Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 08:04 Állati hírek

Két vombatfajt is tizedel a halálos kór

Patric, a legidősebb vombat
Patric, a legidősebb vombat

Megvakítja, megsüketíti, majd megöli a vombatokat az a halálos rühkór, amely Ausztrália két őshonos vombatfaja között pusztít. A kutatók szerint az országban akár ki is halhatnak az érintett fajok. Ausztráliában a csupaszorrú (Vombatus ursinus), a déli szőrösorrú (Lasiorhinus latifrons) és az északi szőrösorrú (Lasiorhinus krefftii) vombat őshonos – közülük két fajt, a déli szőrösorrút és a csupaszorrút veszélyezteti a most feltűnt rühes betegség, amely először megvakítja és megsüketíti, majd megöli az állatokat.

Kihalással is fenyegethet

A Nyugat-Sydney-i Egyetem projektje erre a betegségre hívja fel a helyiek figyelmét – a kutatók szerint a kór megtizedelheti a vombat-populációt az országban, sőt, akár kihalással is fenyegetheti az érintett fajokat.

Kocka alakú széklet és Tinder-randik

A vombatok átlagosan egy méteresre nőnek meg, és meglepően gyorsak: akár 40 kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Vadon körülbelül 14 évig élnek, de fogságban ennek akár a duplájáig is kihúzhatják: a világ legidősebb vombatja, Patric 30 éves, és jelenleg Tinderen keresi a párját. Az állatok jellegzetessége a kocka alakú széklet is. Megfigyelésük és kezelésük különösen nehéz, hiszen viszonylag gyakran vándorolnak ide-oda, és ritkán telepednek le hosszabb időre egy helyen.

Folyamatos viszketés kínozza őket

Az állatokat az úgynevezett szarkoptikus rüh betegség tizedeli – ezt a Sarcoptes scabiei atka okozza, amely a vombatok bőrén élősködik, és vakaródzásra készteti őket. A folyamatos viszketés miatt az állatok sebesre vakarják a bőrüket, amely elfertőződik – a szőrük kihullik, a fertőzések következtében pedig akár meg is vakulhatnak és megsüketülhetnek.

Bakteriális fertőzésekhez vezet

A kutatók szerint a populáció 80-90%-a tűnhet el a betegség következtében – sőt, a kór akár az állatok kihalásához is vezethet az országban. „A vombatok rengeteget vakaróznak, mert a rühatkák beleharapnak a bőrükbe, ez pedig bakteriális fertőzésekhez vezethet, a sebek begennyesedhetnek” – mondta el a The Guardiannek Julie Old, a projekt vezetője.

Nehéz összehangolni a projekteket

A vombatok folyamatos mozgása miatt nehéz országosan összeegyeztetett akciót végrehajtani – a projekt résztvevői szerint a helyi kisebb kezdeményezések, egy-egy kisebb vombatkolónia kezelése lehet megoldás a problémára.

találkozás Patrickal, a legidősebb vombattal
966 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 12:27

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!