Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 22., szombat 19:04 Jó tudni!

Reumás kutya

A tavaszi változékony frontátvonulásos időben gyakran kerülnek felszínre olyan betegségek, amelyek egyéb időszakokban nem jelentkeznek látványos tünetekben. Ilyen megnyilvánulási formát mutat kutyákban az elhúzódó lefolyású reumás  ízületgyulladás. Ez az ízületi betegség kutyánál több ízületet érint, s immunrendszeri háttérrel bír. Az immuneredetre utal, hogy a beteg kutyák ízületi nedvében átalakult immunfehérjék mutathatóak ki (reumás faktor). Ezek az immunfehérjék reakcióbak lépnek az ízületet bélelő hámmal is. A gyulladt ízületekbe fehérvérsejtek is vándorolnak, amelyek szövetoldó enzimei az ízületi porcot károsítják, oldják fel. Az immunrendszeri folyamatok révén az ízületi bolyhok sarjadzani kezdenek, amelynek révén az általuk termel ízületi nedv sűrű fehérjedús lesz, és gyulladásos anyagokat tartalmaz, emiatt kevésbé tudja ellátni az érintkező ízületi felszínek síkosító funkcióját. A gyulladás miatt az ízületi tok kötőszövettel átszövődik, rugalmatlanná, merevvé válik. A korábban említett porckárosító folyamatok miatt az ízületi végeken levő hyalin porc is elvékonyodik, berepedezik, betöredezik és az alatta levő csontszövettel együtt kitöredezik. A porc alatt levő csontállományban is felritkulással járó kóros folyamatok kezdődnek el. A porckárosodás, kötőszövet szaporodás és a csontritkulás következtében az ízület mozgáspályája jelentősen beszűkül, ami olyan fokot érhet el, hogy az ízület teljesen bemerevedhet. A csontritkulás következtében a csontvégek deformálódnak és az egyenlőtlen terhelés miatt különböző torzulásokat szenvednek. A betegség mozgászavarral, sántasággal kezdődik. 

A kutyák főleg a reggeli felkelés után nem szívesen állnak fel, felkelés után merev, nyújtott lábakkal kötötten mozognak. Egyszerre több ízületük duzzadt, nyomás érzékeny, fájdalmas, meleg. A betegség általános tünetekkel levertséggel, étvágytalansággal és lázzal is jár. A betegség lefolyására jellemző a ciklusosság, szabálytalan időközökben mutatkozó különböző intenzitású fellobbanások és látszólagos gyógyulási periódusok (frontérzékenység) váltják egymást. A folyamat megállapodhat, s elhúzódó formába megy át, de a végkifejlett a torzító ízületgyulladás kialakulása. A reumás ízületgyulladás kimutatása a tünetek alapján és a vérből és az ízületi nedvből kimutatható reumás faktor alapján lehetséges. Gyógyíthatatlan betegség, csak tünetileg kezelhető gyulladáscsökkentő szerekkel és immunrendszer szabályozó szerekkel lehetséges. Ezen betegség hátterében gyakran a szervezetben meglévő gyulladásos gócok, mandula-, foggyökér-, szívbelhártya-, és gennyes méhgyulladás állnak. Ezen alap okok kiküszöbölésekor a betegség súlyosbodása megállítható.

272

Ezt olvasta már?

 • 2017. jún. 21. 10:33 Állati hírek
  Hol és milyen legyen a kutyánk háza?
  Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.
 • 2015. júl. 01. 07:10 VEL-VET hírek
  Eljött a szabadság ideje
  Több év után most fordul elő, hogy átmenetileg 10 napra, július 2-tól július 12-ig teljesen felhagyok a praxissal. Felismertem, hogy a kifogástalan, precíz magas színvonalú munkavégzéshez szükséges az időnkénti regeneráció, feltöltődés, nehogy kimerüléshez vezessen a munkamániás hajsza.
 • 2015. okt. 24. 09:11 Állati hírek
  Leállította forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát
  Egy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. (videó)
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2016. máj. 02. 22:22 VEL-VET hírek
  Rejtélyes út a gyógyulásig
  ZSÖMI tavaly december elején került a hozzánk. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett, állapota fokozatosan romlott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem…

Segítsünk rajtuk!