Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:51 Jó tudni!

Öreg kutya nem vén kutya

Kiindulási szempont, hogy a születés mindig magában hordozza az elmúlást is, amivel még a legszorosabb érzelmi kötődés mellett is tisztában kell lenni. A másik szempont, hogy az öregség nem betegség, tehát egy időskorú állat is teljes értékű életet tud élni.

A kutyák várható élettartama jelentősen meghosszabbodott (10-15 év) köszönhetően az állategészségügyi-ellátás utóbbi évtizedekben tapasztalható látványos fejlődésének, a tartási körülmények javulásának és az étrendi szokások megváltozásának. A ma élő kutyák egy része életkorának, testméretének, ivarának, betegségeinek megfelelő, szinte patikamérlegen összeállított szigorú receptúra alapján készített teljes értékű tápokat eszik, tágas, az időjárás viszontagságaitól védő kennelekben vagy légkondicionált lakásban él. Rendszeresen védőoltásokban részesül és betegsége esetén gazdájához hasonló kivizsgálásban és gyógykezelésben részesül.

De mi is történik az öregedés során? Az idősödő eb életfunkciói fokozatosan csökkennek, az anyagcsere folyamatokban a leépülési folyamatok kerülnek túlsúlyba. A szervezet ellenálló képessége csökken, a fertőző betegségeket nehezebben küzdi le, mint fiatal társai. A szokásosnál nagyobb megterhelésekhez nehezebben alkalmazkodnak a szervrendszerek. Az alkalmazkodóképesség csökkent voltában szerepet játszik az idegrendszer funkcióinak csökkenése és a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok termelődésének zavara. A szív és vérkeringési rendszer is nehezebben alkalmazkodik a terheléshez, ami a teljesítőképesség és állóképesség romlásában jut kifejezésre. Az emésztőrendszer teljesítőképessége is megváltozik, válogatósabbá válik, gyakran elhízik, nehezebben emészt meg rostos dolgokat. A fog és fogágy betegségek miatt rágás nélkül nyel le táplálékdarabokat, ami emésztési zavarban nyilvánulhat meg. Az ivarszervek működése is zavarokat szenvedhet, ami szukáknál cikluszavarokban vagy meddőségben, a hímeknél a termékenyítőképesség csökkenésében nyilvánul meg. A bőr kevésbé rugalmas, a szőrzet durvábbá, fénytelenné válik, megjelennek az ősz szőrszálak. A mozgási szervrendszer kóros elváltozásai (artrózis, gerincbántalmak) súlyos fájdalmasságot, jelentős életminőség romlást eredményeznek.

Ebben az időszakban fontos a kíméletes életmód biztosítása, az étrendi szokások megváltoztatása (könnyen emészthető, fehérjeszegény, vitamindús) és évente egy-két állatorvosi vizit alkalmával elvégzett általános kivizsgálás.

 

470

Ezt olvasta már?

 • 2016. máj. 24. 15:56 VEL-VET hírek
  A szeretet és a törődés gyógyító ereje
  A szeretet, ha csodákra nem is képes, de sokszor életet ment, ezt most is megtapasztaltuk. 3 hét nem hosszú idő, de betegen megélve szinte végtelennek is tűnhet. Ráadásul a beteg környezete is egyre erősebb lelki fájdalmakat élhet át az időnként…
 • 2015. aug. 12. 08:45 Állati hírek
  Egy kisbaba és egy francia bulldog kölyök barátsága
  A 25 éves chicagói édesanya, Ivette Ivens csodálatos képeken örökíti meg kisfia és az ő elválaszthatatlan barátjának mindennapjait.
 • 2016. jún. 04. 08:36 Állati hírek
  A családi kötelék ereje
  Cora teljesen összetört, amikor elvették tőle kölykeit és menhelyre került. A gondozók felkutatták a csöppségeket és újra egyesítették a családot. (videó)
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2016. febr. 17. 09:36 Állati hírek
  Egy kutya vette gondozásába az elárvult oposszumbébiket
  Elárvult oposszumbébiket vett magához egy Rio de Janeiro-ban élő nő, miután az aprócska állatok anyjára rátámadt egy kutya és a súlyos sérülései miatt elpusztult. A kölykök ezután kerültek a kutyaoktatóként dolgozó Stephanie Maldonado-hoz, aki mindent megtett, hogy a kis oposszumok…

Segítsünk rajtuk!