Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 09:10 Jó tudni!

Ünnepi zaj- és fényhatások

Túl vagyunk az évforduló estélyének mulatságain, ünneplésén, ami kedvenc társállataink számára felért egy háborús támadással, már ami a kártételeket illeti. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az utcán kóborló ebek számának hirtelen gyarapodása, a kétségbeesetten keresgélő gazdák telefonjai az állatorvosoknál, gyepmesteri telepeken, állatotthonokban, az állatorvosoknál idegrendszeri megbetegedésekkel és baleseti sérülésekkel kezelt nagyszámú eset. 

Szomorú utószilveszter, mindenképpen elgondolkodtató, nehéz megfelelő megoldást találni rá. Itt is talán a megfelelő felkészülés és megelőző tevékenység a jövőben járható út. Az állatok jelentős része fél az erős fény- és hanghatásoktól, amihez hozzájárulnak az emberénél kifinomultabb hallószervek. Bizonyos kutyafajtáknál (vadász, őrző-védő) tenyésztési cél is az erőteljes hanghatások elviselésére történő kiválogatás. Már a vásárlásnál, fajtaválasztásnál érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni. Kölyökkorban győződjünk meg róla, hogy társunk milyen módon reagál környezetünk erőteljesebb ingereire. Fontos a fiatalkori nevelés is, ha félénkséget tapasztalunk, akkor ne óvjuk kiváltó ingertől állatunkat, hanem inkább szoktassuk hozzá. Legjobb példája ennek a viharfélelem. Mennydörgés esetén ne a lakás legelrejtettebb zugába rejtsük el félős állatunkat, hanem maradjunk vele a szabadban és vonjuk el a figyelmét számára érdekes, figyelem elterelő játékkal. Előbb-utóbb oldódik majd a félelem és nem kell gyógyszerekhez nyúlnunk.

 Ha állatunknak ismert idegrendszeri megbetegedése van (pl.: epilepszia, lezajlott agyvérzés, agydaganat), akkor érdemes a várható kritikus időszakok előtt kezelő orvosával konzultálni a gyógyszeres kezelés módosításáról, az esetleg bekövetkező állapotromlás megnyilvánulásáról, elkerülésének lehetőségeiről. Sajnos sok eseten nem maradhat el a gyógyszeres kezelés sem. Ma már állatgyógyászatban is nyugtatószerek széles arzenálja áll rendelkezésre ilyen nem kívánatos időszakok átvészelésére. Azonban mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, mert nem minden szer alkalmas a félelem és feszültség oldására. Előfordulhat, hogy a nyugtatóval mozgásképtelenné tesszük állatunkat, de a szorongása nem oldódik, így rossz esetben félelmek közepette menekülésképtelenül fagy meg saját udvarában.

Dr. Paál Csaba

 

434 Utoljára frissítve: 2015. május 20., szerda 14:14

Ezt olvasta már?

 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. szept. 28. 06:59 Állati hírek
  Elárvult bébikenguruk mentésének szenteli az életét az ausztrál “Kenguru Dundee”
  Az ausztrál Chris Barnes egy különleges hivatást választott magának: árva kengurubébiket ment Közép-Ausztráliában. A “Kenguru Dundee” néven becézett férfi körülbelül 30 elárvult állatról gondoskodik, és olyan hírnévre tett szert, hogy saját tévéműsort is kapott.
 • 2015. aug. 27. 12:27 Állati hírek
  Kíváncsi kenguru sorfal várt egy ausztrál biciklist
  Nem mindennapi élményben volt része egy ausztrál férfinak, aki a Melbourne-től 23 kilométerre található Hawkstone Parkban bringázott. Ben Vezina egyszer csak egy csapat kenguru közé hajtott, akik egy idegig meredten bámulták a biciklist. (video)
 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. jún. 17. 09:16 Állati hírek
  Törpe szarvasborjú született
  Mi más lenne a legaranyosabb, mint egy baba szarvas? Pláne ha ő egy törpeszarvas? Egy ilyen csöppség született a new yorki Queens Állatkertben 2015 május 12-én.

Segítsünk rajtuk!