Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 14., szombat 08:47 Állati hírek

Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát

Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája
Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája

A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt - derült ki egy új tanulmányból. A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő hozott világra utódot.

Rengeteg olaj került a tengerbe

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. A katasztrófát követően a kutatók tüdőbetegséget és egyéb - szerintük - az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél.

Krónikus betegségek, magas halálozási arány

Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette a szaporodási képességüket.

A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények azt mutatják, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, azt mutatják, hogy a helyzet nem változik.

Nagyon sok delfin odaveszett

A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket. Három-öt évente adnak életet egyetlen utódnak. A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején és az állatok nagyjából 35 százaléka veszett oda a szivárgás következtében. A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.

428 Utoljára frissítve: 2015. november 14., szombat 09:07

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!