Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: jó tudni!
2016. február 18., csütörtök 07:56 Állati hírek

A legnagyobb hiba, amit minden gazdi elkövet, mielőtt a kedvence meghal

A legnagyobb hiba, amit minden gazdi elkövet, mielőtt a kedvence meghal

Jessica Vogelsang író és állatorvos; rengeteg kedvencet altatott már el, és még több összetört gazdit vigasztalt meg. Egy nagyon szívhez szóló és tanulságos blogbejegyzés jelent meg tőle a HuffingtonPost hasábjain, amiben arról ír, tudhatjuk-e, mikor jön el az ideje annak, hogy a szeretett állatunkat elaltassák. A következőkben szó szerinti fordításban közöljük gondolatait.

Honnan tudjuk..?

Bárcsak lenne a kedvenceknek egy gombjuk, amit megnyomhatnának, amikor készen állnak arra, hogy elaltassák őket! Nagyon sok szomorúságtól kímélné meg a gazdikat, akik tisztában vannak vele, hogy egy hihetetlenül fontos döntést kell meghozniuk a szenvedő kisállatukkal kapcsolatban. Persze, ilyen gomb nem létezik, így a legritkább esetben tudjuk pontosan, mikor jön el az idő.

Sokan beszélnek a Tekintetről. A Tekintetről, ami jelzi, hogy az állat már nem tud tovább élni. „Felismered, ha látod.” – mondják azok, akik már átéltek ilyesmit. És igazuk van. Nehéz leírni, hogy miért – talán amiatt a láthatatlan, de szoros kötődés miatt, ami a gazdi és a kedvence között feszül. Én is számtalanszor láttam már a Tekintetet, és biztosan állíthatom, félreismerhetetlen. Egyfajta megnyugtatás ez, beleegyezés, ami megerősíti a gazdit abban a hitben, hogy a kedvence is tudja már, tovább kellene lépnie.

A probléma az, hogy nem mindenki látja meg a Tekintetet.

A gazdik tévedése

Az állatok egyébként nem csak a tekintetükkel kommunikálnak, hanem a viselkedésükkel is. Mi, állatorvosok tudjuk, hogy egy szimpla tekintetnél jóval több is árulkodik arról, hogy közel a vég: ezek mindegyike kulcs lehet a gazdi számára, aki hiába várt a jelre, nem jött, és aki figyelmen kívül hagyta a Tekintetet, vagy bármi mást, amivel a kedvenc jelezni próbált.

Étvágy, mozgás, hidratáltság, fájdalom, a környezet iránti érdeklődés – ezekből pontosan meg tudjuk állapítani, milyen a kedvenc életminősége. Meggyőzően mutatják, eljött-e az idő, vagy nem. A gazdik ott hibáznak, hogy egyetlen dologra koncentrálnak. „Sír esténként, állandóan összepiszkítja magát, de tegnap jól evett és a farkát is megcsóválta, úgyhogy szerintem még nincs itt az idő.” Ilyenkor azt mondom nekik, semmi szükség arra, hogy megvárjuk, egy állat minden ébren töltött órája szenvedéssel teljen.

A halál még mindig rejtély számomra, de az évek során szerzett tapasztalataim alapján azt mondhatom: akkor tudhatjuk biztosan, hogy itt az idő, amikor az állat már nem lélegzik. Minden mást felül lehet bírálni. Sokan azt mondják, túl hamar engedték el őket; mások azt, túl későn. Van egy mondás a szakmában, amit minden gyászoló családnak elmondok: Inkább legyen egy héttel korábban, mint egy perccel később.

 

4740 Utoljára frissítve: 2016. július 25., hétfő 14:56

Ezt olvasta már?

 • 2015. nov. 09. 11:42 Állati hírek
  Mesebeli tájakon élnek az izlandi lovak
  Troy Moth fotográfus körbejárta egész Izlandot, hogy megörökítse a táj szépségét és egyben azt is, hogy milyen mesebeli szépségű és nyugodt világban élnek az izlandi lovak.
 • 2015. jún. 04. 13:17 Állati hírek
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe. Ugyan megmentették az állatot, de nem tudott enni, ezért 3D-nyomtatással titán állkapcsot hoztak létre neki - akár egy cyberpunk akciófilm főszerepére is pályázhatna a teknős
 • 2015. aug. 30. 09:12 Állati hírek
  Különleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél
  A Karib-tenger Puerto Rico közeli térségében a mélytengeri élővilágot derítették fel egy robotjárművel, ami rendkívül jó és éles képeket készített mindenki nagy örömére. (videó)
 • 2015. szept. 23. 07:05 Állati hírek
  Egy hétig őrizte bajba jutott barátját a hűséges kutya
  Phoebe és Tillie elválaszthatatlan barátok, mindent együtt csinálnak és megesik, hogy olykor-olykor elcsavarognak a washingtoni Vashon Island-en lévő otthonukból. Nemrég is ez történt, azonban a két kutya nem tért haza a felfedezőútjáról és a gazdájuk hiába kereste őket.
 • 2015. szept. 07. 09:48 Állati hírek
  Siri és Iris - a testvéri barátság
  Siri, a gepárd az ausztrál Taronga Western Plains Zoo "rácsai" között jött világra egyedüli kölyökként. Anyja helyett a gondozók nevelik: amikor 3-5 utód helyett csupán egy lát napviágot, a kicsit gyakran eltaszítja szülője, mivel az egykék túlélési esélye (a vadonban)…

Segítsünk rajtuk!