Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 08:51 Jó tudni!

Öreg kutya nem vén kutya

Kiindulási szempont, hogy a születés mindig magában hordozza az elmúlást is, amivel még a legszorosabb érzelmi kötődés mellett is tisztában kell lenni. A másik szempont, hogy az öregség nem betegség, tehát egy időskorú állat is teljes értékű életet tud élni.

A kutyák várható élettartama jelentősen meghosszabbodott (10-15 év) köszönhetően az állategészségügyi-ellátás utóbbi évtizedekben tapasztalható látványos fejlődésének, a tartási körülmények javulásának és az étrendi szokások megváltozásának. A ma élő kutyák egy része életkorának, testméretének, ivarának, betegségeinek megfelelő, szinte patikamérlegen összeállított szigorú receptúra alapján készített teljes értékű tápokat eszik, tágas, az időjárás viszontagságaitól védő kennelekben vagy légkondicionált lakásban él. Rendszeresen védőoltásokban részesül és betegsége esetén gazdájához hasonló kivizsgálásban és gyógykezelésben részesül.

De mi is történik az öregedés során? Az idősödő eb életfunkciói fokozatosan csökkennek, az anyagcsere folyamatokban a leépülési folyamatok kerülnek túlsúlyba. A szervezet ellenálló képessége csökken, a fertőző betegségeket nehezebben küzdi le, mint fiatal társai. A szokásosnál nagyobb megterhelésekhez nehezebben alkalmazkodnak a szervrendszerek. Az alkalmazkodóképesség csökkent voltában szerepet játszik az idegrendszer funkcióinak csökkenése és a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok termelődésének zavara. A szív és vérkeringési rendszer is nehezebben alkalmazkodik a terheléshez, ami a teljesítőképesség és állóképesség romlásában jut kifejezésre. Az emésztőrendszer teljesítőképessége is megváltozik, válogatósabbá válik, gyakran elhízik, nehezebben emészt meg rostos dolgokat. A fog és fogágy betegségek miatt rágás nélkül nyel le táplálékdarabokat, ami emésztési zavarban nyilvánulhat meg. Az ivarszervek működése is zavarokat szenvedhet, ami szukáknál cikluszavarokban vagy meddőségben, a hímeknél a termékenyítőképesség csökkenésében nyilvánul meg. A bőr kevésbé rugalmas, a szőrzet durvábbá, fénytelenné válik, megjelennek az ősz szőrszálak. A mozgási szervrendszer kóros elváltozásai (artrózis, gerincbántalmak) súlyos fájdalmasságot, jelentős életminőség romlást eredményeznek.

Ebben az időszakban fontos a kíméletes életmód biztosítása, az étrendi szokások megváltoztatása (könnyen emészthető, fehérjeszegény, vitamindús) és évente egy-két állatorvosi vizit alkalmával elvégzett általános kivizsgálás.

 

443

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!