Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:07 Jó tudni!

Kullancsveszély – már macskáknál is!

Macskák kullancsok révén terjedő megbetegedéseiről ritkán esik szó, pedig így a kullancsszezon előestéjén gondolni kell rájuk. A kullancsok által terjesztett mikroszkopikus méretű kórokozó (Mycoplasma felis) okozza a macskák fertőző vérszegénységét. Miután a kórokozó  kullancsok, bolhák vagy karmolás útján kerül a macska vérpályájába ott a vörösvérsejtek felületéhez kapcsolódik. Az így megfertőződött vörösvérsejtek ellen immunreakció indul meg, ami a kórokozó elpusztításán kívül a fertőzött vörösvérsejtek pusztulásához is vezet. A betegség kialakulását és a fertőzöttség súlyosbodását a macska immunrendszert gyengítő vírusfertőzései is segíthetik (leukémia, AIDS). A tünetek nem látványosak, a beteg macskák lázasak, elesettek, a szem kötőhártyája és a száj nyálkahártyája porcelán fehérré válik, súlyos vörösvérsejt szétesés esetén besárgul a macska. A kialakuló vérszegénység miatt a beteg állatok elgyengülnek, zihálnak, esetenként tátott szájjal lélegeznek. A nyirokszervek (nyirokcsomók, lép) bővérűvé duzzadttá válnak. Hosszan tartó esetekben a macskák lesoványodnak, legyengülnek, a fertőzésekkel szemben védtelenné válnak. A megbetegedés önmagában ritkán okoz elhullást, de az említett szövődményekkel együtt fatálissá is válhat. A betegség megállapítása az alattomos jelenlét miatt gyakran elkerüli a vizsgáló orvos figyelmét, azonban udvaron tartott, kullancsokkal, bolhákkal fertőzött, netán vérszegény macskáknál mindig gondolni kell rá. A betegség megállapítása egyetlen csepp vérből kenetet készítve, megfestve,  mikroszkóppal nagy nagyításban vizsgálva biztos diagnózist adhat. A gyógykezelése hosszas antibiotikum kúrával és immunerősítő, vérképző szerekkel szokásos, de végleges gyógyulást nem eredményez, csak a betegség visszaszorításához elegendő. Érdemes a társfertőzéseket védőoltással kiküszöbölni. A betegség megelőzése érdekében folyamatos kullancs- és bolhairtás szükséges udvaron tartott állatainknál és előnyös lehet az ivartalanítás is. Érdemes áldozni a kullancsirtásra, macskáknál is életet menthet.

353

Ezt olvasta már?

 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. nov. 05. 07:25 Állati hírek
  Egy kutya megmentette és szájában vitte az újszülött csecsemőt
  Szaúd-Arábia egyik kisebb településén a pöcegödörbe dobott újszülöttet egy kutya kimentette, majd a szájában elvitte egy családi ház kapujáig. (video)
 • 2015. máj. 29. 10:23 Állati hírek
  Végveszélyben az arktiszi emlősök
  Az Arktisz emlőseinek bizonytalanná vált helyzetéről  számolt be az a Conservation Biology folyóiratban publikált tanulmány, amely egy nemzetközi kutatócsoport felmérését összegzi. A vizsgálat megállapította, hogy a tengeri jégtakaró fokozatosan csökkent a kérdéses időszakban. A változások miatt leginkább a jegesmedvék veszélyeztetettek.
 • 2016. jún. 22. 10:42 Állati hírek
  FÜLES cica harca az életért
  FÜLES, a hajléktalanok pártfogásában élt cica története folytatódik. Egy áldozatos állatmentőnek, Budai Lászlónak köszönhetően egyre nagyobb a felgyógyulás esélye.
 • 2015. okt. 07. 07:19 Állati hírek
  Ciánnal öltek meg elefántokat két zimbabwei nemzeti parkban
  Ciánnal öltek meg 14 elefántot az agyarukért Zimbabwéban, ahol két éve több mint 200 elefánt esett méregkeverő vadorzók áldozatául.

Segítsünk rajtuk!