Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 02., szerda 12:39 Állati hírek

Fura lények a Balatonban: a vándorló polip

hidroidpolip (Cordylophora caspia)
hidroidpolip (Cordylophora caspia) fotó: Hellén Nóra

Fogadjunk, hogy sose gondoltad volna, polipok is élnek a Balatonban. Na jó, nem klasszikus polipra kell gondolnod, a tóban élő fajt úgy hívják, hogy hidroidpolip (Cordylophora caspia).

Ezt az inváziós fajt nem is olyan régen, 2001-ben fedezték fel, egy telepes csalánozóról van szó. Ahogy a latin nevéből is remekül látszik, a Kaszpi- és Fekete-tenger vidékéről származik, ennek ellenére édesvizekben is remekül érzi magát, és gyakorinak számít. A faj terjedése hajófenékre, növényekre és egyebekre tapadva történt, bejárta a tengereket, folyókat, mindent. Megtelepedéséhez szilárd aljzatra van szükség, a Balatonban a köveket, fadarabokat és kagylóhéjakat kedveli. A parti övben megtalálható hidroidpolip elágazó telepeket alkot, az ágak végén ülnek a kis polipok - ezek az elágazódás mértékétől függően lehetnek első-, másod-, harmad- és negyedrendűek.

A táplálkozását tekintve ragadozó, apró rákokat, férgeket, rovarlárvákat, vízi atkákat fogyaszt. Ősszel úgynevezett áttelelő képleteket képez, amelyek a gyökerekbe húzódnak vissza, tavasszal aztán a gyökerekből fejlődnek ki a polipok. Áttelelő állapotban a telepes hidroidpolip könnyen tud passzív módon vándorolni, ilyenkor nagy távolságokra is eljuthat. A kolóniák nagyon érzékenyen reagálnak a hőmérséklet-változásra és a fény erősségére.

item-391x item-391x item-391x item-391x
1671 Utoljára frissítve: 2016. május 26., csütörtök 08:53

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!