Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. október 29., csütörtök 10:35 Állati hírek

Lelőtték Afrika egyik legnagyobb elefántját

A halott elefánt mellett fog kezet a feltehetően német vadász és kísérője
A halott elefánt mellett fog kezet a feltehetően német vadász és kísérője

Legálisan ejtették el Zimbabwéban Afrika egyik legnagyobb elefántját, amelynek agyarai együttvéve 109 kilót nyomtak – közölték a zimbabwei hatóságok. Állatvédők pénteken jelentették be felháborodva, hogy három hónappal Cecil, a fekete sörényéről híres oroszlán elpusztítása után nemrég kilőtték Zimbabwe egy további emblematikus állatát, egy "nemzeti kincsnek" tekintett több mint 50 éves hím elefántot, a Gonarezhou Nemzeti Park büszkeségét.

A zimbabwei nemzeti parkok igazgatósága szombaton közleményben erősítette meg, hogy egy külföldi vadász október 7-én a Malipati szafarizónában elejtette az öreg elefántot, amelynek egyik agyara 54, a másik pedig 55 kilót nyomott – írja az MTI.

Az állatot az összes szükséges engedély birtokában lőtték ki, a legális vadászatból származó bevételből pedig a nemzeti park környékén élő közösségek megélhetését támogatják. Hivatalosan nem közölték, de úgy tudni, hogy a ritka példányt egy német vadász ejtette el, aki 60 ezer dollárt fizetett a kilövési engedélyért, ami lehetővé tette, hogy leopárdokra, oroszlánokra, bivalyokra és orrszarvúkra is vadásszon.

Az ország déli részen fekvő Gonarezhou Nemzeti Park büszkeségének számító elefánt akkora volt, hogy agyarai szinte a földet súrolták - közölte Emmanuel Fundira, a zimbabwei szafariszervezők szövetségének elnöke. "Soha nem láttunk még ilyen impozáns állatot. Akárcsak Cecil oroszlán, az elefánt is nemzeti kincsnek számított, amelyet óvni kellett volna, nem elpusztítani".

Szakértők szerint ilyen óriási elefántot legfeljebb 30 évenként egyszer sikerül kilőni. Egyes vadászok harminc éven át minden évben visszatérnek abban a reményben, hogy elejthetnek egy ekkor állatot, és ez idő alatt akár egymillió dollárt is elköltenek.

A Gonarezhou Nemzeti Parkban és a hozzá csatlakozó Malipati szafariparkban 11 400 elefánt él.

Július 1-én a fekete sörényéről ismert Cecil nevű 13 éves hím oroszlánt lőtte le nyílpuskával egy amerikai fogorvos, Walter Palmer, a nyugat-zimbabwei Hwange Nemzeti Park közelében. Az amerikainak érvényes vadászati engedélye volt, amelyért 55 ezer dollárt fizetett, de a vadászterület tulajdonosának nem volt joga oroszlánvadászatot szervezni. A bíróság nem indított büntetőeljárást Palmer ellen, arra hivatkozva, hogy tudtán kívül követte el a jogsértést.

Zimbabwe az orvvadászok "paradicsoma", akiknek főként orrszarvúak és elefántok esnek áldozatul. Októberben legkevesebb 40 elefántot mérgeztek meg ciánnal a dél-afrikai országban.

464 Utoljára frissítve: 2015. október 29., csütörtök 10:44

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!