Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 07., hétfő 13:41 Állati hírek

Kihaltnak hitt nautilust találtak Pápua Új-Guineában

Kihaltnak hitt nautilust találtak Pápua Új-Guineában

A vadászat és a klímaváltozás miatt fogyatkozott meg annyira a kérges nautilus száma, hogy kihaltnak hitték – most azonban egy biológusnak természetes élőhelyén sikerült lencsevégre kapnia a kis fejlábút, ami azt bizonyítja, hogy mégsem halt ki még a faj.

Már majdnem 30 éve nem láttak élő példányt a kérges nautilus (Allonautilus scrobiculatus) fajból, ezért a kutatók kihaltnak nyilvánították őket. Most azonban Peter Ward biológus Pápua Új-Guineában, a Ndrova-sziget közelében lencsevégre kapott néhány állatot, sőt, a felszínre is hozott belőlük, hogy pontosan tanulmányozhassa: hogyan élte túl a faj az elképesztő mértékű egyedszámcsökkenést.

Majdnem 30 éve nem látta őket senki

Ward és kollégája, Bruce Saunders először júliusban fedezte fel a nautilusokat, de csak most sikerült fotókat és mintákat gyűjteni belőlük. A különleges állatokat 1986 óta senki nem látta, ezért a felfedezés nagy jelentőséggel bír.

Az orvhalászat tizedeli őket

A kérges nautilusokat az éghajlatváltozás következtében eltűnő élőhelyeik és a halászat tizedelte meg – házát ugyanis gyakran turistaparadicsomokban árulják jó pénzért. Bár a most felfedezett populáció sem túl népes, még mindig fenyegeti a veszély, hogy egy-egy egyedük halászhálók fogságába kerül, és újra veszélybe kerül túlélésük.

Igazi különlegességnek számít a háza

„Nemcsak láttuk őket, de képeket is készítettünk róluk”írta le a National Geographicnak Ward. – „Rögzítettünk rájuk követőchipeket is, hogy rájöhessünk a túlélésük titkaira.” Az Allonautilus scrobiculatus háza egyébként sokkal redősebb és sikamlósabb, mint a többi nautilusé, ezért igazi különlegességnek számít az orvhalászok között. „Ha egyszer eltűnnek egy területről, nem lehet őket visszatelepíteni” – mondta el Ward. – „Ha ez így folytatódik, az illegális halászat következtében teljesen kihalhatnak.”

Mintákat vettek belőlük

A kérges nautilus nagyon szűk területen él, mivel szervezetének kifejezetten hideg vízre van szüksége a túléléshez. Ward és kollégája ezért ilyen hőmérsékletű vízben hozta felszínre az elfogott egyedeket, amelyekből mintákat vettek, majd visszaeresztették őket ugyanoda, ahol befogták őket.

594 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 07., hétfő 13:52

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!