Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:49 Jó tudni!

Újszerű betegségek

Az utóbbi időben korábban kissé elfeledettnek hitt betegségek tűnnek fel a kutyákban, ráadásul súlyosabb formában. Az oltások révén a parvovírusos bélgyulladásos esetek száma jelentősen visszaszorult az utóbbi évtizedekben Magyarországon. Kisebb fertőzött területeket leszámítva (menhelyek, gyepmesteri telepek, oltatlan vidéki területek) alig-alig került megállapításra és kezelésre a betegség. A betegség egyébként a 80-as évek elején került Magyarországon megállapításra, de az USA-ban már 20 éve került először diagnosztizálásra. A parvovírus egy nagyon nagy ragályozó képességű vírus, kisszámú vírus is megfertőzi a kutyát, súlyos tüneteket kialakítva, ráadásul nagyon ellenálló, sok szokásos fertőtlenítőszer nem pusztítja el. Ezen tulajdonságainál fogva rendkívül változékony, rövid idő alatt újabb és újabb parvo törzsek alakulnak ki. 

Korábban a kutya parvovírus 2-es törzse okozott nagy járványokat, most pedig a 4-es törzs van terjedőben. Ez a törzs az USA-ban már nagyobb járványokat alakított ki a közelmúltban, hiszen a meglévő oltások nem biztosítanak ellene kellő védelmet. Európában és Magyarországon is szórványosan előfordult és nagy kártételeket okozott. A tünetek a klasszikus parvovírusos bélgyulladáshoz hasonlóak, kezdeti levertség, étvágytalanság, hasi fájdalmasság, hányás, kezdetben világosbarna vízszerű, majd fokozatosan véressé váló hasmenés. Nem ritkák az egy-két nap alatt bekövetkező elhullások sem. Sajnos az új vírustörzs miatt a megkapott védőoltások és szérumok (passzív immunitás) nem nyújtanak kellő védelmet. A vírus a bélrendszer és a csontvelő frissen osztódó sejtjeiben tesz rövid idő alatt nagy károkat. A csontvelő károsítás és a bélrendszeri vérzések miatt az állatok rövid idő alatt vérszegénnyé és immun gyengévé válnak. A bélből kiindulóan az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos válaszreakció alakul ki, ami a toxinhatás, vérzés és folyadékveszteség miatt sokkos állapothoz vezet. A gyógykezelés is a sokkos állapot kivédésére irányul, ami folyamatos infúziós folyadékpótlásból, plazmapótló szerek, immunerősítő készítmények adásából áll. Fontos a sokkos állapot miatt a folyamatos monitorozás (pulzus, vérnyomás, vér oxigén). Újszerű megközelítés a betegség gyógykezelésében a minél előbb megkezdett táplálás gyomorszondán át. Így ezekkel a módszerekkel az újszerű vírus újszerű kezelési protokollokkal könnyebben leküzdhető. A betegség megelőzése majd az új vakcinák megjelenésével válik hatékonnyá.

Dr. Paál Csaba

 

405

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!