Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: pele tudomány
2015. szeptember 11., péntek 14:13 Állati hírek

Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja

Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja

Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

A többi téli álmot alvó állathoz hasonlóan, a pele is csak nyáron aktív, télen bevackolja magát és átalussza a hideg hónapokat. Nyáron mohából és növényi rostokból épít magának fészket fák odvaiban.

Télen lelassul anyagcseréje, lecsökken testhőmérséklete, ezzel nagyon sok energiát takarít meg. Tavasszal aztán felébrednek, társas életet élnek és fészket építenek maguknak a következő télre.

Néhány kutató észrevette, hogy a pele még a nyári hónapokban is eltűnik a föld alá. A bécsi orvostudományi egyetem kutatói csipet ültettek a pele bőre alá, amely óránként megmérte testhőmérsékletüket. Kiderült, hogy néhány pele visszafeküdt aludni. Valószínűleg azért, mert a körülmények nem voltak megfelelőek a szaporodáshoz.
A pele egyik legfőbb táplálékforrásául szolgáló bükkfának nem volt elégséges termése, így a pele inkább visszafeküdt aludni. A pele későn szüli utódait, akiknek csak három hónapjuk marad meghízni a téli álom előtt. Testsúlyuk 26-szorosát kell magukra szedniük, hogy túléljék a hibernációt. Elegendő élelem nélkül erre képtelenek lennének. Így előfordul, hogy a felnőtt pelék úgy döntenek, hogy kihagynak egy évet.
396 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 11., péntek 14:21

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!