Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. október 06., kedd 08:02 Állati hírek

Megölték Legolast, a gepárdot

Megölték Legolast, a gepárdot

Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.

Szomorú halálhír jelent meg a BBC-n: a tudósok által is sokat tanulmányozott botswanai sztárgepárd, Legolas halott. A botswanai gepárdvédő szervezet szerint ki nem provokált, szükségtelen gyilkosság áldozata lett az állat, testét egy főút mellett találták meg, shotgun lövedékek között. Az esetet orvvadászatként értékelték, eljárás indult.

A történtek azért is felháborítóak, mert pont a nyáron lett világra szóló botrány abból, hogy egy unatkozó amerikai fogorvos bátran agyonlőtte Cecilt, Zimbabwe ismert oroszlánját.

Legolas megölése se gazdasági okokból történhetett, úgy tudni, nem voltak haszonállatok a környéken, amiket tizedelhetett volna. A csoport hozzátette, megérti azokat a farmereket, akiknek gondot okoznak a ragadozók, de ez a gyilkosság értelmetlen volt.

A gepárd volt fajának egyik legnagyobbja, amit valaha elfogtak, lemérésekor 68,5 kilót nyomott. Rá és két fajtársára is adtak speciális nyakörveket, amikkel követni tudták, hogy vadásznak együttműködve. A hét nyakörvvel ellátott gepárdból már csak négy él. A gepárdpopuláció tízezres Afrikában, sérülékenynek számít.

474 Utoljára frissítve: 2015. október 07., szerda 07:47

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!