Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 27., csütörtök 08:04 Állati hírek

Két vombatfajt is tizedel a halálos kór

Patric, a legidősebb vombat
Patric, a legidősebb vombat

Megvakítja, megsüketíti, majd megöli a vombatokat az a halálos rühkór, amely Ausztrália két őshonos vombatfaja között pusztít. A kutatók szerint az országban akár ki is halhatnak az érintett fajok. Ausztráliában a csupaszorrú (Vombatus ursinus), a déli szőrösorrú (Lasiorhinus latifrons) és az északi szőrösorrú (Lasiorhinus krefftii) vombat őshonos – közülük két fajt, a déli szőrösorrút és a csupaszorrút veszélyezteti a most feltűnt rühes betegség, amely először megvakítja és megsüketíti, majd megöli az állatokat.

Kihalással is fenyegethet

A Nyugat-Sydney-i Egyetem projektje erre a betegségre hívja fel a helyiek figyelmét – a kutatók szerint a kór megtizedelheti a vombat-populációt az országban, sőt, akár kihalással is fenyegetheti az érintett fajokat.

Kocka alakú széklet és Tinder-randik

A vombatok átlagosan egy méteresre nőnek meg, és meglepően gyorsak: akár 40 kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Vadon körülbelül 14 évig élnek, de fogságban ennek akár a duplájáig is kihúzhatják: a világ legidősebb vombatja, Patric 30 éves, és jelenleg Tinderen keresi a párját. Az állatok jellegzetessége a kocka alakú széklet is. Megfigyelésük és kezelésük különösen nehéz, hiszen viszonylag gyakran vándorolnak ide-oda, és ritkán telepednek le hosszabb időre egy helyen.

Folyamatos viszketés kínozza őket

Az állatokat az úgynevezett szarkoptikus rüh betegség tizedeli – ezt a Sarcoptes scabiei atka okozza, amely a vombatok bőrén élősködik, és vakaródzásra készteti őket. A folyamatos viszketés miatt az állatok sebesre vakarják a bőrüket, amely elfertőződik – a szőrük kihullik, a fertőzések következtében pedig akár meg is vakulhatnak és megsüketülhetnek.

Bakteriális fertőzésekhez vezet

A kutatók szerint a populáció 80-90%-a tűnhet el a betegség következtében – sőt, a kór akár az állatok kihalásához is vezethet az országban. „A vombatok rengeteget vakaróznak, mert a rühatkák beleharapnak a bőrükbe, ez pedig bakteriális fertőzésekhez vezethet, a sebek begennyesedhetnek” – mondta el a The Guardiannek Julie Old, a projekt vezetője.

Nehéz összehangolni a projekteket

A vombatok folyamatos mozgása miatt nehéz országosan összeegyeztetett akciót végrehajtani – a projekt résztvevői szerint a helyi kisebb kezdeményezések, egy-egy kisebb vombatkolónia kezelése lehet megoldás a problémára.

találkozás Patrickal, a legidősebb vombattal
708 Utoljára frissítve: 2015. augusztus 27., csütörtök 12:27

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!