Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: jó tudni!
2016. január 04., hétfő 20:28 Jó tudni!

Vajon jót teszünk kedvenceinkkel, ha az ünnepi asztalról etetjük őket?

(A kép csak illusztráció)
(A kép csak illusztráció) forrás: www.dogloversdigest.com

Mikor számunkra az év vége az önfeledt ünneplésről szól, addig kedvenceink sokszor a kínok-keservek borzalmait élik át! Ez abból is kiderül, hogy hirtelen megnő az állatorvosi rendelők forgalma.

Paál Csaba állatorvos szerint vezető helyen a gyomor-bélrendszeri bántalmak, majd a félelemből adódó idegrendszeri megbetegedések vagy az emiatt elszenvedett balesetek vannak.

Sajnos az első esetben a társállat rosszul értelmezett fogalma miatt a táplálás magunk képére formált zavarai jelentik a fő bajt. Ilyenkor kedvenceink is gyakran a zsúfolásig terített asztal vendégei vagy éppen az általunk nem kívánt maradékok fogyasztói! Miért is baj ez, hiszen olyan jóízűen fogyasztják a megszokott tápok, konzervek helyett?

A fő bajt a zsírok és a csontok túlsúlya okozza! A zsírok a fokozott epeelválasztás serkentésével a normál bélflóra pusztulását váltják ki, melynek következtében emésztési zavarok, bélgyulladás vagy súlyosabb esetben hasnyálmirigy gyulladás jön létre!

A csontok a bélrendszerben elakadva bélelzáródást vagy székrekedést alakíthatnak ki. Ezen betegségeknél vezető tünet a hasi görcs, hányás, hasmenés, erőltetett széklet-ürítés. A kezelés alapja dietetikai: egy nap szigorú koplalás után 3-4 napos könnyű diétát kell tartani zsír és fűszer mentes eleséggel, probiotikumokkal és bőséges folyadékellátással támogatva. Sokszor azonban nem mellőzhető az orvosi ellátás sem!

A problémák másik csoportja az év végi erőteljes zajhatásokkal összefüggő! Nagyon kevés az az állat, amelyekre ezek a zajártalmak közömbösen hatnak! A felfokozott idegi izgalmi állapot gyakran vált ki érzelmi instabilitást, személyiségváltozást vagy rosszabb esetben idegrendszeri megbetegedést. Enyhébb esetben ez csak az ivóvíz és eleség visszautasításban nyilvánul meg, kedvezőtlenebb esetekben bevizelés, önkéntelen székletürítés, érzékszervi zavarok, sőt, epilepsziás történések is előfordulhatnak! Sokszor az ilyen felfokozott idegállapot miatti zavarodottság vált ki súlyosabb baleseteket, traumákat.  A legfontosabb terápia ilyenkor a nyugtatás és a figyelemelterelés! Fontos szempont, hogy kedvencünk hűen tükrözi gazdája érzelmi állapotát! Ideges simogatásokkal éppen az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk! Sokszor nem hagyható el a gyógyszeres feszültség- és görcsoldó kezelés sem. Ez ne a mama polcáról levett altató tabletta legyen, hanem orvosi javaslatra alkalmazott gyógyszer! Túl vagyunk az év végi ünnepi megpróbáltatásokon, de egész évben figyeljünk kedvenceinkre!

S. Töttő Rita (feol.hu)

384 Utoljára frissítve: 2016. január 04., hétfő 20:41

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 17. 07:46 Állati hírek
  70 évesen tapasztalja meg a szabadságot az elefánt
  Az idős elefánt még csak most tanulja, hogy milyen az, ha nem bántják, nem zsákmányolják ki, és szabadon élhet.
 • 2015. aug. 30. 09:12 Állati hírek
  Különleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél
  A Karib-tenger Puerto Rico közeli térségében a mélytengeri élővilágot derítették fel egy robotjárművel, ami rendkívül jó és éles képeket készített mindenki nagy örömére. (videó)
 • 2015. jún. 03. 07:14 Állati hírek
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság?
  Vajon létezik-e kutya-macska barátság? Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy…
 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. máj. 25. 13:58 Állati hírek
  Azt hitték tumora van, de...
  Először azt hitték, tumor nő a macska hasában, de amit kiszedtek belőle, az az orvosokat is meglepte! Semmire nem gyanakodott a gazdi, amikor elvitte a macskáját az éves kötelező védőoltásra, az orvosok viszont megvizsgálták Garry-t, és egy hatalmas tumort tapogattak…

Segítsünk rajtuk!