Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: majom Vadaspark
2015. november 12., csütörtök 07:21 Állati hírek

Nem hagyta cserben súlyosan fogyatékos kölykét a csimpánzanya

Nem hagyta cserben súlyosan fogyatékos kölykét a csimpánzanya

Fogyatékossággal született csimpánzt és anyját figyelte meg kutatók egy csoportja a tanzániai Mahale-hegység Nemzeti Parkban – számol be az IFL Science.

Az XT11-re keresztelt nőstény kölyök (a fotón bal oldalon látható) egy, a Down-szindrómához hasonló rendellenességgel született. XT11-en először semmi érdekeset nem vettek észre, azonban hat hónap elteltével már látványos volt a különbség közte, és hasonló korú testvére között.

Míg a legtöbb csimpánz ebben a korban egyre jobban függetlenedik anyjától, addig XT11 viselkedése és szociális aktivitása igen korlátozott volt. Mind mozgásban, mind táplálékszerzésben az anyjára támaszkodott.

A tudósok szerint a csimpánzkölyök nem csupán szellemileg, de fizikailag is sérült volt. Gerinc-rendellenességgel, sérvvel küzdött, bal kezén egyel több ujj volt, száját sokszor tartotta nyitva.

A kutatók úgy vélik, a történet legérdekesebb része az anya viselkedése volt. A 37 éves Christina 23 hónapon keresztül – XT11 haláláig – szakadatlan gondozta kölykét. Christina mellett a csoport más tagjai is segítettek a sérült kismajom gondozásában – így idősebb testvére is, aki a táplálásban segédkezett.

Mivel XT11-et anyjának állandóan tartania kellett, így Christina csupán három végtagját tudta használni. Ez ellehetetlenítette volna a fákon történő hangyavadászatot – ez pedig a csimpánzok egyik kedvenc eledelének kiesését jelentette volna. Ilyenkor Christina nagyobbik lánya vette át a kicsi gondozását, így lehetővé tette anyja számára a csemegézés.

A kutatás azt sugallja, Christina csak azért engedte, hogy mások is segítsenek kölyke gondozásában, mert érzékelte, hogy sérült. Lehetséges, hogy ha más csimpánzok is segítenek XT11-en, az akár tovább is élhetett volna – ugyanis amint nővérének saját kölyke lett, az már nem gondoskodott róla, és hamarosan el is pusztult.

A végtaghiány és egyéb fizikai sérülések nem ritkák a majmok körében, és ezt gyakran tanulmányozzák is. Ezeket azonban általában vadászok vagy ragadozó állatok okozzák. A születési rendellenességgel született majmokról jóval kevesebbet tudni, ezért a kutatás új megvilágításba helyezheti a főemlősök szociális viselkedéséről alkotott képet.

541 Utoljára frissítve: 2015. november 13., péntek 10:22

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!