Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 07:42 Állati hírek

Lassított felvételen látszik, hogy repül a katica

Lassított felvételen látszik, hogy repül a katica

Meglepően nagyok a katicabogár szárnyai apró pettyes kitinpáncéljukhoz képest –  ezek a lassított felvételek most tökéletesen megmutatják, hogyan gyűri maga alá hártyaszerű szárnyait a színes fedőpáncél. A katicabogár-félék (Coccinellidae) kitinpáncélja egyáltalán nem játszik szerepet a repülésben – az élénk színek a ragadozók elijesztésében, a kemény anyag pedig az ellenük történő védekezésben segít a bogárnak.

Véreznek veszély esetén

Az állatok veszély esetén reflexes vérzés megindításával védekeznek. Ilyenkor a lábaik ízületein keresztül „vér” (vérnyirok) folyik ki. Ez a folyadék kellemetlen ízű anyagokat (coccinellin, adaliin, propylein) tartalmaz, ami elriasztja a hangyákat és a madarakat. A katica aktív szárnya, amely hártyaszerű és sokkal vékonyabb, mint a kitinpáncél, négyszer akkora, mint maga a bogár. Az állat a szárnypárt egymástól függetlenül is tudja mozgatni, fel-le és előre-hátra is.

Extrán lassított felvételek

A lassított videókon tökéletesen látszik, ahogy a katica kinyújtja szárnyait, majd felemelkedik, kis lábait kitartva teste két oldalára. Rainer Bergomaz, aki a felvételeket készítette, először másodpercenként 3000 képkockát rögzített, majd ezt lassította le 250 FPS-re, a repülés alatt pedig 25 FPS-re. Így megfigyelhetjük, amit szabad szemmel nagyon problémás volna: azt, ahogyan a katicabogár lassan kibontja a szárnyait, és felemelkedik a földről.

838 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 07:50

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!