Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:36 Jó tudni!

Utazó kutya – betegségek

Utazó kutya – betegségek

Nyári főszezonban, az utóbbi években gyakori kedvelt úti célok Dél-Európa (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország, Törökország) tengerpartjai, s gyakran útitársak a háziállatok is. Érdemes áttekinteni a mediterrán térségben előforduló fertőző betegségeket, mert megfelelő felkészüléssel, előkezeléssel elejét vehetjük a nem kívánt súlyos fertőzéseknek.

Az egyik gyakori "úti emlék" a szívférgesség, amely Magyarországon nem honos, de egyre gyakrabban diagnosztizálják az állatorvosok import betegségként. A betegséget a mediterrán térségekben előforduló lepkeszúnyogok terjesztik. A betegség elterjedése szempontjából fontos ezen, szúnyogoknak az elterjedése, mivel a terjesztésben csak ezeknek van szerepe, állatról állatra, állatról emberre nem terjed. Az éghajlatváltozással egyidőben várható, hogy a szúnyogok és általuk a betegség is északi irányban terjedni fog.

A szúnyog a fertőzött állat vérével maga is fertőződik féreglárvával a vérszívás alkalmával. A szúnyog oltja az egészséges állatba a testnedveiben levő féreglárvát. A féreglárvák a gazdaállat vérében elszaporodnak, majd 3-4 hónap alatt a lárvákból kifejlett féreg lesz. A kifejlett férgek a tüdő vérereiben és a szívben telepednek meg. A férgek 3-4 hónap elteltével ismételten lárvákat termelnek.

Az erekben és a szívben tartózkodó férgek vérrögképződést és mérgezést okozhatnak.

A betegségre legjellemzőbb tünet a köhögés. Ez a nyaralás után 3-6 hónappal jelentkezik, amikorra a vérerekben kifejlődtek az érett férgek. A betegség  friss eseteire jellemző még a hirtelen kialakuló gyengeség, aluszékonyság, étvágytalanság, nehezített légzés és szapora szívverés. Ezek az esetek 2-3 nap alatt az állat elhullását okozzák. Elhúzódó esetekre a fokozatosan kialakuló fáradékonyság, lesoványodás, ismétlődő orrvérzés, kínzó száraz köhögés, véres köpet és egyre súlyosbodó nehezített légzés, fulladozás jellemző. Ha a kifejlett férgek a szívben megtelepedtek, akkor a túlélésre vajmi kevés az esély (ér, szív- és tüdőkárosodás).

A betegség megelőzhető idejében alkalmazott 1 hónapos hatású külső és belső élősködőkre ható bőrre cseppenthető készítményekkel (Stronghold és Advocate cseppek). A cseppek csak a szúnyogok által beoltott lárvákat képesek elpusztítani, ezzel megakadályozva a kifejlett férgek megjelenését a szervezetben. A vérerekben kifejlődött érett férgekre nincsen hatékony gyógyszer!

A másik betegség a leishmaniosis több tekintetben kísértetiesen hasonlít az előzőekben említettre. Ez is mediterrán helyeken előforduló megbetegedés és ezt is a parányi lepkeszúnyogok terjesztik. A kórokozó azonban nem féreg, hanem egysejtű parazita. A szúnyog fertőzött állattól, embertől fertőződik és vérszívás alkalmával adja tovább a fertőzést az egészséges egyedekre. Fertőzheti a kutyát, embert és a kisrágcsálókat.

A betegségnek két formája létezik a bőr- és a szervi-leishmaniosis. Az előbbinél a szájban és az orrüregben göbök, nem gyógyuló vérző sebek keletkeznek, az utóbbinál az orron, szemek körül, fülcimpán, farkon szőrhullás és bőrmegvastagodás szemgyulladás, vakság jelentkezik, később étvágytalanság, lesoványodás, aminek a hátterében  súlyos máj-és veseelégtelenség áll. Gyakoriak a visszatérő lázrohamok.

A betegség diagnosztizálása nehéz, mivel nem honos Magyarországon, hosszú a lappangási ideje (több hónap), nem jellegzetesek a tünetei és a kórokozót csak elhullott állatok szöveteiből lehet kimutatni (máj, vese).

A szervezetből a kórokozót kiirtani nem lehet, a betegség jelentkezése esetén csak tüneti kezelés lehetséges.

A megelőzés hatékony lehetőségét képezik a szúnyogokat távol tartó nyakörvek, bőrre cseppenthető készítmények (Scalibor nyakörv, Advantix, Exspot cseppek).

Ha még nem indultunk el idejében gondoljunk rá, hátha még nem késő a bajt megelőzni!

Dr Paál Csaba

548 Utoljára frissítve: 2016. július 19., kedd 09:58

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 03. 06:05 Állati hírek
  Bevállalt egy golyót a gazdija helyett a süket kutya, most mégis otthontalan
  Kiko, a New Yorkban élő kutya 2012-ben lett címlapsztár a hősiessége miatt: megmentette a gazdáját egy fegyveres rablótól, aki betört az otthonukba. Azonban senki sem akarja örökbe fogadni Kikot, mert sokkal több figyelmet igényel egészséges, fiatal társainál.
 • 2015. nov. 09. 10:48 Állati hírek
  Egy 9 éves kisfiú kutyamenhelyet épített
  A 9 éves Ken úgy nőtt fel, hogy mindig segíteni akart az elkóborolt állatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felkerült pár fotó az internetre, ahol Ken néhány állatot ápol, az emberek pedig elkezdték küldeni az adományokat.
 • 2015. máj. 29. 08:51 Állati hírek
  8 olcsó tipp a szúnyogok ellen
  A heves esőzések, a belvíz, a folyamatosan emelkedő hőmérséklet mind-mind kedvezett a szúnyoglárváknak; az elmúlt hosszú hétvégén konkrétan már az agyamra mentek a vérszívók a Duna-parton. De kismadarak azt csiripelték, hogy a Balatonnál (hiába volt május elején biológia szúnyogirtás), a…
 • 2016. ápr. 29. 23:04 VEL-VET hírek
  Dióbél
  SAMU az energikus foxi egyik pillanatról a másikra rosszul lett. Gazdái elhozták hozzánk, mert nem tudták mire vélni ezt a hirtelen romlást. Szerencsére a probléma forrását gyorsan megtaláltuk...
 • 2015. jún. 30. 07:53 Állati hírek
  Kapafogú őselefántot találtak Romániában
  Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén – írták román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Segítsünk rajtuk!