Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 20:43 Jó tudni!

Édes élet - Cukorbeteg állatok


Macskáknál ritkán előforduló, de súlyos tüneteket és szervi károsodásokat előidéző hormonális megbetegedése a cukorbetegség. A betegség a kutyákkal ellentétben inkább kandúrokban jelentkezik. Macskákban a betegséget a hasnyálmirigy egy inzulinnal ellentétes hatású fehérje termelése okozza. Az inzulinhiányos cukorbetegség rendkívül ritka. Gyakori más vércukorszintet emelő hormonok termelésének a túlsúlya is (növekedési-, nemi-, pajzsmirigy- és mellékvesekéreg hormonok). Macskák esetében az említett okok miatt az inzulinigény változhat, sőt a betegség egy idő után elmúlhat, az állapot rendeződhet. Macskák esetében a betegség kezdeti szakaszában nincsenek látványos tünetek, de a vízivás fokozódása és a vizeletürítés gyakoriságának a növekedése már a kezdetekkor megfigyelhető. A betegség előrehaladásakor fokozott étvágy ellenére fogyás, sőt kifejezetten rossz kondíció alakul ki.

A gazda számára leglátványosabb elváltozások a bőrön alakulnak ki. A szőrzet minősége romlik, durvává, fénytelenné válik, intenzívebben hullik. A bőr száraz, erőteljesen korpázó, rugalmatlan lesz. Az állat habitusa is megváltozik, fáradékonyabb, aluszékonyabb lesz. Az embernél és a kutyánál kialakuló szürkehályog csak elvétve figyelhető meg a cukorbeteg macskáknál. Az egyik legszembetűnőbb tünet az állat mozgásában alakul ki. A csánkra ereszkedve rogyadozó hátulsó végtagokkal közlekedik az állat, amely tünet az ülőideg működési zavara miatt alakul ki. A beteg macskák esetében megfigyelhető, hogy a szerzett bőrsérülések, sebek elhúzódva, makacsul gyógyulnak. A betegség gyakori következménye a máj súlyos elzsírosodása és a fokozott epetermelés. A gyógykezelés inzulinkezeléssel történik, de macska esetében gyakran sikerrel alkalmazhatóak a szájon át beadható készítmények.

A kezelés másik fontos összetevője a megfelelően beállított diéta. Fontos a magas rosttartalmú, fehérjében gazdag és lassan emésztődő összetett cukrokat (cirok) tartalmazó eleség etetése. Ha elhízott az állat, akkor az energia bevitelt 20 %-kal csökkenteni kell az optimális testtömeg elérése érdekében. Forgalomban vannak cukorbeteg macskák számára készített diétás gyári tápok, amelyek összetétele optimálisabb, mint a házikosztté. Megfelelően kivitelezett gyógykezeléssel az állat teljesen tünetmentesé tehető.

345 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 18:10

Ezt olvasta már?

 • 2017. jún. 21. 10:33 Állati hírek
  Hol és milyen legyen a kutyánk háza?
  Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.
 • 2015. júl. 01. 07:10 VEL-VET hírek
  Eljött a szabadság ideje
  Több év után most fordul elő, hogy átmenetileg 10 napra, július 2-tól július 12-ig teljesen felhagyok a praxissal. Felismertem, hogy a kifogástalan, precíz magas színvonalú munkavégzéshez szükséges az időnkénti regeneráció, feltöltődés, nehogy kimerüléshez vezessen a munkamániás hajsza.
 • 2015. okt. 24. 09:11 Állati hírek
  Leállította forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát
  Egy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. (videó)
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2016. máj. 02. 22:22 VEL-VET hírek
  Rejtélyes út a gyógyulásig
  ZSÖMI tavaly december elején került a hozzánk. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett, állapota fokozatosan romlott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem…

Segítsünk rajtuk!