Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 14., szombat 08:47 Állati hírek

Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát

Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája
Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája

A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt - derült ki egy új tanulmányból. A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő hozott világra utódot.

Rengeteg olaj került a tengerbe

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. A katasztrófát követően a kutatók tüdőbetegséget és egyéb - szerintük - az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél.

Krónikus betegségek, magas halálozási arány

Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette a szaporodási képességüket.

A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények azt mutatják, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, azt mutatják, hogy a helyzet nem változik.

Nagyon sok delfin odaveszett

A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket. Három-öt évente adnak életet egyetlen utódnak. A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején és az állatok nagyjából 35 százaléka veszett oda a szivárgás következtében. A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.

464 Utoljára frissítve: 2015. november 14., szombat 09:07

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 17. 07:46 Állati hírek
  70 évesen tapasztalja meg a szabadságot az elefánt
  Az idős elefánt még csak most tanulja, hogy milyen az, ha nem bántják, nem zsákmányolják ki, és szabadon élhet.
 • 2015. aug. 30. 09:12 Állati hírek
  Különleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél
  A Karib-tenger Puerto Rico közeli térségében a mélytengeri élővilágot derítették fel egy robotjárművel, ami rendkívül jó és éles képeket készített mindenki nagy örömére. (videó)
 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. máj. 25. 13:58 Állati hírek
  Azt hitték tumora van, de...
  Először azt hitték, tumor nő a macska hasában, de amit kiszedtek belőle, az az orvosokat is meglepte! Semmire nem gyanakodott a gazdi, amikor elvitte a macskáját az éves kötelező védőoltásra, az orvosok viszont megvizsgálták Garry-t, és egy hatalmas tumort tapogattak…

Segítsünk rajtuk!