Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 07., hétfő 13:41 Állati hírek

Kihaltnak hitt nautilust találtak Pápua Új-Guineában

Kihaltnak hitt nautilust találtak Pápua Új-Guineában

A vadászat és a klímaváltozás miatt fogyatkozott meg annyira a kérges nautilus száma, hogy kihaltnak hitték – most azonban egy biológusnak természetes élőhelyén sikerült lencsevégre kapnia a kis fejlábút, ami azt bizonyítja, hogy mégsem halt ki még a faj.

Már majdnem 30 éve nem láttak élő példányt a kérges nautilus (Allonautilus scrobiculatus) fajból, ezért a kutatók kihaltnak nyilvánították őket. Most azonban Peter Ward biológus Pápua Új-Guineában, a Ndrova-sziget közelében lencsevégre kapott néhány állatot, sőt, a felszínre is hozott belőlük, hogy pontosan tanulmányozhassa: hogyan élte túl a faj az elképesztő mértékű egyedszámcsökkenést.

Majdnem 30 éve nem látta őket senki

Ward és kollégája, Bruce Saunders először júliusban fedezte fel a nautilusokat, de csak most sikerült fotókat és mintákat gyűjteni belőlük. A különleges állatokat 1986 óta senki nem látta, ezért a felfedezés nagy jelentőséggel bír.

Az orvhalászat tizedeli őket

A kérges nautilusokat az éghajlatváltozás következtében eltűnő élőhelyeik és a halászat tizedelte meg – házát ugyanis gyakran turistaparadicsomokban árulják jó pénzért. Bár a most felfedezett populáció sem túl népes, még mindig fenyegeti a veszély, hogy egy-egy egyedük halászhálók fogságába kerül, és újra veszélybe kerül túlélésük.

Igazi különlegességnek számít a háza

„Nemcsak láttuk őket, de képeket is készítettünk róluk”írta le a National Geographicnak Ward. – „Rögzítettünk rájuk követőchipeket is, hogy rájöhessünk a túlélésük titkaira.” Az Allonautilus scrobiculatus háza egyébként sokkal redősebb és sikamlósabb, mint a többi nautilusé, ezért igazi különlegességnek számít az orvhalászok között. „Ha egyszer eltűnnek egy területről, nem lehet őket visszatelepíteni” – mondta el Ward. – „Ha ez így folytatódik, az illegális halászat következtében teljesen kihalhatnak.”

Mintákat vettek belőlük

A kérges nautilus nagyon szűk területen él, mivel szervezetének kifejezetten hideg vízre van szüksége a túléléshez. Ward és kollégája ezért ilyen hőmérsékletű vízben hozta felszínre az elfogott egyedeket, amelyekből mintákat vettek, majd visszaeresztették őket ugyanoda, ahol befogták őket.

470 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 07., hétfő 13:52

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!