Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 22., szombat 19:05 Jó tudni!

Strandolás kutyával

Strandolás kutyával

Először is azt tisztázzuk, hogy hol tudunk biztonsággal kutyát fürdetni:

Olyan álló vizekben, ami lassan mélyülő és tiszta vizű. Ilyet sajnos Magyarországon nem igen találunk. Hivatalosan a Balaton mellett, a Belső-tónál van egy kutyák számára kijelölt fürdő terület, több lehetőségről sajnos nem tudok. Itt kell megemlítenem, hogy hivatalosan, ahol tábla jelzi az úszásra alkalmas helyet, ott kutyát tilos fürdetni.(Ugye, ezen meg sem lepődnek…)

Bár okafogyottá tűnik a cikkem ezek után, én azért megosztom észrevételeimet a kedves olvasókkal. Amennyiben valamely szomszédos ország az úti cél van lehetősége a kutyáját úsztatni! Ausztriában, Horvátországban teljesen máshogy állnak ehhez a kérdéshez az idegenforgalomban. A tengerparton is található megfelelő terület kedvenceink számára, s a szálláshelyeken sem akadály a négylábú, általában 5 eurós napi árat kell fizetni utánuk. 

Tehát ha külföldön vagyunk, biztosan jól látható módon ki van táblázva az a rész ahol szabad fürdetni kedvencünket. Csak a kijelölt helyen tegyük ezt! Azért fontos betartani a szabályokat, mert ezek a partszakaszok ellenőrzöttek, valamint a kutya úsztatására FELKÉSZÍTETTEK! Garantált a probléma-mentes kikapcsolódás!

Amennyiben mégis itthon próbálkoznánk meg az úsztatással:

• Ne vigyünk soha folyó vízbe úsztatni kutyát, még akkor sem, ha rutinos úszó! A folyó vizekben vannak ugyanis olyan áramlatok, amelyek a kutya életét követelhetik!

• Fontos, hogy biztonságos partszakaszt válasszunk, ahol a kutya könnyedén tud be- illetve kijönni a vízből.

• Ne vigyünk be hideg vízbe kutyát! A hideg víz fogalma relatív, vannak fajták, amelyek jól bírják a hideg vizet (például a retrieverek, vagy a német vizslák), ugyanakkor kivételek mindig vannak. Talán elfogadhatjuk általános szabálynak, hogy ne fürdessük a kutyát, ha a levegő 22-23 foknál hidegebb és a víz nincsen minimum 20-22 fok. Természetesen megfelelő tréningezéssel, jóval hidegebb körülmények között is képesek a kutyák vízben „lubickolni”, igaz az már nem a kellemes időjárás miatt lesz élvezetes a kutya számára, hanem a munka miatt, amiért bele kell mennie a vízbe (pl.: a vadászkutyák esetében)

• A fokozatosság elvét - mint mindig-, itt is be kell tartanunk! Győződjünk meg, az ajzat minőségéről, amennyire csak lehet, nehogy összekaszabolja a kutyánk lábát valami! Amennyiben ilyen eset történik, fennáll a lehetősége, hogy számos fizikai és mentális probléma merül fel kedvencünknél a későbbiekben a vízzel, az úszással kapcsolatosan.

• Nem minden kutya tud elsőre úszni! Amelyik be sem akar menni, azt nem szabad erőltetni, bedobni pedig tilos! Ezeket a kutyákat otthon, pár cm mély vízben kezdjék el szoktatni. (Kiváló eszköz ehhez egy régi babakád, vagy egy műanyag homokozó vízzel megtöltve.) Ha ezzel megvagyunk és kedvencünk már nem retteg a víztől, akkor a tóban következő fürdetéshez - biztonsági okokból - használjunk direkt erre a célra kitalált úszómellényt, amihez már hetekkel az úsztatás előtt hozzá kell szoktatni a kutyát.

• A kutyát mindig pórázon vigyük be a vízbe, hiszen ha fel van hevülve a teste, rá is ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint ránk, emberekre. Először csak annyira vigyük be, hogy maximum a könyökéig érjen a víz, lassan mossuk le hasa alját, és egy-két perc elteltével már gond nélkül beengedhetjük. Soha ne engedjük be a vízbe ezen lépések megtétele előtt kedvencünket!

• Vegyük le a bolha nyakörvet a kutyáról. Legyen rajta lehetőleg speciális nyakörv, ami nem nedvszívó. Ez azért kell, mert ha segítségre szorul a kutya, ennél fogva sokkal könnyebb kihúzni a vízből (ilyen spéci nyakörveket, vagy a fentiekben említett úszómellényt beszerezhetik az Alpha-Zoo szaküzleteiben is).

• Sétálgassunk először néhány percig a sekély vízben a kutyánkkal. Látni fogjuk szinte egyből, mennyire bátor kedvencünk, fokozatosan engedjük egyre beljebb a kutyát. Én minden esetben automata pórázt (Flexit) használok. Amikor egy félénkebb, bizonytalanabb kutyát tanítok úszni, mindig megkeresem a megfelelő motivációt. Először mindig én megyek beljebb mert a legerősebb motiváció minden esetben a gazda. Ilyenkor bíztatva magamhoz hívom a kutyát. A szörf ruha erősen ajánlott ebben az esetben, mert amikor odaér, hozzánk kutyánk igen csúnyán össze tud karmolni minket. Amikor már magabiztosabban mozog a kutya a vízben, akkor veszem elő valamelyik kedvenc játékát, és azzal játszom vele. Persze ezek is spéci, úgynevezett vizes játékok, amelyeket szintén az Alpha-Zoo üzleteiben szerzek be.

• Ügyeljen rá, hogy ne igyon sokat a vízből kedvence, miközben lubickol. Könnyen összeszedhet ugyanis különböző betegségeket, amelyeknek komoly következményei is lehetnek!

A fürdőzés befejeztével töröljük át jól a kutyust. Ügyeljünk arra, hogy a vizes kutyát ne tartsuk a tűző napon, mert igen hamar hőgutát kaphat. Miért is? Mert a vízcseppek úgy működnek, mint egy nagyító, felerősítik a nap sugarait. Ellenőrizzük a szemét és a fülét a fürdés után. Bármilyen elváltozást, vagy szokatlant tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz!

Szándékosan nem írom, le részletesen miként tanítsuk meg úszni kutyánkat, mert ez igen hosszadalmas munka és leírni sem lehet néhány sorban. Természetesen mindenkinek segítünk, ha megkeres minket személyesen.

Sok sikert és kellemes időt kívánok minden kutyásnak!

Nyakas Gábor - Alba Dog Center, Székesfehérvár

 

1789 Utoljára frissítve: 2016. július 06., szerda 10:21

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!