Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 05., csütörtök 07:17 Állati hírek

Először videózták le a világ legritkább bálnáját

Először videózták le a világ legritkább bálnáját

Először filmezték le a nagyon ritka Balaenoptera omurai bálnafajt, amely nevét az azt felfedező japán cetológusról, Hideo Omuráról kapta. A bálnát korábban egy másik fajnak hitték, de DNS-vizsgálattal még 2003-ban bizonyították, hogy különálló.

A felvételt tengerbiológusok nemzetközi csapata készítette Madagaszkár partjainál. Egészen mostanáig nem tudtuk biztosan, hogy élnek még a faj példányai, mert csak elhullottat találtak. Ezért kihaltnak gondolták.

A mostani kutatást Salvatore Cerchio, a Wildlife Conservation Society kutatója vezette, amely a vadvilág megőrzésével foglalkozik. A kutató szerint az elmúlt tíz évben volt néhány apró jele az omurák létezésének, de eddig nem volt bizonyíték.

„Távol élnek mindentől, nehéz őket megtalálni az óceánokban, mivel kicsik: mindössze 10-11 méter hosszúak, és nem sok levegőt fújnak fel, amit látni lehetne a vízfelszínen. Minden, amit eddig tudtunk róluk, az a Salamon-szigeteken és Japánban megtalált halott példányokból származott.” A faj legközelebbi rokona a kék bálna. A kutatók friss megfigyeléseiket a Royal Society Open Science című szaklapban publikálták.

514 Utoljára frissítve: 2015. november 05., csütörtök 09:06

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!