Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 07., hétfő 17:59 Állati hírek

Megvan, miért pusztult el 60 ezer antilop

Megvan, miért pusztult el 60 ezer antilop
Forrás: Wikimedia Commons

Rekordidő alatt pusztult el több mint 60 ezer szajga (Saiga tatarica) Kazahsztánban – eleinte senki nem tudta, pontosan mi történhetett a fokozottan védett állatokkal, csupán gyanakodtak a bakteriális fertőzésre.

Két hét alatt 12 ezer állat

A rekordidejű, négynapos hullám előtt és után is regisztráltak elhullott tatárantilopokat, májusban például két hét alatt 12 ezer állat hullott el. Korábban is sejtették, hogy valószínűleg baktérium okozta a katasztrófát, de most a kutatóknak lehetőségük nyílt közelebbről tanulmányozni az esetet.

Alig maradtak szajgák

2014-ben még 257 ezer szajga élt Kazahsztán területén, mára számuk a felére csökkent. Egy apró horda megtalálható még Oroszországban, egy nagyobbacska pedig Mongóliában, de a fokozottan veszélyeztetett faj helyzetét most jócskán megnehezítette a kazahsztáni katasztrófa.

Sokáig fogalmunk sem volt, mitől pusztulnak

A helyi vadőrök képtelenek voltak időben megérkezni a szajgákhoz, ezért sokáig pontosan nem is tudtuk, mi tizedelheti őket.

A kutatók most az állatok környezetéből vettek mintákat: a kövekről, amelyek között éltek, az elfogyasztott növényzetből, a környező állatokból, a vízből és a talajból. Részletes boncolásokat is elvégeztek, hogy pontosan megállapíthassák, mi okozta az állatok pusztulását.

Gyenge volt a szajgák immunrendszere

A leginkább nőstényeket és borjakat érintő elhulláshullámot a Pasteurella és Clostridia baktériumok okozták, amelyek belső vérzést idéztek elő. A Pasteurella egyébként a szajga szervezetében természetes módon is megtalálható, csak akkor okoz problémát, ha az állatok immunrendszere meggyengül. Ezért valószínűleg a Clostridia volt a felelős.

Azt nem értik, miért ilyen gyorsan zajlott le

Az, hogy miért kifejezetten most tizedelte meg áldozatait a Clostridia, abban a hosszú, hideg tél, majd a nedves tavasz lehet a hibás, ezek a feltételek ugyanis kedvezőek a baktériumok elszaporodásához és a tatárantilopok immunrendszerének meggyengüléséhez – mondta el a LiveScience-nek Steffen Zuther geoökológus, aki a szajgahalálokat vizsgálta. „Semmi különleges nincs benne, a kérdés csak az, hogy miért ilyen rövid idő alatt zajlott le” – tette hozzá.

395 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 07., hétfő 18:09

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!