Bejelentkezés

Regisztrálás


2017. február 08., szerda 16:23 Állati hírek

Így vihetsz közepes- és nagytestű kutyát is az IC-re

Így vihetsz közepes- és nagytestű kutyát is az IC-re

Megoldható a nagyobb kutyákkal való utazás is az IC-n - amennyiben nemzetközi útra kelünk. Ha külföldre indulunk, vagy onnan térünk haza, nemzetközi jeggyel bármekkora kutyával fel lehet szállni az IC-re. Mutatjuk a részleteket!

2015 decemberében indult a MÁV kísérleti kezdeményezése, miszerint a belföldi InterCity járatokon kistestű kutyával is lehet utazni. Igaz, hogy a kutyának hordozó boxban kell lennie az út alatt. Már ez is hatalmas előrelépés, de bízunk a pozitív tapasztalatokban, és hogy ezek alapján további engedmények várhatóak a MÁV-nál a kutyásokra nézve. (Cikkünk készültével egy időben megkerestük a MÁV-ot azzal a kérdéssel, mik az eddigi tapasztalatok a kutyás IC járatokkal kapcsolatban, illetve mi várható a jövőre nézve. A választ még várjuk.)

Nagyon sok levelet, kommentet, Facebook-posztot, vitát olvastunk, kaptunk azzal kapcsolatban, milyen nagy igény van arra, hogy a nagyobb kutyákkal is megoldható legyen az InterCity járatokon való utazás. Másfelől csapatunk is tapasztalta már számtalan alkalommal az utazás nehézségeit: közepes- és nagytestű kutyáinkkal bizony körülményes volt megoldani a vonatozást.

Az Európai Unió országaiban a nemzetközi járatokra való szabályozás alapján az országok között közlekedő járatokra azonban bármilyen méretű kutyával fel lehet szállni. Tehát egy külföldi állomásra szóló jegy vásárlása esetén kutyánkat is magunkkal vihetjük, természetesen az előírt szabályok betartásával (lásd lentebb). Nincs méretbeli megkötés! Ugyanez természetesen a visszairányra is érvényes: külföldről hazai állomásra szóló jeggyel ugyanúgy utazhatunk kedvencünkkel a teljes vonalon. Ha olyan helyzet áll elő, hogy muszáj vonaton utaztatni a kedvencünket, érdemes lehet nemzetközi jeggyel utazni, így kikerülhetők a hosszú menetidejű járatok. Egy példa (vagy nevezzük kiskapunak?): ha esztergomi lakosként Budapestre utaznánk kutyánkkal, érdemes a szlovákiai Párkányban megálló nemzetközi járatra jegyet váltani: szomszédos település lévén nem lesz különbség a jegy árában (sőt, talán olcsóbban is vásárolhatjuk meg), és nemzetközi jeggyel akár egy vizslával is utazhatunk a célállomásunkig.

Hogyan?

A nemzetközi járatokon is csak bizonyos alapvető szabályok szerint, esetenként felár ellenében utazhatunk kutyánkkal, vagy egyéb házi kedvencünkkel. Íme a legfontosabb tudnivalók az állatok utaztatásáról nemzetközi járatokon:

 • Díjmentesen szállíthatók az olyan állatok, melyek kis testméretűek, elférnek egy zárt tartóban, mely a kiszökést megakadályozza és amelyben az állat a többi utast nem zavarja. Így a kistestű kutyák, macskák, vagy épp madarak.
 • Első osztályú kocsikba, étkező-, fekvőhelyes- és hálókocsikba nem lehet kutyát bevinni.
 • A kutyák felár ellenében utazhatnak a vonaton: általában a teljesárú felnőtt jegy felét számítják fel - viszonylati és menettérti kedvezményes menetjegyek esetében pedig a kedvezményes ár feléért. A díj nagysága tehát függ a célállomástól, és a kedvezményektől is.
 • Kizárólag szájkosárral és pórázon utaztatható a kutya.
 • Egy utas legfeljebb két élőállat szállítására használt tárolóeszközt vagy pórázon vezetett kutyát vihet magával. 
 • Természetesen a vakvezető és segítő kutyák számára az utazás díjmentes, és mentesülnek a korlátozások alól.

Ide kattintva olvasható a teljes szabályzat a nemzetközi utazásra vonatkozóan. 

A fentiek alapján tulajdonképpen nem elképzelhetetlen az sem, hogy a belföldi pót- és helyjegyköteles vonatokon is idővel lehetségessé váljon a szabadabb utazás kutyáinkkal. Hiszen a belföldön és az országok között közlekedő vonatok vagonjaiban nagyon kevés, vagy semmilyen különbség nem tapasztalható, és a nemzetközi minta alapján megoldható a kutyák kulturált keretek közötti utaztatása is. Bizakodva nézünk a jövő felé!

(kutyabarathelyek.hu)

829 Utoljára frissítve: 2017. február 08., szerda 16:37

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!