Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 12., csütörtök 07:07 Állati hírek

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók

Delfinbébi életét mentették meg a kutatók
fotó: NOAA Fisheries

A Clearwater Akváriumnak múlt héten jelentették a műanyagdrótokba tekeredett kisdelfint, egy biológusokból és állatorvosokból álló mentőexpedíció indult a keresésére. A kutatóknak időben sikerült kimenteniük a bajba jutott állatot, de sok delfin nem ilyen szerencsés.

A NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség, National Oceanic and Atmospheric Administration) Fisheries, azaz halászattal foglalkozó alosztályának egyik partnere, a floridai Clearwater Akvárium szerzett tudomást arról, hogy a város partjai közelében műanyagba gabalyodott delfinbébit láttak.

Az akváriumnak egy civil hajó kapitánya jelentette az esetet, a környéken járó halászhajókat rögtön értesítették, hogy figyeljék az állatot, és tudassák, ha látták.

Biztonságban visszatérhetett a szabadba

Ahogy egyre több jelentés érkezett, egy biológusokból és állatorvosokból álló csapat útnak indult, hogy megkeresse a delfint. Az állatot helyi idő szerint péntek reggel sikerült befogni, a kutatók rögtön megszabadították a műanyagdrótoktól, majd szabadon engedték.

A procedúra alatt a delfin anyja végig a közelben körözött, a hathónapos kis állat sértetlenül térhetett vissza hozzá.

Hatalmas probléma a műanyagszennyezés

A NOAA kutatói azonban felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy nem minden delfin ilyen szerencsés, sokan pusztulnak el a műanyagszennyezés okozta következményektől.

Az Egyesült Államok délkeleti partvidékén kifejezetten problémát jelent a tengeri hulladék mennyiségének növekedése – a környéken több mint harmincmillió ember él, és a turizmus is számottevő, így érthető, hogy környezetvédelmi intézkedések nélkül ellepi a szemét a vizeket.

Az élővilág és a természetes élőhelyek pedig kifejezetten változatosak a területen: a homokos-dűnés tengerparttól kezdve sós mocsarakon át mangrove erdők is találhatók errefelé, amelyeket fokozottan veszélyeztet a nagy mértékű műanyagszennyezés.

604 Utoljára frissítve: 2015. november 12., csütörtök 07:21

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!