Bejelentkezés

Regisztrálás


Kutyák a tigrisek között

Kutyák a tigrisek között
Fotó: Lucia Zustakova

Az orvvadászat elterjedése és a szibériai tigrisek természetes élőhelyének rohamos csökkenése a kihalás szélére sodorta e gyönyörű állatokat. A nagymacskák jónéhány fajának képviselőit sajnos már soha többé nem vehetjük szemügyre. Felfoghatatlan miért akarhatja bárki is elpusztítani e fenséges szépségű élőlényeket… Van azonban egy hely, ahol menedékre lelhetnek e ritka faj példányai. Ez a szlovákiai Egyházfán található Szibériai Tigris Oázisa.

Yveta Irsová, a projekt megálmodója 1999-ben nyitotta meg az Oázist, amely napjainkban 28 tigrisnek ad otthont. Az erdőkkel és mezőkkel határos, közel egyhektáros területen elhelyezkedő tigrispark kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy eredeti, természetes környezetükhöz hasonló feltételeket biztosítsanak az állatok számára. A nyugodt életkörülményeknek és a szeretetteljes gondoskodásnak köszönhetően a szibériai és bengáli tigrisek, valamint a berber oroszlán is jó egészségnek örvend - békésen éldegélnek az igényeiknek megfelelő helyen.

A dél-szlovákiai alapítvány célja a nagymacskák védelme mellett a faj genetikai állományának megőrzése és bővítése. A mindennapos feladatokat lelkes önkéntesek végzik, a négylábú lakók ellátásának költségeit a befolyó támogatásokból fedezik. A park szombaton és vasárnap 12.00-16.00 között látogatható, július és augusztus folyamán az érdeklődők minden nap 12.00-17.00 is megtekinthetik a tigriseket.

De mit is adhatnánk egy tigriskölyöknek, akinek mindene megvan, biztonságos, védett helyen él, és soha nem kell éheznie, hiszen minden nap megkapja az általa kívánt finom falatokat? Nos, a tulajdonosok erre is találtak megoldást három német juhászkutya képében. A 4 hónapos tigriskölyök Sunny mamája, a kétéves Suria röviddel születése után ismerkedett meg a kutyákkal, s a csapat tagjai azóta is elválaszthatatlanok. Kapcsolatukat hatalmas szeretet övezi: tigrisek és kutyák önfeledten játszanak és birkóznak egymással, és vadul kergetőznek a tágas zöld területen - természetesen kellő óvatossággal.

A fényképek készítője, Lucia Zustakova maga is megélte a csodát a parkban tett látogatása során: “Suria minden nap játszik a kutyákkal, akik egyszerűen imádják őt. Magam is odavagyok az állatokért, az oázis egészen a szívemhez nőtt, hiszen ez egy nagyszerű projekt a kihalás szélén álló tigrisek számára!”

Suria mellett az állatpark más lakói is élvezik a kutyák társaságát. Blacky, Hugo és Jenny, a három németjuhász könnyedén belopta magát a kicsi Sunny szívébe is. Pillanatok alatt megtanulta, hogyan közeledjen a kutyákhoz, tudja, hogyan játsszon velük anélkül, hogy bármelyiküknek is sérülést okozna. Az ötösfogatot elnézve inkább testvérek játékát láthatjuk, mintsem két, egymástól teljesen távolálló faj veszélyes interakcióját. Barátságuknak az egész világon híre ment.

item-511x item-511x item-511x item-511x item-511x item-511x
1394 Utoljára frissítve: 2016. február 01., hétfő 07:57

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!