Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: majom Vadaspark
2015. november 12., csütörtök 07:21 Állati hírek

Nem hagyta cserben súlyosan fogyatékos kölykét a csimpánzanya

Nem hagyta cserben súlyosan fogyatékos kölykét a csimpánzanya

Fogyatékossággal született csimpánzt és anyját figyelte meg kutatók egy csoportja a tanzániai Mahale-hegység Nemzeti Parkban – számol be az IFL Science.

Az XT11-re keresztelt nőstény kölyök (a fotón bal oldalon látható) egy, a Down-szindrómához hasonló rendellenességgel született. XT11-en először semmi érdekeset nem vettek észre, azonban hat hónap elteltével már látványos volt a különbség közte, és hasonló korú testvére között.

Míg a legtöbb csimpánz ebben a korban egyre jobban függetlenedik anyjától, addig XT11 viselkedése és szociális aktivitása igen korlátozott volt. Mind mozgásban, mind táplálékszerzésben az anyjára támaszkodott.

A tudósok szerint a csimpánzkölyök nem csupán szellemileg, de fizikailag is sérült volt. Gerinc-rendellenességgel, sérvvel küzdött, bal kezén egyel több ujj volt, száját sokszor tartotta nyitva.

A kutatók úgy vélik, a történet legérdekesebb része az anya viselkedése volt. A 37 éves Christina 23 hónapon keresztül – XT11 haláláig – szakadatlan gondozta kölykét. Christina mellett a csoport más tagjai is segítettek a sérült kismajom gondozásában – így idősebb testvére is, aki a táplálásban segédkezett.

Mivel XT11-et anyjának állandóan tartania kellett, így Christina csupán három végtagját tudta használni. Ez ellehetetlenítette volna a fákon történő hangyavadászatot – ez pedig a csimpánzok egyik kedvenc eledelének kiesését jelentette volna. Ilyenkor Christina nagyobbik lánya vette át a kicsi gondozását, így lehetővé tette anyja számára a csemegézés.

A kutatás azt sugallja, Christina csak azért engedte, hogy mások is segítsenek kölyke gondozásában, mert érzékelte, hogy sérült. Lehetséges, hogy ha más csimpánzok is segítenek XT11-en, az akár tovább is élhetett volna – ugyanis amint nővérének saját kölyke lett, az már nem gondoskodott róla, és hamarosan el is pusztult.

A végtaghiány és egyéb fizikai sérülések nem ritkák a majmok körében, és ezt gyakran tanulmányozzák is. Ezeket azonban általában vadászok vagy ragadozó állatok okozzák. A születési rendellenességgel született majmokról jóval kevesebbet tudni, ezért a kutatás új megvilágításba helyezheti a főemlősök szociális viselkedéséről alkotott képet.

643 Utoljára frissítve: 2015. november 13., péntek 10:22

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!