Bejelentkezés

Regisztrálás


2015. november 10., kedd 11:23 VEL-VET hírek

Gyors segély

Gyors segély

2015 október utolsó péntekének estéjén már a hétvégére készülődvén ért egy telefon: "Rendelsz még Csaba?" - szólt a kérdés. "Igen még a klinikán vagyok, miben segíthetek?" - válaszoltam. Egy régi kedves ismerős hívott fel, hogy egy 13 éves idős kutyája, aki mellesleg a szüleinél van nagyon beteg. Kélt napja intenzíven vérzik a hüvelyéből és most egyre rosszabbul van. természetesen nem egy elhanyagolt esetről volt szó, hiszen két napja kezelték már orvosi utasításra. De az állapota rohamosan romlott. Mint általában, most sem tudtam nemet mondani, hiszen egy életről volt megint szó.

A sors pikantériája, hogy közel 200 km választott el minket. "Másfél óra és ott vagyunk!" - hangzott az ígéret. Kissé kételkedtem, de életveszély esetén gyorsan peregnek a percek. Az asszisztenciát felkészítve a rendelőben minden készen állt a kedvenc fogadására. Még egy pár ambuláns beteget elláttunk, de utána már izgatottan vártuk az idő múlását, mi vár ránk. Nem hittünk a szemünknek, amikor 1 óra 20 perc eltelte után a klinika vizsgálóasztalán volt az ellátásra szoruló beteg kutya.

Egy gyors átvizsgálás, vénakanül, vérvétel, infúziós, gyógyszeres műtéti előkészítés, majd a műtéti terület fazonírozása. A hatkezi munka eredményeként 15 perc alatt kezünkben volt egy komplett laboreredmény, ami az altathatóságot meghatározta. A súlyos méhvérzés miatt kialakuló vérszegénység okán nem volt vesztegetni való idő. A műtét elkerülhetetlen volt, sőt egy vérátömlesztés is kilátásba került. Ráadásul egy súlyos vérfertőzés is nehezítette munkánkat.

Három fős képzett személyzet és egy korszerű altatógép asszisztenciája mellett vágtunk bele a műtétbe és 40 perc leforgása alatt végeztünk a sürgősségi műtéttel, alig pár csepp vérveszteséggel számolva. A műtőasztalról levéve már az ébredés is elkezdődött nála, bár a fájdalomcsillapító szerek mámora még látszott rajta. A behozataltól számítva bő 2 óra alatt már ismét az autó csomagtartójában fekve várta a hazautat eme késő éjszakai órán.

A műtét utáni napokban folyamatos laborvizsgálatok és kezelések lassan hozták meg a várt javulást, de minden nap egyre bizakodóbbak voltunk. Aztán pár napig nem hallottunk felőle... Viszont 10 nap elteltével ismét láthattuk, mivel megérkezett a varratszedésre.

Kifogástalan általános kondícióval, jó kedélyállapotban és gyönyörűen gyógyult műtéti sebekkel fogadott minket. Már a látványától is fellélegeztünk, amit a rendkívül kedvező laboreredményekkel alá is támasztott. A szervezetében meglévő súlyos gyulladásnak és vérszegénységnek már csak a halvány jelei látszottak. Meggyógyult!- konstatáltuk megnyugvással aggódó gazdái felé.

Ez ismét egy sikertörténet, amit egy szakmailag felkészült, állatok iránt lojális, időt és fáradtságot nem kímélő csapat vitt véghez a szerető, gondoskodó gazdákkal együtt.

Nem hiába "Törődünk VELük", sokszor meghálálják!

Vel-<3et Team

770 Utoljára frissítve: 2015. november 10., kedd 11:47

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!