Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 20:43 Jó tudni!

Édes élet - Cukorbeteg állatok


Macskáknál ritkán előforduló, de súlyos tüneteket és szervi károsodásokat előidéző hormonális megbetegedése a cukorbetegség. A betegség a kutyákkal ellentétben inkább kandúrokban jelentkezik. Macskákban a betegséget a hasnyálmirigy egy inzulinnal ellentétes hatású fehérje termelése okozza. Az inzulinhiányos cukorbetegség rendkívül ritka. Gyakori más vércukorszintet emelő hormonok termelésének a túlsúlya is (növekedési-, nemi-, pajzsmirigy- és mellékvesekéreg hormonok). Macskák esetében az említett okok miatt az inzulinigény változhat, sőt a betegség egy idő után elmúlhat, az állapot rendeződhet. Macskák esetében a betegség kezdeti szakaszában nincsenek látványos tünetek, de a vízivás fokozódása és a vizeletürítés gyakoriságának a növekedése már a kezdetekkor megfigyelhető. A betegség előrehaladásakor fokozott étvágy ellenére fogyás, sőt kifejezetten rossz kondíció alakul ki.

A gazda számára leglátványosabb elváltozások a bőrön alakulnak ki. A szőrzet minősége romlik, durvává, fénytelenné válik, intenzívebben hullik. A bőr száraz, erőteljesen korpázó, rugalmatlan lesz. Az állat habitusa is megváltozik, fáradékonyabb, aluszékonyabb lesz. Az embernél és a kutyánál kialakuló szürkehályog csak elvétve figyelhető meg a cukorbeteg macskáknál. Az egyik legszembetűnőbb tünet az állat mozgásában alakul ki. A csánkra ereszkedve rogyadozó hátulsó végtagokkal közlekedik az állat, amely tünet az ülőideg működési zavara miatt alakul ki. A beteg macskák esetében megfigyelhető, hogy a szerzett bőrsérülések, sebek elhúzódva, makacsul gyógyulnak. A betegség gyakori következménye a máj súlyos elzsírosodása és a fokozott epetermelés. A gyógykezelés inzulinkezeléssel történik, de macska esetében gyakran sikerrel alkalmazhatóak a szájon át beadható készítmények.

A kezelés másik fontos összetevője a megfelelően beállított diéta. Fontos a magas rosttartalmú, fehérjében gazdag és lassan emésztődő összetett cukrokat (cirok) tartalmazó eleség etetése. Ha elhízott az állat, akkor az energia bevitelt 20 %-kal csökkenteni kell az optimális testtömeg elérése érdekében. Forgalomban vannak cukorbeteg macskák számára készített diétás gyári tápok, amelyek összetétele optimálisabb, mint a házikosztté. Megfelelően kivitelezett gyógykezeléssel az állat teljesen tünetmentesé tehető.

488 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 18:10

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!