Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:49 Jó tudni!

Újszerű betegségek

Az utóbbi időben korábban kissé elfeledettnek hitt betegségek tűnnek fel a kutyákban, ráadásul súlyosabb formában. Az oltások révén a parvovírusos bélgyulladásos esetek száma jelentősen visszaszorult az utóbbi évtizedekben Magyarországon. Kisebb fertőzött területeket leszámítva (menhelyek, gyepmesteri telepek, oltatlan vidéki területek) alig-alig került megállapításra és kezelésre a betegség. A betegség egyébként a 80-as évek elején került Magyarországon megállapításra, de az USA-ban már 20 éve került először diagnosztizálásra. A parvovírus egy nagyon nagy ragályozó képességű vírus, kisszámú vírus is megfertőzi a kutyát, súlyos tüneteket kialakítva, ráadásul nagyon ellenálló, sok szokásos fertőtlenítőszer nem pusztítja el. Ezen tulajdonságainál fogva rendkívül változékony, rövid idő alatt újabb és újabb parvo törzsek alakulnak ki. 

Korábban a kutya parvovírus 2-es törzse okozott nagy járványokat, most pedig a 4-es törzs van terjedőben. Ez a törzs az USA-ban már nagyobb járványokat alakított ki a közelmúltban, hiszen a meglévő oltások nem biztosítanak ellene kellő védelmet. Európában és Magyarországon is szórványosan előfordult és nagy kártételeket okozott. A tünetek a klasszikus parvovírusos bélgyulladáshoz hasonlóak, kezdeti levertség, étvágytalanság, hasi fájdalmasság, hányás, kezdetben világosbarna vízszerű, majd fokozatosan véressé váló hasmenés. Nem ritkák az egy-két nap alatt bekövetkező elhullások sem. Sajnos az új vírustörzs miatt a megkapott védőoltások és szérumok (passzív immunitás) nem nyújtanak kellő védelmet. A vírus a bélrendszer és a csontvelő frissen osztódó sejtjeiben tesz rövid idő alatt nagy károkat. A csontvelő károsítás és a bélrendszeri vérzések miatt az állatok rövid idő alatt vérszegénnyé és immun gyengévé válnak. A bélből kiindulóan az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos válaszreakció alakul ki, ami a toxinhatás, vérzés és folyadékveszteség miatt sokkos állapothoz vezet. A gyógykezelés is a sokkos állapot kivédésére irányul, ami folyamatos infúziós folyadékpótlásból, plazmapótló szerek, immunerősítő készítmények adásából áll. Fontos a sokkos állapot miatt a folyamatos monitorozás (pulzus, vérnyomás, vér oxigén). Újszerű megközelítés a betegség gyógykezelésében a minél előbb megkezdett táplálás gyomorszondán át. Így ezekkel a módszerekkel az újszerű vírus újszerű kezelési protokollokkal könnyebben leküzdhető. A betegség megelőzése majd az új vakcinák megjelenésével válik hatékonnyá.

Dr. Paál Csaba

 

321

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!