Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 25., kedd 06:42 Állati hírek

A káros madárfaj helyett a védettet kezdték irtani a vadászok

Takahe, a védett madárfaj
Takahe, a védett madárfaj

Bocsánatot kért az új-zélandi vadászegylet, amiért több példányt lelőttek abból a súlyosan veszélyeztetett madárfajból, amelynek védelme érdekében felkérték őket egy másik, de hozzá hasonló madárfaj irtására.

A vadászoknak a kék fú nevű szapora és agresszív vízi szárnyast kellett volna megtizedelniük egy rezervátumban az Aucklandi-öböl Motutapu nevű szigetén, hogy megvédjék tőlük a kihalás fenyegette takahét, amelyből már csak 300 példány él, kizárólag Új-Zélandon, és közülük csak 70-80 a vadonban.

 A darualakúak rendjébe, a guvatfélék családjába tartozó faj annyira ritka, hogy sokáig kihaltnak hitték, és csak 1948-ban fedezték fel újra az ország északnyugati részén. Az új-zélandi hatóságok az eltelt évtizedekben dollárszázezreket költöttek arra, hogy újra elterjesszék a kékes színű takahét, amelyből a vadászok most tudatlanságból négyet elpusztítottak. A vadon élő példányok számát tekintve a négy madár elvesztése a populáció több mint 5 százalékos csökkenését jelenti. Ez annyi, mintha a tigrisekből 160, az óriáspandákból pedig 93-at ölnének meg. Az augusztus 17-i madárirtás előtt 22 takahe élt a Motutapu-szigeten, a kevés ragadozómentes övezetek egyikében. 

Nem sokat ért a képzés

A hatóságok azért kérték fel a vadászokat a kék fú ritkítására, mert a röpkételen takahénál kisebb és jóval szaporább, nem védett vízi szárnyas kárt tesz a súlyosan veszélyeztetett faj fészkeiben és tojásaiban. A motutapui rezervátumban ezer kék fú is élhet. Az új-zélandi természetvédelmi hivatal azt közölte, hogy alaposan felkészítették a vadászokat a két rokon madár megkülönböztetésére, ami azonban szemlátomást nem sikerült teljesen. 

A vadászok 2012-ben és 2013-ban sikeres kékfúirtást hajtottak végre Motutapu szigetén. A hatóság elutasítja azt a vélekedést, hogy a takahe valójában "elhízott kék fú" lenne, de elismeri, hogy a két madárfaj hasonlít egymásra.

520 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 25., kedd 06:51

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!