Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 15., szombat 17:58 Állati hírek

Spagetti szörny az óceán mélyéről

Spagetti szörny az óceán mélyéről
Forrás: Spooky Deep Sea Creatures

A mélyóceáni birodalom földünk utolsó nagy fehér foltja. Szinte naponta érkeznek hírek új, ismeretlen mélytengeri fajok felfedezéséről annak igazságát bizonyítva, miszerint sokkal jobban ismerjük a Hold felszínét, mint a világtenger mélységeit.

Spagettire emlékeztette a munkásokat

Az Atlanti-óceán angolai partvidékén tengeri olajkitermelést végző egyik platform automata távirányítású robotkamerája (ROV) egészen különleges élőlényt örökített meg 1327 méteres mélységben, az óceáni aljzaton.

A felvételen látható világos vöröses-sárgás színű állatot rendkívül hosszú és vékony tapogatófonalai után spagetti szörnynek nevezték el a fúrótorony munkásai, mert a furcsa élőlény leginkább a híres olasz tésztafélére emlékeztette őket.

A mélyvizek e fura lakóját azonban ennél tudományosabb fórumon is megvizsgálták; az olajtársaság a Nemzeti Oceanográfiai Intézetnek (Southampton, Nagy-Britannia) küldte el a ROV felvételeit analízisre. Dr. Philip R. Pugh, az intézet tengerbiológusa, valamint Casey Dunn a Brown Egyetem evolúciós biológia professzora a felvételből megállapították, hogy a „spagetti szörny” azonosságát a csalánozók (Cnidaria) törzsébe tartozó hidraállatok (Hydrozoa) osztályán belül kell keresni.

Életveszélyes rokonok a törzsfán

A részletesebb vizsgálatokból kiderült, hogy az angolai mélyvizekben felfedezett élőlény a  hidraállatok Siphonosphora rendjéhez tartozó új faj. (A tudomány jelenlegi ismeretei szerint a Siphonosphora taxon három alrendből és 16 családból áll.) Az ebbe a csoportba rendszerezett  tengeri csalánozók noha ránézésre egyetlen szervezetnek tűnnek, valójában apró polipokból álló telepes élőlények.

A kolónián belül egyfajta munkamegosztás érvényesül a poliptársulások között. Több fajuk ránézésre a medúzákra emlékeztet, de a valódi medúzaféléknek (Medusozoa) csak nagyon távoli rokonai, utóbbiak önálló rendszertani csoportot alkotnak a csalánozók törzsén belül.

A siphonosphorák kivétel nélkül ragadozók, és csak tengerben előforduló élőlények. A legtöbb fajuk nyílttengeri, úgynevezett pelágikus faj. Néhány csoportjuk  a világtenger  mélyebb régiójában, a 200 és 1000 méter közötti szürkületi, vagy bathyális-zónában él, a most felfedezett új fajhoz hasonlóan.

A rokonságukban akadnak köztük rendkívül mérgező, és az emberre is halálos veszélyt jelentő fajok, mint például a felszíni vizekben élő portugál gálya, vagy hólyagmedúza (Physalia physalis). A portugál gálya a Földközi-tengerben is előfordul, de szerencsére csak nagyon ritkán bukkan fel a parti övben.

1421 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 16., vasárnap 09:00

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!