Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 21:10 Jó tudni!

Macska - vizeletproblémák

Elérkezett az ősz, beköszöntek a hűvösebb napok, elérkezett a megfázások, felfázások időszaka. Macskáknál, főleg  a kandúroknál, azok közül is az ivartalanítottaknál szezonális megbetegedés a hólyaghurut, hólyagkövesség.

A két betegség összefüggésben van egymással, mivel a leggyakrabban előforduló hólyagkövek (struvit kristályok) húgyúti fertőzés következtében alakulnak ki. A macskák szeretnek hideg padozaton elterülni, ilyenkor az alhasi részek áthűlésével alhasi szervek belek, húgyhólyag vérkeringése az erek összehúzódása miatt romlik. A vérkeringés romlásával, ezen szervek helyi védekezőképessége is csökken. Az immunrendszer csökkent működése révén a húgycsőnyílás és végbél körüli baktériumok beszaporodnak a húgycsőbe, sőt akár a hólyagig is eljuthatnak. A kialakuló húgycső és hólyaggyulladás miatt a húgycső és a húgyhólyag fala megduzzad, vérzékennyé válik, belső felületéről intenzív hámleválás indulhat meg. A gyulladásos folyamatok miatt a vizelet rendkívül sűrű, véres lesz, benne a levált hámsejtek köré szervetlen sók csapódhatnak ki. A kialakuló finom hólyaghomok még sűrűbbé teszi a vizeletet és tovasodródva a húgycső falára rakódik le. A húgycső gyulladás miatti beszűkülése és a falára lerakodó hólyaghomok miatt, jelentősen megnehezíti, vagy ellehetetleníti a vizelet eltávozását. Ennek megfelelően  a tünetek is a vizeletürítés nehézségeivel kapcsolatosak.

A hólyaghurutnál az állatnak folyamatosan vizeletürítési ingere van, állandóan a macska alomra jár, erőlködik, de pár csepp véres vizeleten kívül más nem ürül. Az alomhoz szokott állat átmenetileg elvesztheti szobatisztaságát, vizeletfoltokat hagy maga után bárhol a lakásban. A hólyagkövességnél gyakori következmény a húgycső elzáródása. A betegek ilyenkor képtelenek vizeletet üríteni, állandó vizeletürítési ingerük van, de vizelet nem távozik. A has térfogata egyre nagyobb lesz a telődő húgyhólyag miatt, és a feszülő hólyag komoly hasi fájdalmat, görcsöket eredményez. Ha nem kerül a beteg orvosi ellátásra, akkor a hólyagfalon át felszívódó vizelet a vérbe kerülve húgyvérűséget okoz, ami életveszélyes állapotot eredményez. A húgyhólyagban kialakuló nagy nyomás miatt a vesékben a vizelet kiválasztása is zavart szenved, ami a mérgező anyagok felhalmozódásával jár. Ritkán a hólyag megrepedése is  előfordulhat, amikor is a hasüregbe kerülő, hashártyáról felszívódó vizelet szintén húgyvérűséghez vezet. Ilyenkor az állatok rendkívül bágyadtak, étvágytalanok. Folyamatosan hánynak és végső esetben kómába esve elpusztulnak. Tehát, az egyszerű hólyaghurut is alapos orvosi kezelést igényel, mert kezeletlenül drámai következményei lehetnek.

436 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 18:32

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!