Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 25., kedd 06:42 Állati hírek

A káros madárfaj helyett a védettet kezdték irtani a vadászok

Takahe, a védett madárfaj
Takahe, a védett madárfaj

Bocsánatot kért az új-zélandi vadászegylet, amiért több példányt lelőttek abból a súlyosan veszélyeztetett madárfajból, amelynek védelme érdekében felkérték őket egy másik, de hozzá hasonló madárfaj irtására.

A vadászoknak a kék fú nevű szapora és agresszív vízi szárnyast kellett volna megtizedelniük egy rezervátumban az Aucklandi-öböl Motutapu nevű szigetén, hogy megvédjék tőlük a kihalás fenyegette takahét, amelyből már csak 300 példány él, kizárólag Új-Zélandon, és közülük csak 70-80 a vadonban.

 A darualakúak rendjébe, a guvatfélék családjába tartozó faj annyira ritka, hogy sokáig kihaltnak hitték, és csak 1948-ban fedezték fel újra az ország északnyugati részén. Az új-zélandi hatóságok az eltelt évtizedekben dollárszázezreket költöttek arra, hogy újra elterjesszék a kékes színű takahét, amelyből a vadászok most tudatlanságból négyet elpusztítottak. A vadon élő példányok számát tekintve a négy madár elvesztése a populáció több mint 5 százalékos csökkenését jelenti. Ez annyi, mintha a tigrisekből 160, az óriáspandákból pedig 93-at ölnének meg. Az augusztus 17-i madárirtás előtt 22 takahe élt a Motutapu-szigeten, a kevés ragadozómentes övezetek egyikében. 

Nem sokat ért a képzés

A hatóságok azért kérték fel a vadászokat a kék fú ritkítására, mert a röpkételen takahénál kisebb és jóval szaporább, nem védett vízi szárnyas kárt tesz a súlyosan veszélyeztetett faj fészkeiben és tojásaiban. A motutapui rezervátumban ezer kék fú is élhet. Az új-zélandi természetvédelmi hivatal azt közölte, hogy alaposan felkészítették a vadászokat a két rokon madár megkülönböztetésére, ami azonban szemlátomást nem sikerült teljesen. 

A vadászok 2012-ben és 2013-ban sikeres kékfúirtást hajtottak végre Motutapu szigetén. A hatóság elutasítja azt a vélekedést, hogy a takahe valójában "elhízott kék fú" lenne, de elismeri, hogy a két madárfaj hasonlít egymásra.

469 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 25., kedd 06:51

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!