Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. október 06., kedd 08:02 Állati hírek

Megölték Legolast, a gepárdot

Megölték Legolast, a gepárdot

Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.

Szomorú halálhír jelent meg a BBC-n: a tudósok által is sokat tanulmányozott botswanai sztárgepárd, Legolas halott. A botswanai gepárdvédő szervezet szerint ki nem provokált, szükségtelen gyilkosság áldozata lett az állat, testét egy főút mellett találták meg, shotgun lövedékek között. Az esetet orvvadászatként értékelték, eljárás indult.

A történtek azért is felháborítóak, mert pont a nyáron lett világra szóló botrány abból, hogy egy unatkozó amerikai fogorvos bátran agyonlőtte Cecilt, Zimbabwe ismert oroszlánját.

Legolas megölése se gazdasági okokból történhetett, úgy tudni, nem voltak haszonállatok a környéken, amiket tizedelhetett volna. A csoport hozzátette, megérti azokat a farmereket, akiknek gondot okoznak a ragadozók, de ez a gyilkosság értelmetlen volt.

A gepárd volt fajának egyik legnagyobbja, amit valaha elfogtak, lemérésekor 68,5 kilót nyomott. Rá és két fajtársára is adtak speciális nyakörveket, amikkel követni tudták, hogy vadásznak együttműködve. A hét nyakörvvel ellátott gepárdból már csak négy él. A gepárdpopuláció tízezres Afrikában, sérülékenynek számít.

387 Utoljára frissítve: 2015. október 07., szerda 07:47

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!