Bejelentkezés

Regisztrálás


2016. június 27., hétfő 09:04 Állati hírek

Tények és tévhitek: a menhelyeken raboskodó öreg állatok esélyei

BARI
BARI Forrás allatsegito/facebook

 Ezeket a sorokat szinte lehetetlenség könnyek nélkül végigolvasni. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány posztolta facebook-on a lentebb szereplő elgondolkodtató üzenetet.

Az öreg kutyáinkért…

Rengeteg a magára maradt idős kutya és a balesetes, műtétekből felgyógyultak egy része is "bent ragad" a menhelyünkön. Az idős kutyáknak úgy tűnik nulla esélyük van kikerülni végső befogadókhoz. Senkinek, de senkinek nem kellenek. Senki meg nem sajnálja őket annyira, hogy azt mondaná, igen van a kertemben vagy a pincémben, garázsomban, előszobámban annyi hely számára és arra a rövid időre, mely csak néhány hónap, talán még 1-2 év, hogy leélhesse a maradék kis életét még családi körülmények között.

Végtelenül elszomorító, hogy a menhelyen kell befejezniük az életüket. Elszomorító, hogy segítség kérésük nem talál meghallgatásra csak egy és egy esetben, amikor már az elaltatás kérdése vetődik fel. Mind a mai napig a gyepmesteri telepek ezzel a fenyegetéssel oly sikeresek, mind a fiatal, mind a csekélyebb esélyűeknél, hogy az állatbarátok, állatvédők rohannak kimenteni a halálra ítélteket. Ha menhelyek kérnek segítséget, nem jön olyan gyorsan a megoldás, nincsenek jelentkezők, hiszen mindig azt mondják ott már biztonságban van az öreg, esélytelen állat.

Ez csak részben igaz. Azonnali segítségként bekerülnek hozzánk is ezek az idős, magukra hagyottak, majd éveket a kennelekben tölthetnek el úgy, hogy amint kiderül a koruk, többet rájuk se néznek.

A hosszú időn át elfoglalt helyekre nem lehet újabb és talán örökbe adás szempontjából esélyesebb állatokat menteni, mert a régiek „foglalják" a helyeket. Elaltatni őket pedig senki sem szeretné. Nem azért mentjük meg őket az utcáról, hogy aztán elaltassuk.

Mi lenne akkor a megoldás? Ha tartjuk őket éveken át azért szólják meg a menhelyet, mert nem tud fogadni újabbakat, ha elaltatnák azért fordulna el tőlük minden támogató állatbarát… ellentétben tehát a gyepikkel.

Szerencsés esetben egy-egy másik menhely át tud venni közülük néhányat, mert pl. az idős kutyák mentésére szakosodtak, de lássuk be, ezek a menhelyi férőhelyek is hamar betelnek.

Mi akkor a megoldás? - kérdezzük még egyszer. Változni kellene az emberi szemléletünknek. Meg kellene találni nekünk is azokat az értékeket az állattartási kultúránkban, melyek szerint tartanak állatokat pl. Németországban, Ausztriában, Svájcban. Ott van értéke egy öreg, egy sérült, egy három lábú vagy félszemű állatnak, vagy olyannak, aki rendszeres gyógyszeres ellátással tud csak „egészségesen” élni. Ott van megbecsülése, sőt kiemelt megbecsülése azoknak a gazdáknak, akik vállalják, hogy otthont adnak ezeknek az állatoknak és szeretettel gondozzák őket.

Kedves Állatbarátok, Örökbefogadók!

Gondolják át a leírtakat és segítsenek!

Segítsenek, hogy otthont tudjunk találni az öregjeinknek. Lennie kell még egy helynek, egy otthonnak számukra is…

Minden fáradozásukat, otthonkeresésüket ez ügyben köszönettel vesszük.

 (Miskolci Állatsegítő Alapítvány)

647 Utoljára frissítve: 2016. június 27., hétfő 09:33

Ezt olvasta már?

 • 2016. máj. 24. 15:56 VEL-VET hírek
  A szeretet és a törődés gyógyító ereje
  A szeretet, ha csodákra nem is képes, de sokszor életet ment, ezt most is megtapasztaltuk. 3 hét nem hosszú idő, de betegen megélve szinte végtelennek is tűnhet. Ráadásul a beteg környezete is egyre erősebb lelki fájdalmakat élhet át az időnként…
 • 2015. aug. 12. 08:45 Állati hírek
  Egy kisbaba és egy francia bulldog kölyök barátsága
  A 25 éves chicagói édesanya, Ivette Ivens csodálatos képeken örökíti meg kisfia és az ő elválaszthatatlan barátjának mindennapjait.
 • 2016. jún. 04. 08:36 Állati hírek
  A családi kötelék ereje
  Cora teljesen összetört, amikor elvették tőle kölykeit és menhelyre került. A gondozók felkutatták a csöppségeket és újra egyesítették a családot. (videó)
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2016. febr. 17. 09:36 Állati hírek
  Egy kutya vette gondozásába az elárvult oposszumbébiket
  Elárvult oposszumbébiket vett magához egy Rio de Janeiro-ban élő nő, miután az aprócska állatok anyjára rátámadt egy kutya és a súlyos sérülései miatt elpusztult. A kölykök ezután kerültek a kutyaoktatóként dolgozó Stephanie Maldonado-hoz, aki mindent megtett, hogy a kis oposszumok…

Segítsünk rajtuk!