Bejelentkezés

Regisztrálás


2017. február 12., vasárnap 08:43 Állati hírek

Állatoknál is létezik Alzheimer-kór

Állatoknál is létezik Alzheimer-kór

Amikor az idősödő eb megfeledkezik a szobatisztaságról, megváltozik a jelleme, nem vesz tudomást gazdájáról, vagy szeretett játékáról, aggódni kezdünk, hogy mi történhetett. Ezek a demencia kezdeti tünetei is lehetnek.

Az Alzheimer-kór - egy gondolkodási rendellenesség tünet együttes – állatoknál, főként kutyáknál és macskáknál ugyanúgy megjelenik. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a betegség előfordulása, egyes egyedek határozott szenilitást mutatnak. A folyamat visszafordíthatatan, azonban lassítható.

A tünetek nagyon hasonlóak az emberekéhez, a kedvenc szétszórttá válik, el-el botlik, vagy eltéved. Előfordul, hogy a hosszú évek alatt jól megjegyzett dolgokat sem ismeri fel, csak bambán bámulja. Amikor kinyílik az ajtó elfelejt kimenni pisilni, inkább csak mélázik a küszöbön Nekimegy bútoroknak, embereknek, és nem ismeri fel a családtagokat. Gyakran nem reagál sem szólongatásra, sem hívásra, vagy dicséretre. A napi ritmusa teljesen megváltozik. Felkel éjjel, zajong, vonyít, mászkál, kapar. Nem kell haragudni kedvenceinkre, nem direkt csinálják.

Az is aggodalomra adhat okot, ha megváltozik az állatka személyisége. Amennyiben a kutyus pörgős, önfejű volt, és nyugodt megadó ebbé változott feltételezhetjük a demencia megjelenését. A viselkedés hullámzó, lehetnek jobb és rosszabb napok. A legjellemzőbb tünet, hogy a szobatisztaságot is elfelejti, valamint, hogy a nap bármely szakában, még a vacsorája után is ugyanolyan mohón fal.

Okai a kialakult fehérjezárványok, valamint az, hogy idős korra az agy erei elmeszesednek, elsorvadnak, ahogy az inak, idegek, a szemük, vagy a hallásuk is. Csökkenhet az agytérfogat, az idegsejtek száma, emellett rendellenes szerkezetű fehérjék szaporodnak el. Ez az idős korral jár, ahogy nálunk embereknél is.

A tünetek hátterében állhat ízületi fájdalom, a hallás, vagy látás romlása. Mivel az állatok nem jelzik úgy a fájdalmat, mint mi emberek, ezért nehéz kialakítani a helyes diagnózist. Gyakran agyvérzés a tünetegyüttes okozója. Ez hirtelen leépülést okoz, az ebben szenvedő állatok gyakran nem élnek innentől már sokáig. Az agyvérzéssel ellentétben a demencia nem okoz gyors egészségügyi romlást, ha 12-13 éves korban alakul ki, a kutya vagy cica akár 4-5 évet is gazdájával tölthet még. Megjelenése egyébként 10 éves kor felett a legjellemzőbb. Kutyáknál átlagosan 13 éves korban, míg macskáknál 14-15 évesen kell számolni a betegséggel.

Az Alzheimer-kórban szenvedő állatok ugyanolyan magas felügyeletet igényelnek, mint mi, emberek. Leromlott állapotban nehezebben mérnek fel különböző helyzeteket, nem tudnak elmenekülni a veszélyes szituációkból. Vigyázzunk rájuk!

411 Utoljára frissítve: 2017. február 12., vasárnap 09:00

Ezt olvasta már?

 • 2015. dec. 12. 08:20 Állati hírek
  Egy sanyarú sorsú kutya csodálatos megmenekülése
  Alice az indiai utcákon élt étlen és szomjan, hosszú ideje. Olyan súlyos rühességben szenvedett, hogy a bőre szikla keménységűvé vált. Egy állatvédő szervezet azonban segítségére sietett. (videó)
 • 2015. júl. 11. 13:37 Állati hírek
  Egy tenyérnyi majom
  A törpe selyemmajom (Cebuella pygmaea) a világ legkisebb majomfajának számít. A csuklyásmajomfélék családjába tartozó apró állat Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén őshonos.
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2015. jún. 22. 08:44 Állati hírek
  Meghalt a 150 éves galapagosi óriásteknős
  Meghalt a San Diego-i állatkert teknősmatuzsáleme, akit egyszerűen csak Sebességnek hívtak.
 • 2015. jún. 01. 12:45 Állati hírek
  A hullámos papagájoknál is ragadós az ásítás
  A kísérletek alkalmával a madaraknak videofelvételeket mutattak ásító és nem ásító fajtársakról. Minden egyes papagájra átragadt a viselkedés, ha az ásítozó fajtársat nézte a felvételen, a másik esetben azonban csak a madarak kevesebb, mint 50 százaléka „nyitotta nagyra” a csőrét.

Segítsünk rajtuk!