Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:07 Jó tudni!

Kullancsveszély – már macskáknál is!

Macskák kullancsok révén terjedő megbetegedéseiről ritkán esik szó, pedig így a kullancsszezon előestéjén gondolni kell rájuk. A kullancsok által terjesztett mikroszkopikus méretű kórokozó (Mycoplasma felis) okozza a macskák fertőző vérszegénységét. Miután a kórokozó  kullancsok, bolhák vagy karmolás útján kerül a macska vérpályájába ott a vörösvérsejtek felületéhez kapcsolódik. Az így megfertőződött vörösvérsejtek ellen immunreakció indul meg, ami a kórokozó elpusztításán kívül a fertőzött vörösvérsejtek pusztulásához is vezet. A betegség kialakulását és a fertőzöttség súlyosbodását a macska immunrendszert gyengítő vírusfertőzései is segíthetik (leukémia, AIDS). A tünetek nem látványosak, a beteg macskák lázasak, elesettek, a szem kötőhártyája és a száj nyálkahártyája porcelán fehérré válik, súlyos vörösvérsejt szétesés esetén besárgul a macska. A kialakuló vérszegénység miatt a beteg állatok elgyengülnek, zihálnak, esetenként tátott szájjal lélegeznek. A nyirokszervek (nyirokcsomók, lép) bővérűvé duzzadttá válnak. Hosszan tartó esetekben a macskák lesoványodnak, legyengülnek, a fertőzésekkel szemben védtelenné válnak. A megbetegedés önmagában ritkán okoz elhullást, de az említett szövődményekkel együtt fatálissá is válhat. A betegség megállapítása az alattomos jelenlét miatt gyakran elkerüli a vizsgáló orvos figyelmét, azonban udvaron tartott, kullancsokkal, bolhákkal fertőzött, netán vérszegény macskáknál mindig gondolni kell rá. A betegség megállapítása egyetlen csepp vérből kenetet készítve, megfestve,  mikroszkóppal nagy nagyításban vizsgálva biztos diagnózist adhat. A gyógykezelése hosszas antibiotikum kúrával és immunerősítő, vérképző szerekkel szokásos, de végleges gyógyulást nem eredményez, csak a betegség visszaszorításához elegendő. Érdemes a társfertőzéseket védőoltással kiküszöbölni. A betegség megelőzése érdekében folyamatos kullancs- és bolhairtás szükséges udvaron tartott állatainknál és előnyös lehet az ivartalanítás is. Érdemes áldozni a kullancsirtásra, macskáknál is életet menthet.

281

Ezt olvasta már?

 • 2017. jún. 21. 10:33 Állati hírek
  Hol és milyen legyen a kutyánk háza?
  Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.
 • 2015. júl. 01. 07:10 VEL-VET hírek
  Eljött a szabadság ideje
  Több év után most fordul elő, hogy átmenetileg 10 napra, július 2-tól július 12-ig teljesen felhagyok a praxissal. Felismertem, hogy a kifogástalan, precíz magas színvonalú munkavégzéshez szükséges az időnkénti regeneráció, feltöltődés, nehogy kimerüléshez vezessen a munkamániás hajsza.
 • 2015. okt. 24. 09:11 Állati hírek
  Leállította forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát
  Egy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. (videó)
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2016. máj. 02. 22:22 VEL-VET hírek
  Rejtélyes út a gyógyulásig
  ZSÖMI tavaly december elején került a hozzánk. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett, állapota fokozatosan romlott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem…

Segítsünk rajtuk!