Bejelentkezés

Regisztrálás


2016. június 27., hétfő 09:04 Állati hírek

Tények és tévhitek: a menhelyeken raboskodó öreg állatok esélyei

BARI
BARI Forrás allatsegito/facebook

 Ezeket a sorokat szinte lehetetlenség könnyek nélkül végigolvasni. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány posztolta facebook-on a lentebb szereplő elgondolkodtató üzenetet.

Az öreg kutyáinkért…

Rengeteg a magára maradt idős kutya és a balesetes, műtétekből felgyógyultak egy része is "bent ragad" a menhelyünkön. Az idős kutyáknak úgy tűnik nulla esélyük van kikerülni végső befogadókhoz. Senkinek, de senkinek nem kellenek. Senki meg nem sajnálja őket annyira, hogy azt mondaná, igen van a kertemben vagy a pincémben, garázsomban, előszobámban annyi hely számára és arra a rövid időre, mely csak néhány hónap, talán még 1-2 év, hogy leélhesse a maradék kis életét még családi körülmények között.

Végtelenül elszomorító, hogy a menhelyen kell befejezniük az életüket. Elszomorító, hogy segítség kérésük nem talál meghallgatásra csak egy és egy esetben, amikor már az elaltatás kérdése vetődik fel. Mind a mai napig a gyepmesteri telepek ezzel a fenyegetéssel oly sikeresek, mind a fiatal, mind a csekélyebb esélyűeknél, hogy az állatbarátok, állatvédők rohannak kimenteni a halálra ítélteket. Ha menhelyek kérnek segítséget, nem jön olyan gyorsan a megoldás, nincsenek jelentkezők, hiszen mindig azt mondják ott már biztonságban van az öreg, esélytelen állat.

Ez csak részben igaz. Azonnali segítségként bekerülnek hozzánk is ezek az idős, magukra hagyottak, majd éveket a kennelekben tölthetnek el úgy, hogy amint kiderül a koruk, többet rájuk se néznek.

A hosszú időn át elfoglalt helyekre nem lehet újabb és talán örökbe adás szempontjából esélyesebb állatokat menteni, mert a régiek „foglalják" a helyeket. Elaltatni őket pedig senki sem szeretné. Nem azért mentjük meg őket az utcáról, hogy aztán elaltassuk.

Mi lenne akkor a megoldás? Ha tartjuk őket éveken át azért szólják meg a menhelyet, mert nem tud fogadni újabbakat, ha elaltatnák azért fordulna el tőlük minden támogató állatbarát… ellentétben tehát a gyepikkel.

Szerencsés esetben egy-egy másik menhely át tud venni közülük néhányat, mert pl. az idős kutyák mentésére szakosodtak, de lássuk be, ezek a menhelyi férőhelyek is hamar betelnek.

Mi akkor a megoldás? - kérdezzük még egyszer. Változni kellene az emberi szemléletünknek. Meg kellene találni nekünk is azokat az értékeket az állattartási kultúránkban, melyek szerint tartanak állatokat pl. Németországban, Ausztriában, Svájcban. Ott van értéke egy öreg, egy sérült, egy három lábú vagy félszemű állatnak, vagy olyannak, aki rendszeres gyógyszeres ellátással tud csak „egészségesen” élni. Ott van megbecsülése, sőt kiemelt megbecsülése azoknak a gazdáknak, akik vállalják, hogy otthont adnak ezeknek az állatoknak és szeretettel gondozzák őket.

Kedves Állatbarátok, Örökbefogadók!

Gondolják át a leírtakat és segítsenek!

Segítsenek, hogy otthont tudjunk találni az öregjeinknek. Lennie kell még egy helynek, egy otthonnak számukra is…

Minden fáradozásukat, otthonkeresésüket ez ügyben köszönettel vesszük.

 (Miskolci Állatsegítő Alapítvány)

619 Utoljára frissítve: 2016. június 27., hétfő 09:33

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!