Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 25., kedd 07:01 Állati hírek

A hangyák is alkalmazzák az öngyógyítást

A hangyák is alkalmazzák az öngyógyítást

Az emberek az ősidőktől kezdve alkalmazták az öngyógyítást a különböző betegségek legyőzésére. Néhány megfigyelés utal arra, hogy az állatoknál is előfordul ez a viselkedés. Finn kutatóknak most hangyáknál sikerült igazolni az öngyógyítás meglétét.

A Helsinki Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fekete hangya (Formica fusca) megváltoztatja táplálkozását, ha kórokozó gombák fertőzik meg. Ilyenkor hidrogén-peroxidot tartalmazó ennivalót keres. Ez a vegyület károsodott növényekben, más rovarokban és elhullott állatokban fordul elő.

A gyógyító szabad gyökök

"Amikor a hangyák plusz szabad gyököket tartalmazó táplálékot esznek, akkor jelentősen nagyobb mértékben képesek túlélni a fertőzéseket” – mondta Dalial Freitak, az Evolution folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. „Különösen fontos, hogy a hangyák csak akkor választanak plusz szabad gyököket tartalmazó ennivalót, ha gombával fertőződtek meg, egyébként kerülik ezeket” – tette hozzá Freitak.

Tudják, hogy betegek

"Lenyűgöző felfedezés, hogy a hangyáknak van fogalmuk az egészségügyi állapotukról, és a jelek szerint ennek megfelelően szabályozzák a gyógyszer adagolását” – mondta Nick Bos, a cikk vezető szerzője.

Az egészséges, nem fertőzött egyedek számára a szabad gyököt tartalmazó élelem fogyasztása ugyanolyan káros mellékhatásokkal jár, mint bármely más gyógyszer szedése. A szabad gyököt fogyasztó fertőzött hangyák esetében azonban 20 százalékkal megnő az esélye, hogy túlélik a kezelés nélkül halálos gombabetegséget.

404 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 25., kedd 07:55

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!