Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:50 Jó tudni!

Új év, új (kutya)élet

Így az év elején sokan számvetést készítenek a múlt évről és változtatásokat/fogadalmakat terveznek az új évre. A kutyák esetében is sok változás történik majd az új évben. Az Állatvédelmi Törvény módosításának következtében kivetésre kerülhet az ebadó és ennek feltételeként kötelező lesz az állatok egyedi microchipes megjelölése. Ez több szempontból érdekes az állatot tartók számára. Az ebadó kivetése az Önkormányzatok hatáskörébe kerül és nem kötelező érvényű. Egységesen 6000 Ft évente, de veszélyes ebeknél 20.000 Ft. Az eb veszélyessé nyilvánítása a helyi jegyző feladata és már embert mart vagy pszichésen kedvezőtlen állapotú ebeknél alkalmazható. Ezen túlmenően a kötelező veszettség elleni védőoltások beadását ellenőrizendő 3 évente eb összeírást kell tartani a településen. Az ebadó alól mentességet élveznek a mentő, jelző, vakvezető, rokkantsegítő, terápiás és rendvédelmi szervek kutyái. Nem adóztathatóak a menhelyekről ebrendészeti telepekről örökbe adott ebek sem. Mentességet élveznek az ivartalanított állatok is. 

Ha valaki belegondol mindezen intézkedések a rengeteg kóbor eb számának csökkentésére irányul. Remélhetőleg nem súlyosbítja a jelenleg is kedvezőtlen helyzetet és felelős állattartásra ösztönöz. A mentesség révén a karitatív emberi cselekedeteknek is segítségére válhat. Az ivartalanítás állományszabályozó és egészség megőrző céljának is megfelel. A microchipes megjelölés és ebösszeírás révén a gondatlan gazdák kiszűrésére és szankciónálására is könnyebben kivitelezhető lesz. Ezen intézkedések következtében az utóbbi években fellazult oltási fegyelem is jobban tetten érhető és szankciónálható lesz. A microchipes megjelölések kötelezővé tétele is a helyi Önkormányzatoktól függ majd. Ennek ára azonban kötött lesz, egységesen 3.500,- Ft-ba kerül majd, ami manapság a legkedvezőbb ár ezen szolgáltatás esetében. Ez tehát mindenképpen egy kedvező döntés volt a kutyás társadalom részére. A microchipes nyilvántartás és adatbázis is az állam kezébe kerül. Azt hiszem, hogy az első felindulások után jobban átgondolva tényleg itt volt az ideje ezen törvény módosításnak. Az állattartás megkezdése vagy folytatása komoly mérlegelések és felelősségvállalások sorozata. Ezen kötelező, nem elkerülhető, kiadások sokak szemét felnyitja, hogy az örömtől megrészegülten ne csak pillanatnyi vágyaiknak tegyenek eleget, hanem tervezzenek és számoljanak az állat tartásával kapcsolatos költségek terén, amelyet hozzá kell igazítani a lehetőségeikhez a költségvetés készítése kapcsán. Így remélhetőleg több jut majd az oltásokra, féreghajtásokra, kullancsirtásokra és nem utolsósorban az ivartalanításra is.

Dr. Paál Csaba

 

406

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!