Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. augusztus 31., hétfő 20:12 Állati hírek

7 jel, hogy a kutyusod egészsége veszélyben lehet

7 jel, hogy a kutyusod egészsége veszélyben lehet

Sajnos kedvenc négylábúink nem tudják egyértelműen közölni, ha valami bajuk van, ezért a gazdiknak kell minden jelre fokozottan odafigyelnie, hogy a lehető leghamarabb kiderüljön, ha valami baj van. A kutyák remekül tudják titkolni, ha valami nincs rendben, ez az egyik taktikájuk a túlélésre, ezért még nehezebb dolgunk lehet velük. Hét olyan jelre hívjuk most fel a figyelmet, ami betegségre utalhat a kutyusoknál.

Minél hamarabb fény derül a bajra, annál könnyebben tudjuk orvosolni. Ezért is fontos, hogy a kutyus szem előtt legyen, így mi is figyelhetünk arra, ha viselkedésében valamilyen változás lépne fel. Ha valami szokatlant, vagy furcsát észlelsz, az a legjobb, ha rákérdezel az állatorvosnál!

1. Az étvágy megváltozása

Kevesebbet eszik a kutyád? Esetleg a kelleténél sokkal többet? Már nem csábítja a kedvenc csemegéje, hanem teljesen más ételre vágyik? Érdemes megfigyelni, hogyan táplálkozik.

2. A testsúly változása, ingadozása

Ha feltűnt, hogy a kutyusod az utóbbi időben felszedett néhány kilót, vagy esetleg meglepően gyorsan fogyott párat, jó ötlet lehet egy állatorvosi vizit.

3. Szokások felcserélődése

Máshol alszik, feltűnően megváltozott a rutinja? Figyelj a kutyád viselkedésére! Ha már nem csinálja azokat a dolgokat, amik eddig a szokásai, berögződései voltak, jobb, ha odafigyelsz rá.

4. Csökkenő érdeklődés és aktivitás

Fáradtnak tűnik, kedvtelen, nem üdvözöl, mikor hazaérkezel és nincs kedve a sétához, a játékhoz? Ha radikálisan változik a kutya aktivitása, akkor már lehet gyanakodni.

5. Viszketés, nyalakodás

Lehet, hogy toklásszal állunk szemben, de az is lehet, hogy bolha, vagy valamilyen bőrbetegség kínozza kedvencünket. Alapos vizsgálat ajánlott az ilyen esetekben!

6. Viselkedészavar

Eddig bújós, szeretetreméltó, most mogorva és magának való? Ha teljesen kifordul önmagából és már rá sem lehet ismerni, akkor egészen biztos, hogy valamilyen lelki, vagy egészségügyi probléma áll fent.

7. Külső jegyek változása

Bármilyen szembetűnő változás a kutya megjelenésében alapos gyanúra adhat indokot. A szem, az orr, a fogak egészsége nagyon fontos, de ha csomókat, vagy bármilyen elváltozásokat észlelünk a testén, akkor irány az orvos!

 

766 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 01., kedd 14:37

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!