Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 22., szombat 19:06 Jó tudni!

Sánta kutya hazugság nélkül

A sántítás az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet. Legtöbbször az idegek, izomzat, az ízületek és a csontozat sérüléseinek vagy megbetegedéseinek a következménye. Az enyhe bicegéstől a súlyosabb mozgászavarig számos variációját észlelhetjük…

A végtag beidegzésének zavara esetén funkciózavar észlelhető, alaki eltérés (pl.: harapás esetén) csak ritkán tapasztalható. Megjelenése az ideget vagy környezetét ért trauma, sérülés, gyulladás vagy porckorongsérv következménye. Ritka esetben izomba rosszul beadott injekció is kiválthatja (ülőideg bénulás). Az elváltozást mutató végtagon a mozgás összerendezetlen, járás közben rogyadozik vagy nem terhelhető, a levegőben lóg behajlított helyzetben. A reflexek csökkentek vagy teljesen hiányoznak. A vizsgálat során a reflexvizsgálat (térdkalács, talppárna védekező reflexe) kulcsfontosságú, mivel ezzel lehet elkülöníteni az izmot és a csontot ért sérülésektől. Ha a reflexvizsgálat beidegzési zavart állapít meg, akkor is szükség van részletes sántaság és röntgenvizsgálatra. Kezelése gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, a porckorongsérv bizonyos esetekben műtéttel történik.

Az izomsérülések leggyakrabban tompa traumák következményei, de kialakulhatnak sebzésekkel együtt is.

A tünetek súlyossága nagymértékben függ az érintett izomtól és a sérülés mértékétől. Enyhe, kismértékű zúzódás esetén pár napig tartó fájdalom miatti kötöttebb mozgáson kívül egyéb tünet nem tapasztalható. Kiterjedtebb izomsérülés esetén a terület vizenyős beszűrődése, vérömleny képződés, fájdalmasság lép fel, gyakran a bőrön keresztül tapintható a szakadt izomhas. Teljes izomszakadás esetén a helyi tünetek mellett funkciókiesés, súlyos mozgászavar is kialakul.

Az ízületsérülések is traumás behatások következményei. Két formája ismeretes a rándulás és a ficam. Rándulás esetén az ízületet alkotó csontvégek eltávolodnak egymástól, de az erőbehatás megszűnte után visszatérnek eredeti helyzetükbe. Ficam esetén a helyváltoztatás maradandó, így az ízületet alkotó csontok rendellenes helyeződésűek. Mindkét esetben az ízület körüli lágyrészek (tokok, szalagok) megnyúlnak, szakadnak. Az ízületsérüléseknél súlyos sántaság, kifejezett fájdalom, alaki deformitás, rendellenes ízületi mozgás és az ízületi lazaság miatt mozgatáskor recsegés tapasztalható.

A csontok traumatizációja következtében a csont állományában repedések törések alakulhatnak ki. A törés kiterjedtsége alapján egyszerű, darabos és szilánkos, bőrrel való fedettsége szerint fedett és nyílt törést különböztetünk meg. A csonttörések tünetei általában jellegzetesek, funkciókiesés miatti sántaság (levegőben tartott láb), a törés helyén a végtag alaki eltérést mutat és rendellenes elmozdíthatóság észlelhető, kifejezett a fájdalom, az esetek nagy részében a törés helyén duzzanat alakul ki. 

Az izom, ízület és csontsérülések diagnosztizálása alapos vizsgálatot, azon belül részletes sántaságvizsgálatot igényel és nem mellőzhető a sérült részről készített kétirányú röntgenvizsgálat sem. Gyógykezelés gyógyszeres fájdalomcsillapítás, mozgáskorlátozás, a sérült végtag nyugalmának biztosítása hevederek és sínes kötés felhelyezésével. Azonban az esetek nagy részében csak műtéttel állítható helyre az eredeti állapot.

Előfordulhat, hogy a hirtelen jelentkező súlyos sántaságot banális azonnal megszűntethető probléma, például ujjak közé szorult apró kavics, jégdarab, toklász, méhfullánk okozza.

 

479

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!