Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 12., csütörtök 07:07 Állati hírek

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók
fotó: NOAA Fisheries

A Clearwater Akváriumnak múlt héten jelentették a műanyagdrótokba tekeredett kisdelfint, egy biológusokból és állatorvosokból álló mentőexpedíció indult a keresésére. A kutatóknak időben sikerült kimenteniük a bajba jutott állatot, de sok delfin nem ilyen szerencsés.

A NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség, National Oceanic and Atmospheric Administration) Fisheries, azaz halászattal foglalkozó alosztályának egyik partnere, a floridai Clearwater Akvárium szerzett tudomást arról, hogy a város partjai közelében műanyagba gabalyodott delfinbébit láttak.

Az akváriumnak egy civil hajó kapitánya jelentette az esetet, a környéken járó halászhajókat rögtön értesítették, hogy figyeljék az állatot, és tudassák, ha látták.

Biztonságban visszatérhetett a szabadba

Ahogy egyre több jelentés érkezett, egy biológusokból és állatorvosokból álló csapat útnak indult, hogy megkeresse a delfint. Az állatot helyi idő szerint péntek reggel sikerült befogni, a kutatók rögtön megszabadították a műanyagdrótoktól, majd szabadon engedték.

A procedúra alatt a delfin anyja végig a közelben körözött, a hathónapos kis állat sértetlenül térhetett vissza hozzá.

Hatalmas probléma a műanyagszennyezés

A NOAA kutatói azonban felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy nem minden delfin ilyen szerencsés, sokan pusztulnak el a műanyagszennyezés okozta következményektől.

Az Egyesült Államok délkeleti partvidékén kifejezetten problémát jelent a tengeri hulladék mennyiségének növekedése – a környéken több mint harmincmillió ember él, és a turizmus is számottevő, így érthető, hogy környezetvédelmi intézkedések nélkül ellepi a szemét a vizeket.

Az élővilág és a természetes élőhelyek pedig kifejezetten változatosak a területen: a homokos-dűnés tengerparttól kezdve sós mocsarakon át mangrove erdők is találhatók errefelé, amelyeket fokozottan veszélyeztet a nagy mértékű műanyagszennyezés.

550 Utoljára frissítve: 2015. november 12., csütörtök 07:21

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!