Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 09:08 Jó tudni!

Örökbefogadnál?

Ebben a cikkben a legfontosabb momentumokat szeretném bemutatni, amivel egy menhelyről örökbe fogadott kutya esetén találkozhatunk.

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy ez egy remek segítség lehet a leendő gazdáknak, de semmiképpen sem elegendő ahhoz, hogy minden rutint megszerezzenek az új kutyájuk tartásával kapcsolatban.

Huszonkettő éve foglalkozom kutyakiképzéssel és több mint 2000 menhelyről kihozott kutyán illetve gazdáján segítettem már. Nagyon nehéz rehabilitálni egy menhelyes kutyát, de megfelelő szakemberrel ez gyerekjáték. Megjegyezném itt a szakember fontosságát, mert sokan nem a megfelelő szaktudással rendelkező szakit választják. A megfelelő szakember kiválasztásához adok segítséget az Állati Hírek Online magazin online magazin legújabb számában, mindenkinek ajánlom figyelmébe ezen értekezéseimet is.

Tényleg szükségem van egy kutyára?

Mindenképpen jól gondoljuk át mielőtt végleges döntést hoznánk. Hiszen akár 15-20 évre szóló elkötelezettség ez. Az sem mellékes, hogy folyamatos és néha magas költsége van egy kutya tartásának. Ha megbetegszik, biztosítani kell számára a szakszerű ellátást, ami bizony gyakran költséges dolog.

Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy megfelelünk egy gazda elvárásainak, látogassunk ki egy menhelyre, amit célszerű előtte az interneten feltérképezni.

Milyen kutyát válasszak?

Fontos, hogy eldöntsem: az udvaron, vagy a lakásban szeretném tartani a kutyát, esetleg mindkettő verzió szóba jöhet, az életvitelemhez milyen kutya passzol. Nagy mozgásigényű fiatal kutyához nagy udvarra és sok szabadidőre van szükség. Kis udvar vagy lakás estén, kis mozgás igényű kutyát válasszunk, és a mérete se legyen túl nagy.

A szaktudás sem elhanyagolható. Ugyanis egy őrző-védő kutya estén nagyon résen kell lennünk. Ezeknek a kutyáknak olyan veleszületett ösztöneik vannak, amiket gyakran nehéz kordában tartani, de ide sorolhatnám a vadászkutyákat is.

Miként válasszam ki a leendő kutyámat?

Szerelem első látásra? Nagyon veszélyes eset! Ugyanis az első benyomás gyakran csalóka. A leendő gazdiknak végig kell járni az itt leírtakat ahhoz, hogy a későbbiekben se csalódjanak a kutyában illetve a döntésükben.

Az előzmények nagyon fontosak. Meg kell tudni milyen körülmények között volt a kutya, milyen szokásai vannak. Ezeket ellenőrizni is kell, hiszen legtöbbször az előző gazda elmondásai alapján rögzítik a menhely dolgozói. 

Ezek a hozzá nem értés miatt lehetnek fals információk, vagy akár szándékosan „javítja fel” a kutya tulajdonságait. Ennek hiányában magunknak kell feltérképezni a kutya viselkedéseit.

Először is meg kell nézni a viselkedését pórázon. Mit csinál ekkor? Határozott, félős, agresszív, érdeklődő, esetleg bizonytalan? Miként viselkedik idegen helyen és zajos környezetben? Mit mutat kutyák társaságában pórázon, illetve szabadon? Természetesen nem írhatom le az összes eshetőséget, mert arra két könyv nem lenne elég. Inkább pár mondatban összefoglalnám a kívánatos viselkedési formákat.

A kutya a számára új emberekkel is nyitottan érdeklődően és magabiztosan viselkedik. Ugyan így tesz a számára új környezetben is, és az új kutyákkal való találkozáskor szintén. Hamar jön izgalomba, de hamar meg is nyugszik, akár magától is. Fontos, hogy jól motiválható legyen a kutya, akár jutalomfalattal, vagy valamilyen játékkal. A jutalomfalat csak valamilyen hús állagú falat lehet, például virsli vagy lecsó kolbász. Azt, hogy miért is nem jó más erre a célra szintén részletesen tárgyalom az állatszeretet online magazinjában megjelenő cikkeim egyikében (2. cikk). Természetesen e viselkedési formák, egy menhelyes kutyánál igen ritkán fordulnak elő egyszerre. Ezért vannak a kutyaiskolák, hogy helyrehozzák - amennyire csak lehetséges - az ilyen kutyusok viselkedését.

Többször nézzük meg a kiszemelt egyedet néhány napos eltéréssel. Ekkor megfigyelhető a kutya fejlődése, tanulási gyorsasága és ragaszkodása egyaránt. Nem utolsó sorban pedig elkerülhetjük azokat a hibákat, amelyeket az első alkalommal elkövetünk a lila ködnek köszönhetően. A többszöri látogatás alkalmával meg is szokja az új gazdit a kutya.

Felkészülés a hazavitelre

Amikor eldöntöttem melyik ebet viszem haza, célszerű neki vinni egy fekhelyet, vagy rongyot, amit majd hazahozok vele. Ez segíteni fog az új helyét megszokni otthonunkban. Nem rossz dolog a látogatások alkalmával fokozatosan hozzászoktatni az autózáshoz, illetve ahhoz az autóhoz, amivel hazaviszem. Itt számos alternatíva létezik. Én mindig azt teszem, hogy először körbejárom, vele az autót, hogy megszaglássza, megnézze jól magának. Majd csupa kellemes élményt társítok az autó látványához: jutalomfalat, simogatás, stb. Ezek után az autó belsejét ismertetem meg vele. A csomagtartóba, vagy ahol majd szállítom, néhány jutalomfalatot szórók, és beleteszem a kutyát. Megmutatom neki a falatokat és miközben feleszegeti, simogatom és dicsérgetem. Hagyom magától kiugrani a kocsiból és ekkor is megdicsérem, figyelve arra, hogy ne legyen akkora dicséret, mint amikor bent eszegette a csomagtartóban a falatokat. Néhány alkalom elegendő ahhoz, hogy gond nélkül kibírja, amíg hazaérünk vele. Amennyiben valamilyen szállító dobozban vagy ketrecben szeretném szállítani akkor a következőket szoktam tenni: Már az első látogatáskor megismertetem a dobozzal hasonló módon, mint az autó esetében. Itt is beteszem a jutalomfalatot a dobozba, és hagyom, hogy kijöjjön, amikor akar. Ha jól csinálom, akkor a kutya akár már a második találkozáskor magától bemegy a szállító dobozba még akkor is, ha nincs benne jutalom falat. Persze ilyenkor is megjutalmazom. Bedobok utána egy falatot, vagy amikor kijön, akkor jutalmazom meg egy falattal. Amikor ezzel megvagyok, végig veszem a feladatot az autónál is a fentiek szerint, és ezután teszem csak be a dobozt.

A fokozatosság elve alapján, a dobozban lévő kutyával először csak 1-2 percet autózom, majd növelem az időtartalmat annak függvényében, mennyire bírja az utazást a kutya.

Célszerű kiválasztani azt a tápot, amit a későbbiekben etetni fogok vele, és megkérni a menhely dolgozóit, hogy szoktassák hozzá a kiválasztott kedvencünket. Egy gonddal kevesebb lesz, mikor hazavisszük új társunkat.

Mielőtt hazaviszem a kutyát, ki kell alakítanom a helyét otthon. Az udvaron tartott kutyának kell egy kutyaház, ami nem túl nagy. A méret azért fontos, mert a kutya a saját testének a hőmérsékletével fűti be a házát. Persze meg lehet oldani a fűtését is a házának, csak nagyon ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl meleg. Ha túl van fűtve a kis lakhely, akár meg is fázhat a kutya. A kutyaházba nem szabad ruhákat, rongyokat tenni nedves időben, mert magukban tartják a nedvességet és ezért nem szívesen fekszik rá a kutya, vagy akár emiatt is megfázhat. A legtöbb kutya ezért húzza ki a házából a rongyokat. A bolhák és élősködők különösen szeretik az ilyen rongyokat, ezért sem ajánlatos ezeket használni. A szalma használata a legjobb megoldás. Nem tartja magában a nedvességet és nem tudja a kutya kihordani a házából. Persze a szalmánál is gondoskodni kell az élősködők távoltartásáról, bolhapor vagy valamely más készítménnyel. (a székesfehérvári Állatkórházában vagy a kórház gyógyszertárában számos termékből választhatunk) Természetesen a szalmát is cserélni kell, mert bizonyos idő után teljesen összetöri a kutya. A sokáig kutya alatt hagyott szalma teljesen porrá tud törni, ami számos problémát okozhat a kedvencünknek.

Amennyiben lehetőségünk van egy kennelt kialakítani az udvaron, mindenképpen tegyük meg. Igen hasznos lehet, például fűnyírásnál, vagy egy kerti partinál. Azért is jó, mert a kutyának szüksége van egy saját „várra” ahol nem háborgatja senki és semmi. Ha ez a hely nem csak a kutya háza, hanem egy kennel akkor sokkal jobban fogja kutya és gazda is élvezni a mindennapokat.  Az Állatvédelmi Törvény egyértelműen rendelkezik a kennelek méretéről, én inkább a kialakításukról ejtenék pár szót. A megfelelő alapterületen túl (lásd: Állatvédelmi Törvény) fontos, hogy nyugodt és csendes helyen legyen. Az uralkodó széljárástól függően kell elhelyezni, és az a legjobb, ha az oldalai és a teteje teljesen zárt, és csak az eleje nyitott.

A lakásban tartott kutyának is szüksége van egy kuckóra. Ki kell jelölni neki a lakásban egy csendes, nyugodt helyet, ami csak az övé. Célszerű itt is figyelembe venni azt, ha vendégeket fogadunk ne legyen azonos helységben a kutya helye és a vendégváró. 

A hazavitel

Minden előkészületet megtettünk annak érdekében, hogy gördülékeny legyen a hazajutás és beilleszkedés is. Én mindig a hétvége elején javasolom a kutya hazavitelét, hiszen így sok idő lesz a kutyára, a kritikus idő meg úgyis az első 48 óra egy új kutya esetében.

Sokat kell a kutyával lenni, hogy minél hamarabb beilleszkedjen az új környezetébe. Meg kell mutatni neki az egész házat, udvart, mert így megelőzhetünk egy sor kellemetlenséget, ami a kutya kíváncsiságának köszönhető. Nem hagyok elől számára elérhető helyen semmilyen rá veszélyes dolgot. Ilyenek a különböző mérgező dolgok. Motorolaj, fagyálló, tisztítószerek, mérgek, pl. egérméreg, apró tárgyak, amelyeket lenyelhet, valamint a számunkra fontos tárgyak, amikben kárt tehet. Amennyiben a fentieket megszívleltük, már elkerülhetünk egy későbbi konfliktust. Ne feledjék minden szabályt meg kell értetni a kutyával, majd időt hagyni neki arra, hogy megtanulja, csak eztán követelhetjük meg tőle a dolgokat. Ha nem tud sem magában, sem a dolgainkban kárt tenni már csak arra kell ügyelni, hogy a szomszédokban illetve a dolgaikban, állataikban se tudjon kárt tenni. A hibátlan kerítés nagyon fontos, mert beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha kedvencünk ki tud jutni a kertünkből. A teljes beilleszkedése a kutyának eltarthat akár több hétig is. Ezután kezdhetjük meg a tényleges nevelést illetve képzést.

Az állatorvos

A legtöbbször elkerülhetetlen az állatorvos látogatása kutyánk számára. Szerencsés esetben csak a kötelező oltásoknál van szükség rá. Az ördög viszont nem alszik - mint tudjuk - és bármikor szükségünk lehet rá. Ki kell választanunk egy szimpatikus rendelőt és be kell mutatni az ott dolgozóknak a kutyust még akkor is, ha a menhelyen minden oltást megkapott. Én gyakran akkor is beviszem a kutyáimat az állatorvoshoz, ha semmi bajuk. Azt szeretném, hogy ne csak negatív élménye legyen az állatorvossal, így ha tényleg beteg, könnyebb dolgom lesz vele. Az is előnye lehet ennek a látogatásnak, hogy a doki összebarátkozhat a kutyával, ami az ő munkáját is megkönnyíti a későbbiekben.

Etetés

Konzultáljunk takarmányozási szakemberrel (nem minden állatorvos tud annyit erről a témáról, mint egy takarmányozási szakember.). Nem mindegy mivel etetjük a kutyát mennyiszer és mennyit adunk neki. Az sem mindegy mikor és hol etetjük. Erről pár gondolat. Mindig ugyanott etetem a kutyát, ez a nevelés és a képzés szempontjából is fontos tényező.

A rendre és rendszerhez szoktatás miatt is be kell tartani ezt a szabályt, és számos más előnye is van, amikről itt nem beszélek, a saját dolgomat is meg könnyíthetem vele. Amennyiben nem tudom pontosan minden nap ugyanabban az időben etetni a kutyát, be kell állítanom egy idő intervallumot, ami között etetem. Ez akár 2-3 órás intervallum is lehet. Nem lehet gond ez a kutyának, hiszen a vadonban sem tette elé mindig pontosan az ételt senki, akkor evett, amikor zsákmányhoz jutott. Igaz a vadon élő kutyák közel nem élnek meg akkora kort, mint a háziasított társaik.    

A tanítás

Minden esetben szakember segítségével kezdjük meg a kutya tanítását, nevelését. Sokan gondolják, hogy nekik nem kell segítség. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy előbb vagy utóbb mindenki belátja, egyedül nem képes erre. A kutyakiképzés egy nagyon nehéz szakma, az igazán jó szakemberek egyetemen tanulják a szakmát (Etológia az állatok viselkedés tanával foglalkozó tudományág. Ezen szakágon belül a kynologia a kutyák viselkedéstanával foglalkozó tudomány. Pl. Gödöllői Agrár Egyetem). Nem véletlen létezik ilyen magas szintű képzés. Egy hétköznapi gazda nem képes még alapszinten sem helyesen kiképezni a kutyáját. EZ TÉNY!

Mivel a kutya társas lény szüksége van a többi kutya társaságára. Ellenkező esetben nem lesz soha kiegyensúlyozott viselkedése. A többi kutyával való találkozásokat legjobb, ha egy kutyaiskolában végezzük először. 

Amennyiben van már kutyánk és hozzá szeretnénk társat vinni, akkor fontos az ideális első találkozást előkészíteni: mindkét kutyát alaposan megsétáltatjuk külön! Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nálunk se játék, se falat. (Erre „első” kutyánk könnyen féltékeny lehet.) Ezek után keresünk egy nyugodt, mindenki számára semleges helyet. 

Pórázon van mindkét kutya, megszaglásszák egymást. Ha egyikük ezt nem engedi, már problémába ütköztünk. (Ebből számtalan és igen komoly konfliktus ered majd a későbbiekben.) Ez a szocializáció hiányát jelzi! Keressünk fel olyan sulit, ahol igazán sok kutya van és segít megoldani a problémát egy szakember. Segítségképpen jelzem a gazdiknak, ha csak ez a probléma a kutyánál, ez pár alkalom alatt orvosolható.

Reményeim szerint ezzel a pár gondolattal hozzájárultam a leendő gazdik felkészültségéhez. Ha további segítségre lenne szükségük, állok rendelkezésükre! Sok örömet kívánok új családtagjukhoz!

Nyakas Gábor

 

 

503

Ezt olvasta már?

 • 2016. máj. 24. 15:56 VEL-VET hírek
  A szeretet és a törődés gyógyító ereje
  A szeretet, ha csodákra nem is képes, de sokszor életet ment, ezt most is megtapasztaltuk. 3 hét nem hosszú idő, de betegen megélve szinte végtelennek is tűnhet. Ráadásul a beteg környezete is egyre erősebb lelki fájdalmakat élhet át az időnként…
 • 2015. aug. 12. 08:45 Állati hírek
  Egy kisbaba és egy francia bulldog kölyök barátsága
  A 25 éves chicagói édesanya, Ivette Ivens csodálatos képeken örökíti meg kisfia és az ő elválaszthatatlan barátjának mindennapjait.
 • 2016. jún. 04. 08:36 Állati hírek
  A családi kötelék ereje
  Cora teljesen összetört, amikor elvették tőle kölykeit és menhelyre került. A gondozók felkutatták a csöppségeket és újra egyesítették a családot. (videó)
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2016. febr. 17. 09:36 Állati hírek
  Egy kutya vette gondozásába az elárvult oposszumbébiket
  Elárvult oposszumbébiket vett magához egy Rio de Janeiro-ban élő nő, miután az aprócska állatok anyjára rátámadt egy kutya és a súlyos sérülései miatt elpusztult. A kölykök ezután kerültek a kutyaoktatóként dolgozó Stephanie Maldonado-hoz, aki mindent megtett, hogy a kis oposszumok…

Segítsünk rajtuk!