Bejelentkezés

Regisztrálás


2017. február 04., szombat 07:33 Állati hírek

A kutyák és a hideg időjárás: Milyen hideg a túl hideg?

A kutyák és a hideg időjárás: Milyen hideg a túl hideg?

A hóban együtt játszani kutyánkkal nagyon élvezetes és igazán jó szórakozás, azonban ne feledjük, hogy a hideg veszélyes is lehet számára. Figyeljünk rá megfelelően és keressük a jeleket, hogy túl hideg van számára és fázik.

Azon kutyánál, aki túlságosan lehűl, hipotermia (kihűlés) alakulhat ki (ez akkor történik meg, amikor a kutya testhőmérséklete a normális szint alá esik). Ha a kutya testhőmérséklete továbbra is csökken, az izmok megmerevednek, a légzés és a pulzusszám lassul. Ha időben nem sietünk a segítségére, a kutya meghalhat.

A fagyás kevésbé gyakori, de szintén megtörténhet. A fagyási sérülésekre a kutya füle, farka és mancsai a leginkább fogékonyak.

Nincsenek számokkal kifejezett pontos meghatározások, hogy mi minősül túl hideg időjárásnak. A zord, téli szél hidegebb hőérzetet hozhat létre (biztos járt már mindenki így, hidegebbet érzünk, mint, amit a hőmérő mutat) és ez hatással lesz ránk és a kutyánkra is. Egy hideg, szakadó eső, fagypont körüli hőmérséklettel, a havas eső, az ónos eső vagy egy erős havazás is teremthetnek veszélyes körülményeket.

Mely kutyák sebezhetőbbek?

A vastagabb, dupla szőrzettel rendelkező kutyafajták esetében, akiket a hidegebb éghajlati viszonyokra tenyésztettek ki – mint például az Alaszkai Malamutot, a Szibériai Huskyt, a Szamojédet, a Chow-Chowt -, általában kevesebb a hideg időjárás okozta probléma, ha ebben élnek. Azok a kutyák szenvedhetnek jobban, akik nem szoktak hozzá a hideg, téli időjáráshoz (még akkor is, ha minden adottságuk megvan annak elviseléséhez).

A fagyos hőmérséklettel leginkább a rövid szőrű, aljszőrzet nélküli kutyák nem tudnak jól megbirkózni. A rövid lábú vagy toy fajták könnyebben lehűlnek. A kölyökkutyák, az idős kutyák és az egészségügyi problémákkal küszködő kutyák is gyorsan érezni fogják a hideget.

Hogy még bonyolultabbá tegyük a helyzetet, néhány kutya egyszerűen jobban érzi a hideget másoknál, kisebb a hidegtűrő képességük. Például vannak olyan kutyák, mint a Csivava, akik már +10 fokban – ami még sok kutyának nem hideg, de nekik már kellemetlenül hideg – elkezdenek reszketni. Fontos tisztában lenned a saját kutyád vagy kutyáid hidegtűrő képességével!

Az egészséges kutyák jobban elviselik a hideget, mint az egészségügyi problémákkal küzdők. A szívbetegség, a vesebetegség és a cukorbetegség is mind megzavarja a kutya hőfenntartó képességét.

A probléma jelei

 • Ha kutyáddal együtt élvezed a csípős, téli időjárást, figyeld a jeleket, melyek egyértelműen elmondják Neked, hogy kutyád fázik és számára már elég volt:
 • Nyafogás vagy ugatás, vagy nyafogó ugatás: Egyes kutyák sokkal verbálisabbak, mint mások, de ha a kutya hirtelen elkezd úgy “beszélni”, hogy közben szemkontaktusba kerül Veled, azt próbálja elmondani Neked, hogy fázik és számára már elég volt.
 • Abbahagyja a mozgást: Ha a kutya megáll séta vagy játék közben, vagy ha feltartja a mancsát, lehet, hogy hó vagy jég van a talppárnái közé ékelődve. Ezzel is jelezheti számodra, hogy túl hideg van, fázik és számára már elég volt.
 • Reszketés: Ez egy nyilvánvaló jel, hogy hideg van és fázik, ezzel jelzi feléd, hogy számára már elég volt.
 • Szorongás: Sok kutya, amikor számukra túl hideg van és fázik, idegesen járkál, vagy megpróbál felmászni a lábadra, vagy esetleg megfordul és hazamegy. A szorongás kiválthat belőle nyafogást vagy ugatást is, ezzel jelzi Neked, hogy számára már elég volt.
 • Biztonságos helyet keres: Egyes kutyák búvóhelyet keresnek, például egy bokor vagy egy autó vagy bármi más alatt, ami menedéket nyújt nekik. Ez is egy jel, hogy kutyád számára már elég volt.

Vigyázz a kutyádra!

Ha hideg van odakint, és ha még a szél is fúj, figyelj oda a kutyádra, ha kiviszed akár csak pár percre is – ne hagyd kint túl sokáig.

Ha odakint, a szabadban hagyod a kutyád huzamosabb ideig, csak akkor tedd, ha egészséges, továbbá egy jól szigetelt házat fedéllel és kibélelve szalmával (jól tartja a hőt, míg a szőnyeg vagy egyéb ágyneműk, matracok könnyen átnedvesednek) feltétlen biztosíts számára.

A kint élő kutyák számára fontos, hogy mindig friss vizük legyen. Gyakrabban adjunk neki langyos vizet, hogy ne tudjon előttük befagyni. A magas zsírtartalmú ételek is segítenek a hidegben, mert a zsír könnyen metabolizálódó energiaforrás.

Ha kutyáddal sétálni indulsz a hideg, téli időjárásban és tudod, hogy könnyen fázik a hidegben, öltöztesd fel meleg ruházatba. Ha olyan utakon közlekedtek, amelyeket jégmentesítővel kezeltek, hazaérve, langyos vizes törölközővel tisztítsd meg kutyád mancsait. Ha a kutya nyalogatni fogja a mancsait, a só és a kémiai jégmentesítők problémákat okozhatnak. Ha áttörlés után úgy tűnik, hogy nedvesen maradtak kutyád mancsai, egy csipetnyi illatmentes babahintőpor segítségével szárítsd meg őket.

Előfordulhat, hogy a kutya játszani akar odakint, különösen, ha van egy kis friss hó a földön. A lendületes oda-vissza szaladgálás a hóban igazán mókás dolog, amíg a hó nem kérges. A rajta képződő kéreg felsértheti, megvághatja kutyád talppárnáit.

Ha a hőmérséklet csökken, a legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy figyeljük szeretett kutyánkat és ha úgy gondoljuk, hogy túl hideg van számára és láthatóan fázik, minél előbb vigyük be magunkkal a lakásba.

719 Utoljára frissítve: 2017. február 04., szombat 07:45

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!