Bejelentkezés

Regisztrálás


Címkék: jó tudni! tanács
2016. február 18., csütörtök 08:40 Jó tudni!

Tavaszváró

Tavaszváró

Még csak próbálgatja a nap a gyenge sugarait, de a rendelőkben már egyre nagyobb számban fordulnak elő a tavaszi betegségek. Ezekben vezető helyet foglalnak el a felső légúti és az alsó  húgyúti megbetegedések. Mindkét esetben látványos tünetek jelzik a diszkomfort érzést és a közérzet romlását. A légúti tüneteknél a szem- és orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés , a nyelési zavar, fehér habos váladék öklendezése és hányása, vércsíkos hányadék, néha nehezített légzés jelzi, hogy kedvencünk feltehetőleg „zokni nélkül aludt”. Az alsó húgyúti problémák dömpingjét is éljük az utóbbi hetekben.

Van aki egy egyszerűbb húgycsőgyulladással megússza, fájdalmas, néha kínzó  gyakori vizeletürítéssel, esetleg vérvizeléssel. Vannak azonban súlyosabb esetek is, amelyek hátterében az alsó húgyutakban képződő kövek a felelősek. Ilyenkor a tünetek kísértetiesen hasonlíthatnak a hólyaggyulladáshoz, de annál súlyosabb formában jelentkeznek: masszívan véres vizelet ürítése, elviselhetetlen fájdalom, hasi görcsök, jelentős közérzet romlás képében.

Előfordulhat  húgykő elakadásakor életet veszélyeztető állapot is. Ilyenkor erőteljes vizelési inger hatására nem távozik vizelet, és a vizelet visszatartás miatt a kezdődő húgyvérűség következtében egyre rosszabb állapotba kerül a beteg. Ennek legfeltűnőbb tünete a keserves hangadás, rendkívül fájdalmas hastapintat, nehezített légzés, gyakori hányás, rángógörcsök és végül kóma kíséretében létrejövő elhullás. A hólyaggyulladás a nőstény állatokra jellemző, a hólyagkövesség a hímek sajátja. Minden esetben fontos a gyors diagnózis és a célirányos kezelés vagy a gyors műtéti beavatkozás, hogy ezen sokszor banálisnak tűnő bajok szövődmények nélkül gyógyuljanak.

Tavasz ide vagy oda, alul vagy felül fontos, hogy figyeljünk kedvenceink jelzéseire.

1120 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 16:48

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!