Bejelentkezés

Regisztrálás


2016. február 02., kedd 08:01 Állati hírek

Kipusztulhatnak a sivatagi elefántok Maliban

Kipusztulhatnak a sivatagi elefántok Maliban

Természetvédők figyelmeztetése szerint három éven belül kipusztulhat a világ utolsó két sivatagi elefánt csordájának egyike Maliban, hacsak a helyi kormány nem tesz többet megóvásukért. A vadorzók a dzsihadista csoportok jelenlétéből és egyéb nyugtalanságokból fakadó káoszt kihasználva virágoztatják fel az elefántcsont-kereskedelmet a nyugat-afrikai ország északi részén.

Idén januárban eddig 16, tavaly nyolcvannál is több elefántot öltek le Maliban – mondta Susan Canney, az amerikai Wild Alapítvány mali elefántprojektjének igazgatója. Hozzátette: ötven vadőrük várja, hogy munkába állhasson, de ehhez a kormány jóváhagyására van szükség.

“Mali tétlenül nézi, ahogy mészárolják az elefántjait. Ha ez így folytatódik, akkor három éven belül az összes ormányost elveszítjük” – hangoztatta a szakember. A 2007-ben végzett utolsó elefántszámláláskor 350 példányt számoltak az országban.

A nyugat-afrikai állam kormánya egyelőre nem szólalt meg az ügyben. A hadsereg a közelmúltban megerősítette az elefántcsordának otthont adó Gourma régió ellenőrzését. A mali elefántagyar feketepiaci értéke akár az ötezer dollárt (1,4 millió forint) is elérheti.

Egykor elefántok tízezrei barangoltak a Nyugat-Afrika partjai és a Nílus medencéje közötti területen, azonban az illegális vadászat és életterük folyamatos szűkülése miatt drámaian lecsökkent egyedszámuk. Többségük ma már kisebb, 100 példánynál is kevesebbet számláló, elszigetelt csoportokban él. A világ másik ismert sivatagi elefánt-állományának Namíbia ad otthont.

984 Utoljára frissítve: 2016. április 27., szerda 19:31

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!