Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: kétéltű kihalás
2015. október 29., csütörtök 10:52 Állati hírek

A kihalás veszélye fenyegeti a kínai óriásszalamandrát

A kihalás veszélye fenyegeti a kínai óriásszalamandrát

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) a világ legnagyobb kétéltűje: testhossza akár az 1,9 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti. A kínai folyókban előforduló hatalmas állat főleg halakat, békákat és rovarokat fogyaszt. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, hogy a dinoszauruszok megjelentek bolygónkon.

A kínai óriásszalamandra egyedszáma az utóbbi évtizedekben katasztrofális hanyatlásnak indult, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszámcsökkenést tapasztaltak. Ennek oka az élőhelyének elveszítése, valamint az, hogy Kínában előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként ezeket különleges állatokat. Ezért a farmok -amelyek az éttermeknek tenyésztik az óriásszalamandrákat - gyorsan növekvő száma megpecsételheti a kritikusan veszélyeztetett faj sorsát. Sokszor illegálisan fognak be vadon élő szalamandrákat, hogy kiegészítsék velük a tenyésztett populációkat, amelyek gyakran nem túl sikeresek a szaporodásban. A tenyésztett kétéltűekkel Kína szerte kereskednek, túlzsúfolt helyeken tartják őket, amik pusztító járványok kialakulását segítik elő. Emellett a környezetszennyezés is veszélyezteti őket, ugyanis a szennyvíz sokszor a folyórendszerekbe kerül, így a kórokozók potenciálisan eljutnak a vad populációkhoz.

A kínai óriásszalamandra a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel populációjának 80 százalékos hanyatlása miatt. Ez az EDGE-faj (evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett – Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) a nemzetközi kétéltűvédelem kiemelten fontos faja. Az óriásszalamandra szerepel a Föld 100 legritkább állatának listáján, melyet a Londoni Zoológiai Társaság állított össze.

411 Utoljára frissítve: 2015. október 29., csütörtök 11:01

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!