Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 21:10 Jó tudni!

Macska - vizeletproblémák

Elérkezett az ősz, beköszöntek a hűvösebb napok, elérkezett a megfázások, felfázások időszaka. Macskáknál, főleg  a kandúroknál, azok közül is az ivartalanítottaknál szezonális megbetegedés a hólyaghurut, hólyagkövesség.

A két betegség összefüggésben van egymással, mivel a leggyakrabban előforduló hólyagkövek (struvit kristályok) húgyúti fertőzés következtében alakulnak ki. A macskák szeretnek hideg padozaton elterülni, ilyenkor az alhasi részek áthűlésével alhasi szervek belek, húgyhólyag vérkeringése az erek összehúzódása miatt romlik. A vérkeringés romlásával, ezen szervek helyi védekezőképessége is csökken. Az immunrendszer csökkent működése révén a húgycsőnyílás és végbél körüli baktériumok beszaporodnak a húgycsőbe, sőt akár a hólyagig is eljuthatnak. A kialakuló húgycső és hólyaggyulladás miatt a húgycső és a húgyhólyag fala megduzzad, vérzékennyé válik, belső felületéről intenzív hámleválás indulhat meg. A gyulladásos folyamatok miatt a vizelet rendkívül sűrű, véres lesz, benne a levált hámsejtek köré szervetlen sók csapódhatnak ki. A kialakuló finom hólyaghomok még sűrűbbé teszi a vizeletet és tovasodródva a húgycső falára rakódik le. A húgycső gyulladás miatti beszűkülése és a falára lerakodó hólyaghomok miatt, jelentősen megnehezíti, vagy ellehetetleníti a vizelet eltávozását. Ennek megfelelően  a tünetek is a vizeletürítés nehézségeivel kapcsolatosak.

A hólyaghurutnál az állatnak folyamatosan vizeletürítési ingere van, állandóan a macska alomra jár, erőlködik, de pár csepp véres vizeleten kívül más nem ürül. Az alomhoz szokott állat átmenetileg elvesztheti szobatisztaságát, vizeletfoltokat hagy maga után bárhol a lakásban. A hólyagkövességnél gyakori következmény a húgycső elzáródása. A betegek ilyenkor képtelenek vizeletet üríteni, állandó vizeletürítési ingerük van, de vizelet nem távozik. A has térfogata egyre nagyobb lesz a telődő húgyhólyag miatt, és a feszülő hólyag komoly hasi fájdalmat, görcsöket eredményez. Ha nem kerül a beteg orvosi ellátásra, akkor a hólyagfalon át felszívódó vizelet a vérbe kerülve húgyvérűséget okoz, ami életveszélyes állapotot eredményez. A húgyhólyagban kialakuló nagy nyomás miatt a vesékben a vizelet kiválasztása is zavart szenved, ami a mérgező anyagok felhalmozódásával jár. Ritkán a hólyag megrepedése is  előfordulhat, amikor is a hasüregbe kerülő, hashártyáról felszívódó vizelet szintén húgyvérűséghez vezet. Ilyenkor az állatok rendkívül bágyadtak, étvágytalanok. Folyamatosan hánynak és végső esetben kómába esve elpusztulnak. Tehát, az egyszerű hólyaghurut is alapos orvosi kezelést igényel, mert kezeletlenül drámai következményei lehetnek.

372 Utoljára frissítve: 2016. június 05., vasárnap 18:32

Ezt olvasta már?

 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. nov. 05. 07:25 Állati hírek
  Egy kutya megmentette és szájában vitte az újszülött csecsemőt
  Szaúd-Arábia egyik kisebb településén a pöcegödörbe dobott újszülöttet egy kutya kimentette, majd a szájában elvitte egy családi ház kapujáig. (video)
 • 2015. máj. 29. 10:23 Állati hírek
  Végveszélyben az arktiszi emlősök
  Az Arktisz emlőseinek bizonytalanná vált helyzetéről  számolt be az a Conservation Biology folyóiratban publikált tanulmány, amely egy nemzetközi kutatócsoport felmérését összegzi. A vizsgálat megállapította, hogy a tengeri jégtakaró fokozatosan csökkent a kérdéses időszakban. A változások miatt leginkább a jegesmedvék veszélyeztetettek.
 • 2016. jún. 22. 10:42 Állati hírek
  FÜLES cica harca az életért
  FÜLES, a hajléktalanok pártfogásában élt cica története folytatódik. Egy áldozatos állatmentőnek, Budai Lászlónak köszönhetően egyre nagyobb a felgyógyulás esélye.
 • 2015. okt. 07. 07:19 Állati hírek
  Ciánnal öltek meg elefántokat két zimbabwei nemzeti parkban
  Ciánnal öltek meg 14 elefántot az agyarukért Zimbabwéban, ahol két éve több mint 200 elefánt esett méregkeverő vadorzók áldozatául.

Segítsünk rajtuk!