Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 07:50 Állati hírek

Megtalálták a leghosszabb nyelvű emlőst

Anoura fistulata
Anoura fistulata

A kutatók egy bolíviai expedíción bukkantak a nyelvével virágokból nektárt szívogató, furcsa denevérre. Egy kétéltű is gyarapítja az új fajok listáját. A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) most ismertette bolíviai expedíciójának eredményeit. A kutatóúton többek közt egy bizarr denevért és egy nagyfejű békát is felfedeztek a Madidi Nemzeti Parkban.

Nektárszívó denevér

Bár a bizarr küllemű csövesajkú nektárdenevért (Anoura fistulata) már egy évtizeddel ez előtt leírták Ecuadorban, összesen háromszor látták, és Bolíviában ez az első feljegyzés az állatról. A testméretéhez képest ennek az emlősnek a leghosszabb a nyelve. A 8,5 centiméter hosszúra kiölthető nyelvével még a legmélyebb virágokból is képes kinyílogatni a nektárt.

Rablóbéka

Az Oreobates nemzetségbe tartozó nagyfejű vagy rablóbéka azonban új faj.

"A rablóbékák kicsi-közepes termetű békák, amelyek az Andokban és az Amazonas vidékén honosak. Eddig 23 fajukat ismerik” – mondta James Aparicio, bolíviai herpetológus, az expedíció egyik résztvevője. „Amint megláttuk ezeken a békákon, hogy a combjuk belül milyen jellegzetes narancssárga színű, rögtön sejtettük, hogy valószínűleg új fajról van szó.” A kutatók még várnak a genetikai vizsgálatokra, de majdnem száz százalékosan biztosak abban, hogy az is megerősíti a gyanújukat.

Hihetetlen biológiai sokszínűség

A június 5-én indult, 18 hónaposra tervezett Identidad Madidi elnevezésű expedíció célja az, hogy feltérképezze Bolívia hihetetlen fajgazdagságú nemzeti parkjának élővilágát. Június és július folyamán a csoport az első két tanulmányozott helyen 208, illetve 254 gerincesfajt vett katalógusba, amelyek közül 60 (15 hal, 5 kétéltű, 11 hüllő, 4 madár és 25 emlős) újnak számított a park eddigi listájához képest.

488 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 08:03

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!