Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 25., kedd 06:42 Állati hírek

A káros madárfaj helyett a védettet kezdték irtani a vadászok

Takahe, a védett madárfaj
Takahe, a védett madárfaj

Bocsánatot kért az új-zélandi vadászegylet, amiért több példányt lelőttek abból a súlyosan veszélyeztetett madárfajból, amelynek védelme érdekében felkérték őket egy másik, de hozzá hasonló madárfaj irtására.

A vadászoknak a kék fú nevű szapora és agresszív vízi szárnyast kellett volna megtizedelniük egy rezervátumban az Aucklandi-öböl Motutapu nevű szigetén, hogy megvédjék tőlük a kihalás fenyegette takahét, amelyből már csak 300 példány él, kizárólag Új-Zélandon, és közülük csak 70-80 a vadonban.

 A darualakúak rendjébe, a guvatfélék családjába tartozó faj annyira ritka, hogy sokáig kihaltnak hitték, és csak 1948-ban fedezték fel újra az ország északnyugati részén. Az új-zélandi hatóságok az eltelt évtizedekben dollárszázezreket költöttek arra, hogy újra elterjesszék a kékes színű takahét, amelyből a vadászok most tudatlanságból négyet elpusztítottak. A vadon élő példányok számát tekintve a négy madár elvesztése a populáció több mint 5 százalékos csökkenését jelenti. Ez annyi, mintha a tigrisekből 160, az óriáspandákból pedig 93-at ölnének meg. Az augusztus 17-i madárirtás előtt 22 takahe élt a Motutapu-szigeten, a kevés ragadozómentes övezetek egyikében. 

Nem sokat ért a képzés

A hatóságok azért kérték fel a vadászokat a kék fú ritkítására, mert a röpkételen takahénál kisebb és jóval szaporább, nem védett vízi szárnyas kárt tesz a súlyosan veszélyeztetett faj fészkeiben és tojásaiban. A motutapui rezervátumban ezer kék fú is élhet. Az új-zélandi természetvédelmi hivatal azt közölte, hogy alaposan felkészítették a vadászokat a két rokon madár megkülönböztetésére, ami azonban szemlátomást nem sikerült teljesen. 

A vadászok 2012-ben és 2013-ban sikeres kékfúirtást hajtottak végre Motutapu szigetén. A hatóság elutasítja azt a vélekedést, hogy a takahe valójában "elhízott kék fú" lenne, de elismeri, hogy a két madárfaj hasonlít egymásra.

401 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 25., kedd 06:51

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 01. 17:04 VEL-VET hírek
  Egy napos harc a létért
  A műtét másnapjának délelőttjén súlyos állapotba került. Elfeküdt, kómába esett és a keringése is teljesen összeomlott. 6 órás megfeszített, intenzív küzdelem sem hozta meg a kívánt eredményt. A villanásnyi javulások ellenére szépen, lassan, csendben feladta a 17 évnyi küzdelmét az…
 • 2014. nov. 30. 11:51 Állati hírek
  Nem is háziasítottuk a macskát
  Először írták le a házimacska teljes genetikai kódját, melyből kiderült, milyen változásokat okozott a több évezredes együttélés az emberrel – írja az MTI. A vadon élő macskafélékhez képest módosultak azok a gének, amelyek az emlékezettel, a jutalmazással történő tanulással és…
 • 2017. márc. 20. 07:14 Állati hírek
  Kutyák és gyerekek: 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
  A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálatra méltó, barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik.
 • 2016. febr. 09. 08:46 Állati hírek
  Kétszáz kutyát mentett meg a biztos haláltól egy idős dél-koreai nő
  A 61 éves dél-koreai Jung Myoung Sook az elmúlt 26 évben több száz kutya életét mentette meg, annak ellenére, hogy szinte minden feladatot egyedül lát el és csupán néhány támogatója akad. Az idős hölgy jelenleg kétszáz kutyáról gondoskodik, állítása szerint…
 • 2015. szept. 15. 08:43 Állati hírek
  Rettenetes állapotban találták meg a parkolóban lakó kutyát
  Aaron, a kóbor kutyus szörnyű állapotban volt amikor rátaláltak: rühös, bolhás volt, láz gyötörte. A sok magányosan, utcán töltött idő után nehezen hagyta, hogy a segítő szándékú állatvédők befogják, de ennek ellenére a mentés sikeresen zárult. Videó.

Segítsünk rajtuk!