Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 14., szombat 08:47 Állati hírek

Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát

Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája
Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája

A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt - derült ki egy új tanulmányból. A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő hozott világra utódot.

Rengeteg olaj került a tengerbe

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. A katasztrófát követően a kutatók tüdőbetegséget és egyéb - szerintük - az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél.

Krónikus betegségek, magas halálozási arány

Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette a szaporodási képességüket.

A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények azt mutatják, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, azt mutatják, hogy a helyzet nem változik.

Nagyon sok delfin odaveszett

A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket. Három-öt évente adnak életet egyetlen utódnak. A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején és az állatok nagyjából 35 százaléka veszett oda a szivárgás következtében. A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.

576 Utoljára frissítve: 2015. november 14., szombat 09:07

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!