Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:51 Jó tudni!

Öreg kutya nem vén kutya

Kiindulási szempont, hogy a születés mindig magában hordozza az elmúlást is, amivel még a legszorosabb érzelmi kötődés mellett is tisztában kell lenni. A másik szempont, hogy az öregség nem betegség, tehát egy időskorú állat is teljes értékű életet tud élni.

A kutyák várható élettartama jelentősen meghosszabbodott (10-15 év) köszönhetően az állategészségügyi-ellátás utóbbi évtizedekben tapasztalható látványos fejlődésének, a tartási körülmények javulásának és az étrendi szokások megváltozásának. A ma élő kutyák egy része életkorának, testméretének, ivarának, betegségeinek megfelelő, szinte patikamérlegen összeállított szigorú receptúra alapján készített teljes értékű tápokat eszik, tágas, az időjárás viszontagságaitól védő kennelekben vagy légkondicionált lakásban él. Rendszeresen védőoltásokban részesül és betegsége esetén gazdájához hasonló kivizsgálásban és gyógykezelésben részesül.

De mi is történik az öregedés során? Az idősödő eb életfunkciói fokozatosan csökkennek, az anyagcsere folyamatokban a leépülési folyamatok kerülnek túlsúlyba. A szervezet ellenálló képessége csökken, a fertőző betegségeket nehezebben küzdi le, mint fiatal társai. A szokásosnál nagyobb megterhelésekhez nehezebben alkalmazkodnak a szervrendszerek. Az alkalmazkodóképesség csökkent voltában szerepet játszik az idegrendszer funkcióinak csökkenése és a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok termelődésének zavara. A szív és vérkeringési rendszer is nehezebben alkalmazkodik a terheléshez, ami a teljesítőképesség és állóképesség romlásában jut kifejezésre. Az emésztőrendszer teljesítőképessége is megváltozik, válogatósabbá válik, gyakran elhízik, nehezebben emészt meg rostos dolgokat. A fog és fogágy betegségek miatt rágás nélkül nyel le táplálékdarabokat, ami emésztési zavarban nyilvánulhat meg. Az ivarszervek működése is zavarokat szenvedhet, ami szukáknál cikluszavarokban vagy meddőségben, a hímeknél a termékenyítőképesség csökkenésében nyilvánul meg. A bőr kevésbé rugalmas, a szőrzet durvábbá, fénytelenné válik, megjelennek az ősz szőrszálak. A mozgási szervrendszer kóros elváltozásai (artrózis, gerincbántalmak) súlyos fájdalmasságot, jelentős életminőség romlást eredményeznek.

Ebben az időszakban fontos a kíméletes életmód biztosítása, az étrendi szokások megváltoztatása (könnyen emészthető, fehérjeszegény, vitamindús) és évente egy-két állatorvosi vizit alkalmával elvégzett általános kivizsgálás.

 

377

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!