Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: pele tudomány
2015. szeptember 11., péntek 14:13 Állati hírek

Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja

Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja

Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

A többi téli álmot alvó állathoz hasonlóan, a pele is csak nyáron aktív, télen bevackolja magát és átalussza a hideg hónapokat. Nyáron mohából és növényi rostokból épít magának fészket fák odvaiban.

Télen lelassul anyagcseréje, lecsökken testhőmérséklete, ezzel nagyon sok energiát takarít meg. Tavasszal aztán felébrednek, társas életet élnek és fészket építenek maguknak a következő télre.

Néhány kutató észrevette, hogy a pele még a nyári hónapokban is eltűnik a föld alá. A bécsi orvostudományi egyetem kutatói csipet ültettek a pele bőre alá, amely óránként megmérte testhőmérsékletüket. Kiderült, hogy néhány pele visszafeküdt aludni. Valószínűleg azért, mert a körülmények nem voltak megfelelőek a szaporodáshoz.
A pele egyik legfőbb táplálékforrásául szolgáló bükkfának nem volt elégséges termése, így a pele inkább visszafeküdt aludni. A pele későn szüli utódait, akiknek csak három hónapjuk marad meghízni a téli álom előtt. Testsúlyuk 26-szorosát kell magukra szedniük, hogy túléljék a hibernációt. Elegendő élelem nélkül erre képtelenek lennének. Így előfordul, hogy a felnőtt pelék úgy döntenek, hogy kihagynak egy évet.
552 Utoljára frissítve: 2015. szeptember 11., péntek 14:21

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!