Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:50 Jó tudni!

Új év, új (kutya)élet

Így az év elején sokan számvetést készítenek a múlt évről és változtatásokat/fogadalmakat terveznek az új évre. A kutyák esetében is sok változás történik majd az új évben. Az Állatvédelmi Törvény módosításának következtében kivetésre kerülhet az ebadó és ennek feltételeként kötelező lesz az állatok egyedi microchipes megjelölése. Ez több szempontból érdekes az állatot tartók számára. Az ebadó kivetése az Önkormányzatok hatáskörébe kerül és nem kötelező érvényű. Egységesen 6000 Ft évente, de veszélyes ebeknél 20.000 Ft. Az eb veszélyessé nyilvánítása a helyi jegyző feladata és már embert mart vagy pszichésen kedvezőtlen állapotú ebeknél alkalmazható. Ezen túlmenően a kötelező veszettség elleni védőoltások beadását ellenőrizendő 3 évente eb összeírást kell tartani a településen. Az ebadó alól mentességet élveznek a mentő, jelző, vakvezető, rokkantsegítő, terápiás és rendvédelmi szervek kutyái. Nem adóztathatóak a menhelyekről ebrendészeti telepekről örökbe adott ebek sem. Mentességet élveznek az ivartalanított állatok is. 

Ha valaki belegondol mindezen intézkedések a rengeteg kóbor eb számának csökkentésére irányul. Remélhetőleg nem súlyosbítja a jelenleg is kedvezőtlen helyzetet és felelős állattartásra ösztönöz. A mentesség révén a karitatív emberi cselekedeteknek is segítségére válhat. Az ivartalanítás állományszabályozó és egészség megőrző céljának is megfelel. A microchipes megjelölés és ebösszeírás révén a gondatlan gazdák kiszűrésére és szankciónálására is könnyebben kivitelezhető lesz. Ezen intézkedések következtében az utóbbi években fellazult oltási fegyelem is jobban tetten érhető és szankciónálható lesz. A microchipes megjelölések kötelezővé tétele is a helyi Önkormányzatoktól függ majd. Ennek ára azonban kötött lesz, egységesen 3.500,- Ft-ba kerül majd, ami manapság a legkedvezőbb ár ezen szolgáltatás esetében. Ez tehát mindenképpen egy kedvező döntés volt a kutyás társadalom részére. A microchipes nyilvántartás és adatbázis is az állam kezébe kerül. Azt hiszem, hogy az első felindulások után jobban átgondolva tényleg itt volt az ideje ezen törvény módosításnak. Az állattartás megkezdése vagy folytatása komoly mérlegelések és felelősségvállalások sorozata. Ezen kötelező, nem elkerülhető, kiadások sokak szemét felnyitja, hogy az örömtől megrészegülten ne csak pillanatnyi vágyaiknak tegyenek eleget, hanem tervezzenek és számoljanak az állat tartásával kapcsolatos költségek terén, amelyet hozzá kell igazítani a lehetőségeikhez a költségvetés készítése kapcsán. Így remélhetőleg több jut majd az oltásokra, féreghajtásokra, kullancsirtásokra és nem utolsósorban az ivartalanításra is.

Dr. Paál Csaba

 

339

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!