Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 07:50 Állati hírek

Megtalálták a leghosszabb nyelvű emlőst

Anoura fistulata
Anoura fistulata

A kutatók egy bolíviai expedíción bukkantak a nyelvével virágokból nektárt szívogató, furcsa denevérre. Egy kétéltű is gyarapítja az új fajok listáját. A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) most ismertette bolíviai expedíciójának eredményeit. A kutatóúton többek közt egy bizarr denevért és egy nagyfejű békát is felfedeztek a Madidi Nemzeti Parkban.

Nektárszívó denevér

Bár a bizarr küllemű csövesajkú nektárdenevért (Anoura fistulata) már egy évtizeddel ez előtt leírták Ecuadorban, összesen háromszor látták, és Bolíviában ez az első feljegyzés az állatról. A testméretéhez képest ennek az emlősnek a leghosszabb a nyelve. A 8,5 centiméter hosszúra kiölthető nyelvével még a legmélyebb virágokból is képes kinyílogatni a nektárt.

Rablóbéka

Az Oreobates nemzetségbe tartozó nagyfejű vagy rablóbéka azonban új faj.

"A rablóbékák kicsi-közepes termetű békák, amelyek az Andokban és az Amazonas vidékén honosak. Eddig 23 fajukat ismerik” – mondta James Aparicio, bolíviai herpetológus, az expedíció egyik résztvevője. „Amint megláttuk ezeken a békákon, hogy a combjuk belül milyen jellegzetes narancssárga színű, rögtön sejtettük, hogy valószínűleg új fajról van szó.” A kutatók még várnak a genetikai vizsgálatokra, de majdnem száz százalékosan biztosak abban, hogy az is megerősíti a gyanújukat.

Hihetetlen biológiai sokszínűség

A június 5-én indult, 18 hónaposra tervezett Identidad Madidi elnevezésű expedíció célja az, hogy feltérképezze Bolívia hihetetlen fajgazdagságú nemzeti parkjának élővilágát. Június és július folyamán a csoport az első két tanulmányozott helyen 208, illetve 254 gerincesfajt vett katalógusba, amelyek közül 60 (15 hal, 5 kétéltű, 11 hüllő, 4 madár és 25 emlős) újnak számított a park eddigi listájához képest.

442 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 08:03

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!