselkedésükkel. Azt már korábban megfigyelték a tudósok, hogy a kutya is képes az emberi kisgyerekekhez hasonló érzelmekre, például a féltékenységre, és a gazdájára is hasonlóan tekint, mint egy gyerek a szüleire. Ráadásul már a beszéddel is próbálkozik.

450 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 13., csütörtök 09:03

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!