Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 12., csütörtök 07:07 Állati hírek

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók
fotó: NOAA Fisheries

A Clearwater Akváriumnak múlt héten jelentették a műanyagdrótokba tekeredett kisdelfint, egy biológusokból és állatorvosokból álló mentőexpedíció indult a keresésére. A kutatóknak időben sikerült kimenteniük a bajba jutott állatot, de sok delfin nem ilyen szerencsés.

A NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség, National Oceanic and Atmospheric Administration) Fisheries, azaz halászattal foglalkozó alosztályának egyik partnere, a floridai Clearwater Akvárium szerzett tudomást arról, hogy a város partjai közelében műanyagba gabalyodott delfinbébit láttak.

Az akváriumnak egy civil hajó kapitánya jelentette az esetet, a környéken járó halászhajókat rögtön értesítették, hogy figyeljék az állatot, és tudassák, ha látták.

Biztonságban visszatérhetett a szabadba

Ahogy egyre több jelentés érkezett, egy biológusokból és állatorvosokból álló csapat útnak indult, hogy megkeresse a delfint. Az állatot helyi idő szerint péntek reggel sikerült befogni, a kutatók rögtön megszabadították a műanyagdrótoktól, majd szabadon engedték.

A procedúra alatt a delfin anyja végig a közelben körözött, a hathónapos kis állat sértetlenül térhetett vissza hozzá.

Hatalmas probléma a műanyagszennyezés

A NOAA kutatói azonban felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy nem minden delfin ilyen szerencsés, sokan pusztulnak el a műanyagszennyezés okozta következményektől.

Az Egyesült Államok délkeleti partvidékén kifejezetten problémát jelent a tengeri hulladék mennyiségének növekedése – a környéken több mint harmincmillió ember él, és a turizmus is számottevő, így érthető, hogy környezetvédelmi intézkedések nélkül ellepi a szemét a vizeket.

Az élővilág és a természetes élőhelyek pedig kifejezetten változatosak a területen: a homokos-dűnés tengerparttól kezdve sós mocsarakon át mangrove erdők is találhatók errefelé, amelyeket fokozottan veszélyeztet a nagy mértékű műanyagszennyezés.

437 Utoljára frissítve: 2015. november 12., csütörtök 07:21

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 01. 17:04 VEL-VET hírek
  Egy napos harc a létért
  A műtét másnapjának délelőttjén súlyos állapotba került. Elfeküdt, kómába esett és a keringése is teljesen összeomlott. 6 órás megfeszített, intenzív küzdelem sem hozta meg a kívánt eredményt. A villanásnyi javulások ellenére szépen, lassan, csendben feladta a 17 évnyi küzdelmét az…
 • 2014. nov. 30. 11:51 Állati hírek
  Nem is háziasítottuk a macskát
  Először írták le a házimacska teljes genetikai kódját, melyből kiderült, milyen változásokat okozott a több évezredes együttélés az emberrel – írja az MTI. A vadon élő macskafélékhez képest módosultak azok a gének, amelyek az emlékezettel, a jutalmazással történő tanulással és…
 • 2017. márc. 20. 07:14 Állati hírek
  Kutyák és gyerekek: 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
  A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálatra méltó, barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik.
 • 2016. febr. 09. 08:46 Állati hírek
  Kétszáz kutyát mentett meg a biztos haláltól egy idős dél-koreai nő
  A 61 éves dél-koreai Jung Myoung Sook az elmúlt 26 évben több száz kutya életét mentette meg, annak ellenére, hogy szinte minden feladatot egyedül lát el és csupán néhány támogatója akad. Az idős hölgy jelenleg kétszáz kutyáról gondoskodik, állítása szerint…
 • 2015. szept. 15. 08:43 Állati hírek
  Rettenetes állapotban találták meg a parkolóban lakó kutyát
  Aaron, a kóbor kutyus szörnyű állapotban volt amikor rátaláltak: rühös, bolhás volt, láz gyötörte. A sok magányosan, utcán töltött idő után nehezen hagyta, hogy a segítő szándékú állatvédők befogják, de ennek ellenére a mentés sikeresen zárult. Videó.

Segítsünk rajtuk!