Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: jó tudni! tanács
2016. február 18., csütörtök 08:40 Jó tudni!

Tavaszváró

Tavaszváró

Még csak próbálgatja a nap a gyenge sugarait, de a rendelőkben már egyre nagyobb számban fordulnak elő a tavaszi betegségek. Ezekben vezető helyet foglalnak el a felső légúti és az alsó  húgyúti megbetegedések. Mindkét esetben látványos tünetek jelzik a diszkomfort érzést és a közérzet romlását. A légúti tüneteknél a szem- és orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés , a nyelési zavar, fehér habos váladék öklendezése és hányása, vércsíkos hányadék, néha nehezített légzés jelzi, hogy kedvencünk feltehetőleg „zokni nélkül aludt”. Az alsó húgyúti problémák dömpingjét is éljük az utóbbi hetekben.

Van aki egy egyszerűbb húgycsőgyulladással megússza, fájdalmas, néha kínzó  gyakori vizeletürítéssel, esetleg vérvizeléssel. Vannak azonban súlyosabb esetek is, amelyek hátterében az alsó húgyutakban képződő kövek a felelősek. Ilyenkor a tünetek kísértetiesen hasonlíthatnak a hólyaggyulladáshoz, de annál súlyosabb formában jelentkeznek: masszívan véres vizelet ürítése, elviselhetetlen fájdalom, hasi görcsök, jelentős közérzet romlás képében.

Előfordulhat  húgykő elakadásakor életet veszélyeztető állapot is. Ilyenkor erőteljes vizelési inger hatására nem távozik vizelet, és a vizelet visszatartás miatt a kezdődő húgyvérűség következtében egyre rosszabb állapotba kerül a beteg. Ennek legfeltűnőbb tünete a keserves hangadás, rendkívül fájdalmas hastapintat, nehezített légzés, gyakori hányás, rángógörcsök és végül kóma kíséretében létrejövő elhullás. A hólyaggyulladás a nőstény állatokra jellemző, a hólyagkövesség a hímek sajátja. Minden esetben fontos a gyors diagnózis és a célirányos kezelés vagy a gyors műtéti beavatkozás, hogy ezen sokszor banálisnak tűnő bajok szövődmények nélkül gyógyuljanak.

Tavasz ide vagy oda, alul vagy felül fontos, hogy figyeljünk kedvenceink jelzéseire.

909 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 16:48

Ezt olvasta már?

 • 2015. okt. 06. 08:02 Állati hírek
  Megölték Legolast, a gepárdot
  Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.
 • 2016. febr. 22. 07:58 VEL-VET hírek
  Együtt egy közös ügyért
  2016 február 12. péntekén érkezett egy röpke felkérés: "- Beszélj légyszíves állatorvosként az Együtt Egy Ügyért, Együtt az Állatkínzás Ellen tömegtüntetésen a Parlament előtt!" Nem tétováztam, egyből igent mondtam.
 • 2015. szept. 15. 07:48 Állati hírek
  Kleptomániás macska bukott le Amerikában
  Tigger, a kleptomániás macska Amerika új kedvence. Tigger egy Portlandban élő rendőr, Dave Kempas cicája. A férfi évekig értetlenül állt azelőtt, hogy állandóan játékokat, különféle használati tárgyakat, mindenféle kacatokat és szemetet talál az udvarán...
 • 2015. júl. 11. 08:40 Állati hírek
  Elválaszthatatlanok a mentett kisoroszlánok
  A két oroszlánkölyök, Shalom és Salaam márciusban születtek Gázában, és életük első két hetét a Rafaah állatkertben töltötték. Ott azonban nem tudtak róluk megfelelően gondoskodni, hiszen az állatkert rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, és komoly károkat szenvedett a légicsapások idején.
 • 2015. szept. 11. 14:13 Állati hírek
  Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja
  Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

Segítsünk rajtuk!