Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 09:09 Jó tudni!

Összeesett légcső

Folytatva a légcső szűkülettel járó megbetegedéseit a szerzett betegségekről ejtünk pár szót. A légcső összeesése szerzett, az élet során kialakuló megbetegedés, ritka a veleszületett, öröklött bántalom. A betegséget a légcsőporcok elfajulása, merevségük csökkenése okozza. A porcszövetek rugalmasságáért és tartásáért felelős porcépítő anyagok megfogyása és a porcsejtek számának csökkenése okozza a légcsőporcok összeesését, beszűkülését. A légcső összeesés különböző súlyosságot érhet el az enyhétől a légcső teljes ellaposodásáig. Ez a betegség is gyakran együtt járhat szívbetegségekkel, amelynek során a megnagyobbodott méretű szív nyomja össze a felette elhaladó légcsövet. A betegség az alsó légutak megbetegedésének következtében is ki tud alakulni, amikor a gyulladás során megszűkült kis hörgőkben csökkenő gázáramlás és nyomáscsökkenés fejt ki szívóhatást a légcsőre, aminek következtében az ellaposodik. A légcső összeesés az idősödő kis testű kutyák légzőszervi betegsége (tacskó, bichon, shi-tzu, yorkshire terrier, uszkár). 

A légcső összeesés vezető tünete a száraz, megerőltető, rohamokban jelentkező köhögés, ehhez társuló nehezített légzés, hörgés. A tünetek leginkább megterhelés hatására lépnek fel. A betegség diagnosztizálása nem nehéz, hiszen az észlelt, állandóan fennálló tünetek, a jellegzetes köhögés, az állandóan a légcső felett hallható szűkülési zörej felhívja a betegségre a figyelmet. A betegség biztos diagnózisát a röntgen és az endoszkópos vizsgálat szolgáltatja. Röntgen vizsgálatnál be- és kilégzéskor egyaránt kell felvételt készíteni, mert nyaki szakaszon belégzéskor, mellkasi szakaszon kilégzéskor a kifejezettebb az összeesés mértéke. Endoszkópos vizsgálattal biztos diagnózis mondható, sőt szövettani vizsgálatra minta is vehető, ami a veleszületett légcső alulfejlettségtől elkülöníthetővé teszi. Fontos a szívre irányuló vizsgálat is a háttérben meghúzódó esetleges szívbetegségek felderítésére is. 

Gyógykezelése hörgőtágítókkal, köptetőkkel, köhögéscsillapítókkal történik, de gyulladásos, fertőzéses szövődményes eseteknél a gyulladáscsökkentők és az antibiotikumok sem mellőzhetőek. A nyaki légcső szakaszt érintő elváltozásoknál szóba jöhetnek műtéti megoldások is porc plasztikával vagy légcső protézisek beültetésével. Kezdeti enyhe elváltozások esetén sikerrel alkalmazhatóak porcképző tápanyag kiegészítők is. Diagnosztizált esetekben fontos a nyugodt, kíméletes életmód és az elhízás elkerülése. A nyakörvek helyett a hámok előnyben részesítése segít megelőzni a köhögési rohamok kialakulását.

Dr. Paál Csaba

 

478

Ezt olvasta már?

 • 2016. máj. 24. 15:56 VEL-VET hírek
  A szeretet és a törődés gyógyító ereje
  A szeretet, ha csodákra nem is képes, de sokszor életet ment, ezt most is megtapasztaltuk. 3 hét nem hosszú idő, de betegen megélve szinte végtelennek is tűnhet. Ráadásul a beteg környezete is egyre erősebb lelki fájdalmakat élhet át az időnként…
 • 2015. aug. 12. 08:45 Állati hírek
  Egy kisbaba és egy francia bulldog kölyök barátsága
  A 25 éves chicagói édesanya, Ivette Ivens csodálatos képeken örökíti meg kisfia és az ő elválaszthatatlan barátjának mindennapjait.
 • 2016. jún. 04. 08:36 Állati hírek
  A családi kötelék ereje
  Cora teljesen összetört, amikor elvették tőle kölykeit és menhelyre került. A gondozók felkutatták a csöppségeket és újra egyesítették a családot. (videó)
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2016. febr. 17. 09:36 Állati hírek
  Egy kutya vette gondozásába az elárvult oposszumbébiket
  Elárvult oposszumbébiket vett magához egy Rio de Janeiro-ban élő nő, miután az aprócska állatok anyjára rátámadt egy kutya és a súlyos sérülései miatt elpusztult. A kölykök ezután kerültek a kutyaoktatóként dolgozó Stephanie Maldonado-hoz, aki mindent megtett, hogy a kis oposszumok…

Segítsünk rajtuk!