Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: kutya rendelő műtét
2016. április 29., péntek 23:04 VEL-VET hírek

Dióbél

Dióbél

SAMU a bizonytalan életkorú befogadott foxi a hétvégén lett rosszul. Korábbi csintalan játékossága hirtelen egyik napról a másikra alábbhagyott, pedig fajtáját nem hazudtolta meg sohasem, mindig ásott, kutatott, rágott. Így történt ez most is, amikor a gazdája észrevette, hogy dugót nyelt. Persze nem számítottak arra, hogy ez valaha is problémát fog okozni. Azonban a sors másképpen rendelkezett felette: egy nap alatt súlyos rosszullét és gyakori kínzó hányás jelentkezett.

Természetesen gazdái nem nézték tétlenül a kedvenc szenvedését, és még idejében felkeresték klinikánkat. Az előzetes vizsgálatok súlyos hasnyálmirigy-gyulladást igazoltak. Persze nem nyugodtunk ebbe bele és azonnal a kontrasztanyagot is beadtuk neki az intenzív hányás miatt. Sajnos órák alatt a kontrasztanyagot is teljes egészében kihányta, ami miatt a röntgenvizsgálat lényegében értelmét vesztette, így egy másik képalkotó eljárást kellett választani, és ez az ultrahangra esett. Az ultrahang azonban sok esetben nem alkalmas a bélelzáródások diagnosztizálására. De szerencsénk volt, hiszen az ultrahang monitorán csodálatos látványnak lehettünk szemtanúi. A gyomor intenzív mozgása következtében a benne levő tartalom vulkánkitörésszerűen lövellt vissza a vékonybél felől, jelezvén az ott levő teljes elzáródást.

Szegény SAMU így nem kerülhette el a hasi műtétet. A tényeket már ismertük, de az ember ilyenkor mindig kíváncsian várja, hogy mit fog találni a bélkacsok rejtekében. A feltételezett idegentest nagyon megbújt, hiszen a legeldugottabb bélszakaszban leltünk rá. Közvetlenül a gyomor kivezető szájadéka után a hasnyálmirigyek ölelésében találtunk egy kemény tárgyat. Tanakodtunk: „Mi lehet ez? Vajon a dugó egyik darabja, netán más kerül elő?”  - az ilyen esetek mindig feszült perceket eredményeznek

Hamarosan azonban fény derült mindenre! A kis kerekded tárgyat óvatosan a gyomorba masszáltuk, majd a gyomrot megmetszve egy egész dió bújt elő. Ez a mohóság miatt lenyelt kis fahéjas sokszor bűnbak a kutyák bélelzáródásainál.

A gyomorsebet gyorsan zárva mindössze 25 perc alatt túl voltunk a műtét okozta megpróbáltatásokon. Egy óra múlva SAMU már saját lábán ment haza. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy egy rendkívüli élni akarással és kifogástalan kondícióval bíró lényről van szó.

Másnap már jobb kedvűen, hányástól nem gyötörve egy nyugodtabb gazda mellett láttuk viszont.

Mi is optimista várakozással várjuk vissza varratszedésre!

Az ember nem is gondolná egy ízletes diós sütemény ízlelgetése közben, hogy ez a kis csonthéjas akár egy életet is veszélyeztethet nem rendeltetésszerű fogyasztás esetén! De jelen esetben kifogtunk rajta.

Törődünk VELe! - VEL-VET Team

372 Utoljára frissítve: 2016. május 22., vasárnap 23:27

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!