Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 23., vasárnap 09:10 Jó tudni!

Ünnepi zaj- és fényhatások

Túl vagyunk az évforduló estélyének mulatságain, ünneplésén, ami kedvenc társállataink számára felért egy háborús támadással, már ami a kártételeket illeti. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az utcán kóborló ebek számának hirtelen gyarapodása, a kétségbeesetten keresgélő gazdák telefonjai az állatorvosoknál, gyepmesteri telepeken, állatotthonokban, az állatorvosoknál idegrendszeri megbetegedésekkel és baleseti sérülésekkel kezelt nagyszámú eset. 

Szomorú utószilveszter, mindenképpen elgondolkodtató, nehéz megfelelő megoldást találni rá. Itt is talán a megfelelő felkészülés és megelőző tevékenység a jövőben járható út. Az állatok jelentős része fél az erős fény- és hanghatásoktól, amihez hozzájárulnak az emberénél kifinomultabb hallószervek. Bizonyos kutyafajtáknál (vadász, őrző-védő) tenyésztési cél is az erőteljes hanghatások elviselésére történő kiválogatás. Már a vásárlásnál, fajtaválasztásnál érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni. Kölyökkorban győződjünk meg róla, hogy társunk milyen módon reagál környezetünk erőteljesebb ingereire. Fontos a fiatalkori nevelés is, ha félénkséget tapasztalunk, akkor ne óvjuk kiváltó ingertől állatunkat, hanem inkább szoktassuk hozzá. Legjobb példája ennek a viharfélelem. Mennydörgés esetén ne a lakás legelrejtettebb zugába rejtsük el félős állatunkat, hanem maradjunk vele a szabadban és vonjuk el a figyelmét számára érdekes, figyelem elterelő játékkal. Előbb-utóbb oldódik majd a félelem és nem kell gyógyszerekhez nyúlnunk.

 Ha állatunknak ismert idegrendszeri megbetegedése van (pl.: epilepszia, lezajlott agyvérzés, agydaganat), akkor érdemes a várható kritikus időszakok előtt kezelő orvosával konzultálni a gyógyszeres kezelés módosításáról, az esetleg bekövetkező állapotromlás megnyilvánulásáról, elkerülésének lehetőségeiről. Sajnos sok eseten nem maradhat el a gyógyszeres kezelés sem. Ma már állatgyógyászatban is nyugtatószerek széles arzenálja áll rendelkezésre ilyen nem kívánatos időszakok átvészelésére. Azonban mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, mert nem minden szer alkalmas a félelem és feszültség oldására. Előfordulhat, hogy a nyugtatóval mozgásképtelenné tesszük állatunkat, de a szorongása nem oldódik, így rossz esetben félelmek közepette menekülésképtelenül fagy meg saját udvarában.

Dr. Paál Csaba

 

367 Utoljára frissítve: 2015. május 20., szerda 14:14

Ezt olvasta már?

 • 2015. szept. 15. 08:13 Állati hírek
  Megmentette a kiscica életét a motoros, most együtt szelik az utakat
  Nevada és New Jersey között utazott az a férfi, aki önzetlenül segített egy árva, bajba jutott kiscicán. Az apróságon égési sérülések voltak, ezért a motoros a mellényébe csúsztatta a kicsit és magával vitte.
 • 2015. nov. 14. 08:47 Állati hírek
  Még mindig szenvedik a delfinek az olajkatasztrófát
  A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
 • 2016. okt. 20. 08:14 Állati hírek
  5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét
  Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.
 • 2015. szept. 11. 14:04 Állati hírek
  Loki nagy kalandja
  Loki farkas-kutya hibrid, van benne alaszkai malamut és husky. Gazdája szerint egy ebnek sem kellene lakásba vagy kertbe zárva töltenie az életét, ezért közzé tette a kedvencével közösen átélt kalandok fotóit: hátha ezzel inspirálni tud mindenkit arra, hogy magával vigye…
 • 2015. jún. 24. 18:09 Állati hírek
  Fogságban a nyílméregbéka sem veszélyes
  Nyilván hallottak már a nyílméregbékákról; a dél-amerikai indián törzsek előszeretettel kenegették a bőrükben felhalmozódott mérget a nyilaik hegyére, mert az így megmérgezett nyíllal még egy nagy testű állatot is le lehetett teríteni.

Segítsünk rajtuk!