Bejelentkezés

Regisztrálás


2016. május 02., hétfő 22:22 VEL-VET hírek

Rejtélyes út a gyógyulásig

ZSÖMI bizakodóan viseli az infuziót
ZSÖMI bizakodóan viseli az infuziót

ZSÖMI tavaly december elején került a nyilvántartásunkba. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett. Ajánlással kerestek fel bennünket, mivel állapota fokozatosan romlott. Étvágytalan volt és hányogatott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem derült ki, hogy pontosan mi okozta ezt?

Ezután a vese górcső alá került. További labor és képalkotó diagnosztikai eljárások következtek. Az ultrahang vizsgálat extrém módon kitágult húgyvezetőket fedett fel. Hogy mi miatt, az még az ismeretlenség homályába veszett továbbra is! Egy vesefestéses röntgenvizsgálat lett betervezve, de ez meghiúsult szerencsére, kifogástalan állapota miatt, mivel tünetmentesség diétával és minimális mennyiségű gyógyszerrel fenntartható volt.

Március végén azonban hüvelyfolyás jelentkezett nála. Ekkor újabb vizsgálatok következtek. Az újabb ultrahang vizsálat a kitágult húgyvezetőkön kívül most már cisztákat is talált a hólyagban, és ez felveti a húgyvezetők fejlődési rendellenességét, ami mindenképpen műtéti ellátást igényelt.

Az előéletét figyelembe véve nagyon felkészültünk a műtétre. A korábbi vesebetegsége miatt a legkíméletesebb altatási módszert választottuk és mindent megtettünk az altatás alatti normális vizeletelválasztás fenntartására. A műtét alatt érdekes dolgok tárultak a szemeink elé. A hólyag falán egy mogyorónyi daganat éktelenkedett, de ez csak a kisebbik baj volt: a hólyag üregében két hatalmas ciszta töltötte ki a hólyag nyaki részét. Ez mechanikai akadályt képezett a vizelet hólyagba áramlásának. Ez a húgyvezető fejlődési rendellenessége, amikor a hólyag falában fejlődik ki. Mivel így a vizelet elfolyása akadályozott volt, ez hátráltatta a normál veseműködést.

Így már választ kaptunk a korábbi rejtélyekre és a műtéttel a korábbi probléma is teljesen orvosolva lett. A műtét utáni kellemetlenségeket leszámítva a kontroll vizsgálatokon ZSÖMI kifogástalan közérzetről és laboreredményekről tett tanúbizonyságot.

Azonban örömünk még nem határtalan, hiszen egy daganat még szövettani vizsgálat alatt áll. Viszont bízunk a legjobbakban, hiszen ha már egy nehezen induló bonyolult eset csodálatos gyógyulást hozott eddig is, akkor csak pozitívan lehet továbbra is hozzáállni. ZSÖMI most már jó közérzetnek örvend, és lassan feledésbe merül az émelygős, étvágytalanággal kísért fél évvel ezelőtti reménytelennek tűnő állapota.

Törődtünk VELe! - VEL-VET Team

307

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!