Bejelentkezés

Regisztrálás


2017. június 21., szerda 10:33 Állati hírek

Hol és milyen legyen a kutyánk háza?

Hol és milyen legyen a kutyánk háza?

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a kutya nem szívesen használja a kutyaházat, még szélsőséges időjárási viszonyok során sem. Egyebek mellett ennek az lehet az oka, hogy a kertben az eb számára nem megfelelő helyre került a kutyaház. Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel – írja a Kutyaközpont.

Falkaösztön

A kutyának a négy alapösztöne közül a leghangsúlyosabb a falka ösztön, ami a falkába tömörülés és a társas lét igényében körvonalazódik. Ezért érthető, hogy a kutyádnak folyamatos az igénye arra, hogy a család közelében élje napjait. Minden esetben észrevehető, hogy a kutya a legtöbbször napközben is a kert olyan szegletében szeret tartózkodni, ahol figyelemmel tarthatja a család mozgását és a lehető legrövidebb időn belül felveheti a kapcsolatot gazdájával.

A kutyaházat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a kutya szemmel tudja tartani a család mozgását még úgy is, ha az ólban pihen

A terület felmérése során az emberek mozgásának útvonalát figyelembe véve kell eldönteni a kutyaház lehetséges helyét. Nem csak a kutyával együtt élők napi tevékenységét mozgását vegyük számításba, hanem esetleg az utcafronton, vagy a szomszédban várható eseményeket is. Ha a kutya a territóriumát a figyelmével a lehető legnagyobb mértékben le tudja fedni  a kutyaházból is, akkor szívesebben fogja használni . A kutyaház számára egy igazi menedék lesz, pihenésének helyszíne.

Méretében igazodni kell a fajta méreteihez

A megfelelő méret kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a kutyának nehogy túl nagy méretű kutyaházat válasszunk, mert azt képtelen lesz a saját testével “felfűteni”, ha azonban kisebb méret mellett döntünk, bizony szűkös lesz számára a kutyaház.

A jó kutyaház megfelelő arányokkal rendelkezik, mérete pedig igazodik az adott kutyafajta testméreteihez. Ez azért lényeges, mert így lehetséges az, hogy kutya minimális kényelmetlenséggel tudjon ki-be járni, azonban bent letelepedve teste melegével melegen tudja tartani – írja a Kutyaházgyár.

Tisztíthatóság, külső megjelenés

Legalább ilyen fontos a kutyaól jó tisztíthatósága. A tisztíthatóság rendeltetése, hogy abban az esetben, ha valamilyen élősködő, vagy betegség ezt szükségessé teszi, a kutyaól belseje is fertőtleníthető legyen. Ezt nyilvánvalóan szeretnénk a legegyszerűbb módon, kényelmesen végezni.

A külső megjelenés legyen nyugodtan egyedi, tükrözze a gazda ízlését. Érdemes azonban olyan külsőt választani, amivel kevés dolgunk lesz. Ha fa kutyaólat választunk, évenként javallott azt átvizsgálni, kisebb hibáit javítani és átfesteni, így lesz tartós és szép.

Mire ügyeljünk még?

Kerüljük a szükségtelen és rosszul felhelyezett díszelemeket, a könnyen lerágható, lekaparható burkolatokat, díszítéseket! Ezek esetleg a kutya szájában köthetnek ki, és akár komolyabb bajt is okozhatnak.

Hasonlóképp a fém védőélekkel is legyünk körültekintőek! Jól felszerelve óvhatja a házat és igazi segítség egy vehemens kutyával szemben, ugyanakkor hanyagul beépítve könnyen leszedheti a kutya, vagy sérüléseket okozhatnak házi kedvencünknek.

404

Ezt olvasta már?

 • 2015. nov. 09. 11:42 Állati hírek
  Mesebeli tájakon élnek az izlandi lovak
  Troy Moth fotográfus körbejárta egész Izlandot, hogy megörökítse a táj szépségét és egyben azt is, hogy milyen mesebeli szépségű és nyugodt világban élnek az izlandi lovak.
 • 2015. jún. 04. 13:17 Állati hírek
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe. Ugyan megmentették az állatot, de nem tudott enni, ezért 3D-nyomtatással titán állkapcsot hoztak létre neki - akár egy cyberpunk akciófilm főszerepére is pályázhatna a teknős
 • 2015. aug. 30. 09:12 Állati hírek
  Különleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél
  A Karib-tenger Puerto Rico közeli térségében a mélytengeri élővilágot derítették fel egy robotjárművel, ami rendkívül jó és éles képeket készített mindenki nagy örömére. (videó)
 • 2015. szept. 23. 07:05 Állati hírek
  Egy hétig őrizte bajba jutott barátját a hűséges kutya
  Phoebe és Tillie elválaszthatatlan barátok, mindent együtt csinálnak és megesik, hogy olykor-olykor elcsavarognak a washingtoni Vashon Island-en lévő otthonukból. Nemrég is ez történt, azonban a két kutya nem tért haza a felfedezőútjáról és a gazdájuk hiába kereste őket.
 • 2015. szept. 07. 09:48 Állati hírek
  Siri és Iris - a testvéri barátság
  Siri, a gepárd az ausztrál Taronga Western Plains Zoo "rácsai" között jött világra egyedüli kölyökként. Anyja helyett a gondozók nevelik: amikor 3-5 utód helyett csupán egy lát napviágot, a kicsit gyakran eltaszítja szülője, mivel az egykék túlélési esélye (a vadonban)…

Segítsünk rajtuk!