Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 23., szerda 14:59 Állati hírek

Vadorzók áldozata lett Yongki, a közkedvelt szumátrai elefánt

Vadorzók áldozata lett Yongki, a közkedvelt szumátrai elefánt

Vadorzók áldozata lett Yongki, a nagy népszerűségnek örvendő szumátrai elefánt. Agyaráért ölték le az állatot, amely egy nemzeti park munkatársaival a dzsungelben járőrözve segített a veszélyeztetett fajok megvédésében. Yongkit Szumátra szigetén, a Bukit Barisan Selatan Nemzeti Parkban találták meg holtan annak a tábornak a közelében, ahol élt – közölte hétfőn Timbul Batubara, a park illetékese. Az elefánt egyméteres agyarát levágták.

Becslések szerint kevesebb mint 3000 szumátrai elefánt él a vadonban. A veszélyeztetett állatok listáján szereplő szumátrai elefántok gyakori célpontjai az orvvadászoknak, akik a feketepiacon komoly pénzt érő agyarukért ölik le őket. Batubara elmondta: egyelőre nem tudják, hogy ki végzett Yongkival. A testét pénteken fedezték fel, golyónyom nem volt rajta, de a nyelve kékre színeződött. Korábban előfordult, hogy méreggel végeztek elefántokkal.

Yongki 35 éves lehetett, minden helyi elefánttartó, úgynevezett “mahout” jól ismerte, az állat pusztulása mindannyiukat nagyon megrázta. “Gyászoljuk, mert segített nekünk a konfliktusok rendezésében, segítette az erdészek munkáját a vadvédelemben, és jó elefánt volt” – mondta egyikük. Yongki részt vett megvadult elefántok megfékezésében, annak megakadályozásában, hogy falvakon csörtessenek át, és a vadvédelem embereivel való járőrözése során a vadorzók, valamint az illegális fakitermelők elleni küzdelemben is fontos szerepe volt.

 

481 Utoljára frissítve: 2015. október 07., szerda 07:49

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!