Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. szeptember 23., szerda 14:59 Állati hírek

Vadorzók áldozata lett Yongki, a közkedvelt szumátrai elefánt

Vadorzók áldozata lett Yongki, a közkedvelt szumátrai elefánt

Vadorzók áldozata lett Yongki, a nagy népszerűségnek örvendő szumátrai elefánt. Agyaráért ölték le az állatot, amely egy nemzeti park munkatársaival a dzsungelben járőrözve segített a veszélyeztetett fajok megvédésében. Yongkit Szumátra szigetén, a Bukit Barisan Selatan Nemzeti Parkban találták meg holtan annak a tábornak a közelében, ahol élt – közölte hétfőn Timbul Batubara, a park illetékese. Az elefánt egyméteres agyarát levágták.

Becslések szerint kevesebb mint 3000 szumátrai elefánt él a vadonban. A veszélyeztetett állatok listáján szereplő szumátrai elefántok gyakori célpontjai az orvvadászoknak, akik a feketepiacon komoly pénzt érő agyarukért ölik le őket. Batubara elmondta: egyelőre nem tudják, hogy ki végzett Yongkival. A testét pénteken fedezték fel, golyónyom nem volt rajta, de a nyelve kékre színeződött. Korábban előfordult, hogy méreggel végeztek elefántokkal.

Yongki 35 éves lehetett, minden helyi elefánttartó, úgynevezett “mahout” jól ismerte, az állat pusztulása mindannyiukat nagyon megrázta. “Gyászoljuk, mert segített nekünk a konfliktusok rendezésében, segítette az erdészek munkáját a vadvédelemben, és jó elefánt volt” – mondta egyikük. Yongki részt vett megvadult elefántok megfékezésében, annak megakadályozásában, hogy falvakon csörtessenek át, és a vadvédelem embereivel való járőrözése során a vadorzók, valamint az illegális fakitermelők elleni küzdelemben is fontos szerepe volt.

 

439 Utoljára frissítve: 2015. október 07., szerda 07:49

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!