Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:36 Jó tudni!

Utazó kutya – betegségek

Utazó kutya – betegségek

Nyári főszezonban, az utóbbi években gyakori kedvelt úti célok Dél-Európa (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország, Törökország) tengerpartjai, s gyakran útitársak a háziállatok is. Érdemes áttekinteni a mediterrán térségben előforduló fertőző betegségeket, mert megfelelő felkészüléssel, előkezeléssel elejét vehetjük a nem kívánt súlyos fertőzéseknek.

Az egyik gyakori "úti emlék" a szívférgesség, amely Magyarországon nem honos, de egyre gyakrabban diagnosztizálják az állatorvosok import betegségként. A betegséget a mediterrán térségekben előforduló lepkeszúnyogok terjesztik. A betegség elterjedése szempontjából fontos ezen, szúnyogoknak az elterjedése, mivel a terjesztésben csak ezeknek van szerepe, állatról állatra, állatról emberre nem terjed. Az éghajlatváltozással egyidőben várható, hogy a szúnyogok és általuk a betegség is északi irányban terjedni fog.

A szúnyog a fertőzött állat vérével maga is fertőződik féreglárvával a vérszívás alkalmával. A szúnyog oltja az egészséges állatba a testnedveiben levő féreglárvát. A féreglárvák a gazdaállat vérében elszaporodnak, majd 3-4 hónap alatt a lárvákból kifejlett féreg lesz. A kifejlett férgek a tüdő vérereiben és a szívben telepednek meg. A férgek 3-4 hónap elteltével ismételten lárvákat termelnek.

Az erekben és a szívben tartózkodó férgek vérrögképződést és mérgezést okozhatnak.

A betegségre legjellemzőbb tünet a köhögés. Ez a nyaralás után 3-6 hónappal jelentkezik, amikorra a vérerekben kifejlődtek az érett férgek. A betegség  friss eseteire jellemző még a hirtelen kialakuló gyengeség, aluszékonyság, étvágytalanság, nehezített légzés és szapora szívverés. Ezek az esetek 2-3 nap alatt az állat elhullását okozzák. Elhúzódó esetekre a fokozatosan kialakuló fáradékonyság, lesoványodás, ismétlődő orrvérzés, kínzó száraz köhögés, véres köpet és egyre súlyosbodó nehezített légzés, fulladozás jellemző. Ha a kifejlett férgek a szívben megtelepedtek, akkor a túlélésre vajmi kevés az esély (ér, szív- és tüdőkárosodás).

A betegség megelőzhető idejében alkalmazott 1 hónapos hatású külső és belső élősködőkre ható bőrre cseppenthető készítményekkel (Stronghold és Advocate cseppek). A cseppek csak a szúnyogok által beoltott lárvákat képesek elpusztítani, ezzel megakadályozva a kifejlett férgek megjelenését a szervezetben. A vérerekben kifejlődött érett férgekre nincsen hatékony gyógyszer!

A másik betegség a leishmaniosis több tekintetben kísértetiesen hasonlít az előzőekben említettre. Ez is mediterrán helyeken előforduló megbetegedés és ezt is a parányi lepkeszúnyogok terjesztik. A kórokozó azonban nem féreg, hanem egysejtű parazita. A szúnyog fertőzött állattól, embertől fertőződik és vérszívás alkalmával adja tovább a fertőzést az egészséges egyedekre. Fertőzheti a kutyát, embert és a kisrágcsálókat.

A betegségnek két formája létezik a bőr- és a szervi-leishmaniosis. Az előbbinél a szájban és az orrüregben göbök, nem gyógyuló vérző sebek keletkeznek, az utóbbinál az orron, szemek körül, fülcimpán, farkon szőrhullás és bőrmegvastagodás szemgyulladás, vakság jelentkezik, később étvágytalanság, lesoványodás, aminek a hátterében  súlyos máj-és veseelégtelenség áll. Gyakoriak a visszatérő lázrohamok.

A betegség diagnosztizálása nehéz, mivel nem honos Magyarországon, hosszú a lappangási ideje (több hónap), nem jellegzetesek a tünetei és a kórokozót csak elhullott állatok szöveteiből lehet kimutatni (máj, vese).

A szervezetből a kórokozót kiirtani nem lehet, a betegség jelentkezése esetén csak tüneti kezelés lehetséges.

A megelőzés hatékony lehetőségét képezik a szúnyogokat távol tartó nyakörvek, bőrre cseppenthető készítmények (Scalibor nyakörv, Advantix, Exspot cseppek).

Ha még nem indultunk el idejében gondoljunk rá, hátha még nem késő a bajt megelőzni!

Dr Paál Csaba

472 Utoljára frissítve: 2016. július 19., kedd 09:58

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!