Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 09:09 Jó tudni!

Összeesett légcső

Folytatva a légcső szűkülettel járó megbetegedéseit a szerzett betegségekről ejtünk pár szót. A légcső összeesése szerzett, az élet során kialakuló megbetegedés, ritka a veleszületett, öröklött bántalom. A betegséget a légcsőporcok elfajulása, merevségük csökkenése okozza. A porcszövetek rugalmasságáért és tartásáért felelős porcépítő anyagok megfogyása és a porcsejtek számának csökkenése okozza a légcsőporcok összeesését, beszűkülését. A légcső összeesés különböző súlyosságot érhet el az enyhétől a légcső teljes ellaposodásáig. Ez a betegség is gyakran együtt járhat szívbetegségekkel, amelynek során a megnagyobbodott méretű szív nyomja össze a felette elhaladó légcsövet. A betegség az alsó légutak megbetegedésének következtében is ki tud alakulni, amikor a gyulladás során megszűkült kis hörgőkben csökkenő gázáramlás és nyomáscsökkenés fejt ki szívóhatást a légcsőre, aminek következtében az ellaposodik. A légcső összeesés az idősödő kis testű kutyák légzőszervi betegsége (tacskó, bichon, shi-tzu, yorkshire terrier, uszkár). 

A légcső összeesés vezető tünete a száraz, megerőltető, rohamokban jelentkező köhögés, ehhez társuló nehezített légzés, hörgés. A tünetek leginkább megterhelés hatására lépnek fel. A betegség diagnosztizálása nem nehéz, hiszen az észlelt, állandóan fennálló tünetek, a jellegzetes köhögés, az állandóan a légcső felett hallható szűkülési zörej felhívja a betegségre a figyelmet. A betegség biztos diagnózisát a röntgen és az endoszkópos vizsgálat szolgáltatja. Röntgen vizsgálatnál be- és kilégzéskor egyaránt kell felvételt készíteni, mert nyaki szakaszon belégzéskor, mellkasi szakaszon kilégzéskor a kifejezettebb az összeesés mértéke. Endoszkópos vizsgálattal biztos diagnózis mondható, sőt szövettani vizsgálatra minta is vehető, ami a veleszületett légcső alulfejlettségtől elkülöníthetővé teszi. Fontos a szívre irányuló vizsgálat is a háttérben meghúzódó esetleges szívbetegségek felderítésére is. 

Gyógykezelése hörgőtágítókkal, köptetőkkel, köhögéscsillapítókkal történik, de gyulladásos, fertőzéses szövődményes eseteknél a gyulladáscsökkentők és az antibiotikumok sem mellőzhetőek. A nyaki légcső szakaszt érintő elváltozásoknál szóba jöhetnek műtéti megoldások is porc plasztikával vagy légcső protézisek beültetésével. Kezdeti enyhe elváltozások esetén sikerrel alkalmazhatóak porcképző tápanyag kiegészítők is. Diagnosztizált esetekben fontos a nyugodt, kíméletes életmód és az elhízás elkerülése. A nyakörvek helyett a hámok előnyben részesítése segít megelőzni a köhögési rohamok kialakulását.

Dr. Paál Csaba

 

443

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!