Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: hal tenger kutatás video
2015. október 18., vasárnap 12:56 Állati hírek

Találkozás egy békés tengeri óriással

Találkozás egy békés tengeri óriással

Látványos videót tett közzé Miguel Pereira fotós, aki az Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria sziget közelében találkozott egy holdhallal, a világ legnehezebb csontos halával. A tengeri óriás több búvár is lefotózta miközben békésen úszkált mellettük. A holdhal (Mola mola) az összes mérsékelt övi és trópusi tengerben megtalálható. Nyílt tengeri élőlény, amely akár 600 méteres mélységekbe is alámerül. Az átlagos hossza 1,8 méter, tömege elérheti az 1000 kilogrammot is, de olyan példányokra is bukkantak, amelyek több mint 3 méter hosszúak és 2000 kilogrammosak voltak. Bár a holdhal hatalmas állat, az emberre nézve nem veszélyes.

A holdhal fő táplálékai a medúzák, de mivel ezeknek igen kicsi a tápértékük, nagy mennyiségben kell fogyasztania belőlük. A holdhal ivadéka nagyon hasonlít egy miniatűr gömbhalra. Nagy mellúszói és farokúszója van, testét tüskék borítják, alig hasonlít a felnőtt egyedre. A kifejlett állatok hatalmas mérete és vastag bőre számos ragadozót elriaszt, de a fiatal egyedeknek nincs meg ez a védelmük. A kifejlett halak színezete a barnától az ezüstös szürkéig változik, de vannak tiszta fehérek és tarkák is. Az egyedek színezete az élőhelyüktől függ. A holdhal képes a világosabb színű bőrét sötétebbre változtatni, ha támadás éri.

A kifejlett állatnak kevés a természetes ellensége, de a kardszárnyú delfinek, a fülesfókafélék és a nagyobb cápák időnként vadásznak rájuk. A holdhalra egyre nagyobb veszélyt jelent, hogy sokszor belegabalyodik a halászhajók hálóiba és a vízbe dobott hulladék is veszélyezteti, mivel könnyen megehetik a medúzákra emlékeztető lebegő műanyag zacskókat. A világ egyes részein például Japánban és Tajvanon a holdhal ínyencfalatnak számít. Mivel az állat teste toxinokat tartalmaz, az Európai Unióban tilos a húsának értékesítése.

382

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 01. 17:04 VEL-VET hírek
  Egy napos harc a létért
  A műtét másnapjának délelőttjén súlyos állapotba került. Elfeküdt, kómába esett és a keringése is teljesen összeomlott. 6 órás megfeszített, intenzív küzdelem sem hozta meg a kívánt eredményt. A villanásnyi javulások ellenére szépen, lassan, csendben feladta a 17 évnyi küzdelmét az…
 • 2014. nov. 30. 11:51 Állati hírek
  Nem is háziasítottuk a macskát
  Először írták le a házimacska teljes genetikai kódját, melyből kiderült, milyen változásokat okozott a több évezredes együttélés az emberrel – írja az MTI. A vadon élő macskafélékhez képest módosultak azok a gének, amelyek az emlékezettel, a jutalmazással történő tanulással és…
 • 2017. márc. 20. 07:14 Állati hírek
  Kutyák és gyerekek: 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
  A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálatra méltó, barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik.
 • 2016. febr. 09. 08:46 Állati hírek
  Kétszáz kutyát mentett meg a biztos haláltól egy idős dél-koreai nő
  A 61 éves dél-koreai Jung Myoung Sook az elmúlt 26 évben több száz kutya életét mentette meg, annak ellenére, hogy szinte minden feladatot egyedül lát el és csupán néhány támogatója akad. Az idős hölgy jelenleg kétszáz kutyáról gondoskodik, állítása szerint…
 • 2015. szept. 15. 08:43 Állati hírek
  Rettenetes állapotban találták meg a parkolóban lakó kutyát
  Aaron, a kóbor kutyus szörnyű állapotban volt amikor rátaláltak: rühös, bolhás volt, láz gyötörte. A sok magányosan, utcán töltött idő után nehezen hagyta, hogy a segítő szándékú állatvédők befogják, de ennek ellenére a mentés sikeresen zárult. Videó.

Segítsünk rajtuk!