Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 07:42 Állati hírek

Lassított felvételen látszik, hogy repül a katica

Lassított felvételen látszik, hogy repül a katica

Meglepően nagyok a katicabogár szárnyai apró pettyes kitinpáncéljukhoz képest –  ezek a lassított felvételek most tökéletesen megmutatják, hogyan gyűri maga alá hártyaszerű szárnyait a színes fedőpáncél. A katicabogár-félék (Coccinellidae) kitinpáncélja egyáltalán nem játszik szerepet a repülésben – az élénk színek a ragadozók elijesztésében, a kemény anyag pedig az ellenük történő védekezésben segít a bogárnak.

Véreznek veszély esetén

Az állatok veszély esetén reflexes vérzés megindításával védekeznek. Ilyenkor a lábaik ízületein keresztül „vér” (vérnyirok) folyik ki. Ez a folyadék kellemetlen ízű anyagokat (coccinellin, adaliin, propylein) tartalmaz, ami elriasztja a hangyákat és a madarakat. A katica aktív szárnya, amely hártyaszerű és sokkal vékonyabb, mint a kitinpáncél, négyszer akkora, mint maga a bogár. Az állat a szárnypárt egymástól függetlenül is tudja mozgatni, fel-le és előre-hátra is.

Extrán lassított felvételek

A lassított videókon tökéletesen látszik, ahogy a katica kinyújtja szárnyait, majd felemelkedik, kis lábait kitartva teste két oldalára. Rainer Bergomaz, aki a felvételeket készítette, először másodpercenként 3000 képkockát rögzített, majd ezt lassította le 250 FPS-re, a repülés alatt pedig 25 FPS-re. Így megfigyelhetjük, amit szabad szemmel nagyon problémás volna: azt, ahogyan a katicabogár lassan kibontja a szárnyait, és felemelkedik a földről.

744 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 07:50

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!